YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.4.2023
Heikki Partanen

Vetoa ja pitoa eläke-eduilla

Olen työssäni kohdannut pohjoissuomalaisia yrittäjiä ja yrityspäättäjiä jo useilla vuosikymmenillä. Nyt ilmassa tuntuu olevan uudenlainen muutos. Osaajista on pula melkeinpä alalla kuin alalla, ja sitä kautta meillä on työntekijän markkinat. Lisäksi tutkimukset kertovat, että tällä kertaa kysymys ei ole suhdannevaihtelusta, vaan pysyvämmästä muutoksesta. Osaajista tullaan kilpailemaan vielä pitkään.

Muutos on tapahtunut myös työvoiman liikkuvuudessa. Harva nyt työuraansa aloittava tekee pitkän uran yhden yrityksen palveluksessa. Osaajat liikkuvat yrityksestä toiseen entistä useammin.

Avainhenkilön lähtö aiheuttaa monenlaisia kolhuja yrityksen liiketoimintaan. Rahana mitaten tuottoja jää saamatta. Lisäkuluja syntyy uuden osaajan hankkimisesta ja perehdyttämisestä. Näistä asiakkaat juttelevat minulle tuon tuostakin.

Onko niin, että vain kahisevalla rahalla työntekijät saadaan ja pidetään? Mitä muita keinoja löytyy osaajien houkutteluun ja sitouttamiseen? Mikä merkitys on henkilöstöeduilla ja henkilöstöstä huolehtimisella?

Useat yritykset tarjoavat työntekijöilleen laajan kattauksen henkilöstöetuja. Etujen tarjoaminen ja niistä aika ajoin kommunikointi omalle porukalle muistuttaa työnantajan ajattelevan henkilöstöään vastuullisesti muutenkin kuin pelkkänä resurssina.

Yksi merkittävä etu voi olla laaja terveysturva, jonka myötä työntekijä pääsee nopeasti tutkimuksiin ja hoitoon, kun tarve tulee, sen sijaan että joutuisi jonon hännille odottelemaan.

Työntekijöiden vireyttä tuetaan monissa yrityksissä. Käytössä saattaa olla etuseteleitä, joilla avautuvat ovet kuntosaliin, elokuviin ja teatteriin. Etu on käytössä ympäri vuoden. Jääkö etuja käyttämättä, kun ei niistä muistuteta?

Merkitystään kasvattanut henkilöstöetu on parempi eläketurva. Kun yritys on ottanut työntekijöille ryhmäeläkevakuutuksen, fyysisesti raskaalla alalla toimivassa yrityksessä voidaan komeasti todeta, että meidän firmassa pääsee normaalia aiemmin eläkkeelle. Tai voi muistuttaa, että tästä firmasta eläköityvillä on parempi eläke kuin alalla keskimäärin, koska meidän ammattilaisilla on ryhmäeläkevakuutus. Näillä asioilla on merkitystä henkilöstön sitoutumiseen. Samat faktat painavat myös rekrytoinnissa.

Kuuluuhan ryhmäeläkevakuutukseen myös kuolemanvaraturva, josta menetyksen tullen työntekijän omaiset saavat korvauksen. Ei se läheistä tuo takaisin, mutta auttaa perheeseen jääviä käytännön asioissa eteenpäin. Siitäkin kannattaa kertoa ryhmäeläketurvan piiriin kuuluville.

Räätälöity ryhmäeläke on sekä yrityksen että työntekijän verosuunnittelun näkökulmasta kannattava ratkaisu. Tämän ymmärtäminen kuitenkin vaatii selkeää kommunikaatiota laskettuine esimerkkeineen – muutoin asia voi jäädä edun piiriin kuuluvillekin hähmäiseksi.

Henkilöstön yhteydessä puhutaan myös vastuullisuudesta. Työntekijän paremmasta eläketurvasta huolehtiminen on vastuullisuutta, jos mikä. Kuten tiedämme, Suomen yleiseen eläkejärjestelmään kohdistuu muutospaineita. Jatkossakin yhteinen eläkejärjestelmämme tarjoaa perustoimeentulon, mutta harva pääsee rehvastelemaan eläkkeellään. Päinvastoin – eläkkeen pienuus yllättää. Vastuullinen yritys palkitsee nyt ja turvaa tulevaisuuden toimeentuloa ottamalla ryhmäeläkevakuutuksen.

Entä jos ollaan tilanteessa, jossa osaaja puuttuu ja sellainen pitää rekrytoida? Kyllä rekrytointilanteessakin selkeästi kommunikoidut henkilöstöedut luovat imua. Ne kertovat, että yrityksessä pidetään henkilöstöstä monipuolisesti huolta. Jos ryhmäeläkevakuutus kuuluu etuihin, huolenpito yltää jopa työuran jälkeiseen aikaan.

Minulla on sellainen kuva, että harvassa yrityksessä työntekijät ovat kunnolla tietoisia heille tarjotuista eduista.

Hyvä yrittäjä ja yrityspäättäjä, huolehdi, että yrityksesi tarjoamat henkilöstöedut tulevat työntekijöiden arkeen näkyvästi. Samalla kun ohi mennen kerrot konkreettisista henkilöstöeduista, tulet kertoneeksi yrityksen pitävän huolta omistaan. Ei asiaa tarvitse paatoksella tehdä, sillä arki tarjoaa monia tilanteista, joissa asioita voi ottaa puheeksi.

Erään kainuulaisen yrittäjän sanoin – kannattaa huolehtia, että yrityksessä on vetoa ja pitoa.

Heikki Partanen
asiakkuuspäällikkö
OP-Henkivakuutus Oy, Pohjois-Suomi

Heikki Partanen