YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Myynti ja markkinointi
27.7.2020
Alexi Ala-Lahti

Videomarkkinoinnin perusteet – 6 vinkkiä alkuun

Youtube on edelleenkin se eniten käytetyin videoalusta maailmassa. Miljoonia ihmisiä, jotka striimaavat, katsovat ja lataavat videoita päivittäin. Varsinkin live-videoiden mahdollistaminen kiihdytti ihmisten kiinnostusta videosisältöön.

Youtube ei ole kuitenkaan ainoa paikka missä videosisältö on suosittua. Facebook-, Snapchat-, Twitter- ja Instagram-käyttäjät katsovat videosisältöä vuosi vuodelta enemmän ja enemmän.

On helppo ymmärtää minkä takia kuka tahansa (ja kaikki) haluavat olla jollakin tapaa tekemisissä videomarkkinoinnin parissa tänä päivänä. Siellä se kaikki yleisö on ja jos ei vielä ole, niin sinne he ovat matkalla.

Video voi olla pelottavaa, aikaa vievää ja kallista tuottaa. Käytä näitä vinkkejä, jotta pääset alkuun videomarkkinoinnissa ja teet sen alusta asti oikein.

1. Miksi käyttää videoita?
Ensimmäinen kysymys mitä kannattaa kysyä itseltäsi on, minkä takia ylipäätänsä käytättäisit videoita. Kyllä, video on erittäin suosittu median muoto. Ihmisten on helpompaa ymmärtää graafista ja visuaalista sisältöä. Lyhyt video voi antaa paljon enemmän informaatiota asiakaskunnallesi helpommin kulutettavassa muodossa.

Sinun pitää kuitenkin tietää, että asiakaskuntasi haluaa videosisältöä, koska kaikki asiakasryhmät eivät katso videoita (suurin osa kuitenkin katsoo).

Kysy itseltäsi onko yleisösi vuorovaikutuksessa videoiden kanssa. Vaikka kaikki voivatkin käyttää hyödyksi videoita, ei se tarkoita sitä, että kaikista aiheista saa tehtyä hyviä videoita.

2. Aloita suunnitelmalla
Melkein kaikki “miten tehdä” -oppaat kertovat saman asian, aloita ensin suunnitelmalla. Ja se ei todellakaan ole huono ohje, se on vielä erityisen tärkeää, kun kyse on videomarkkinoinnista.

Kuten mainitsin, niin videosisällön tekeminen voi olla vaikeaa ja aikaa vievä prosessi, ja sen takia sitä pitää lähestyä suunnitelmalla.

Kuinka paljon videosisältöä haluat sisällyttää omaan markkinointiisi? Ovatko videosi osa sarjaa, jotka kertovat pidemmän tarinan? Ovatko ne “how-to” -videoita? Minkälaista sisältöä sinulla jo on, jonka voisi muuttaa videomuotoon? Missä tavoitat yleisösi: Instagram, Facebook, Youtube, TikTok?

Kun selvität vastaukset näihin kysymyksiin, ne ohjaavat sinut menestyneeseen videosisältöön.

3. Seuraa kehitystä
Tämä voi kuulostaa geneeriseltä ohjeelta, joka on poimittu jostakin markkinointikirjasta, mutta se on silti totta ja pätee kaikkeen mitä teet. Videomarkkinointi ei ole poikkeus. Miten muuten tiedät, onko videosisältösi onnistunut?

Käytä suunnitelmaasi apuna, joka ohjaa tavoitteeseen. Mitä toivot saavuttavasi käyttämällä videomarkkinointia? Onko se näkyvyyttä vai interaktiivisuutta asiakkaittesi kanssa?

Kun olet päättänyt tavoitteesi, voit seuraavaksi selvittää miten mittaat sitä. Jos et seuraa kehitystä kohti tavoitettasi, et ikinä saa selville tekikö videosisältösi sitä mitä sen piti.

Suosittelen tutustumaan tähän blogitekstiin joka kertoo tarkemmin, miten mitata videon tuloksia.

4. Tee mitä tiedät
Kirjoittajat elävät tämän elämänohjeen mukaan “kirjoita siitä mistä tiedät”. Käytä samanlaista mantraa videomarkkinoinnissa niin asioista tulee helpompaa.

Video voi olla pelottava media monesta eri syystä. Vaikka videoita on helppo kuluttaa, niiden tekeminen on huomattavasti hankalampaa. Saatat käyttää useita tunteja siihen, että saat oikeanlaista kuvamateriaalia ja sitten se materiaali pitää vielä editoida kokoon.

Videon tekeminen saattaa pelottaa myös sen takia, jos et tiedä miten videolla esiinnytään. Monet videot sisältävät yleensä ihmisen istumassa kameran edessä ja puhumassa. Tämä voi olla hyvinkin kiinnostavaa oikein tehtynä, mutta silloinkin tarvitset oikean sekoituksen karismaattista ja asiansa osaavaa puhujaa.

Jos keskityt niihin aiheisiin, joista tiedät ja mikä herättää sinussa intohimon, olet todennäköisesti karismaattinen ja lumoava puhuja.

5. Sukella syvään päähän
Vaikka et olisi koskaan kokeillut tehdä videoita, pahin asia on vältellä videoiden tekemistä kokonaan.

Jokaisen ensimmäinen video on aivan karmea. Ehkä valo ei ole parhain mahdollinen. Ehkä olet hermostunut, menet sanoissa sekaisin ja siinä mistä puhut. Unohda se, äläkä murehdi, vaan laita ensimmäinen video julki. Kun se ensimmäinen video on julkaistu, voit eritellä kehityskohteet, jotka teet seuraavalla kerralla paremmin.

Tärkein asia on kuitenkin tehdä se video. Ajattele, että se on testi. Et koskaan opi tekemään hyviä videoita, jos et käytä aikaa tehden huonompia videoita ensin. Äläkä huolehdi, videoiden tekeminen helpottuu ajan myötä.

6. Sen ei tarvitse olla vaikeaa
Pidä mielessä, että videomarkkinoinnin ei tarvitse olla vaikeaa. Niin kuin sanoin, video voi alkuun vaikuttaa pelottavalta asialta, mutta jos käytät näitä peruspilareita, et voi epäonnistua. Mutta muista, se vaatii aikaa!

Anna videomarkkinoinnille mahdollisuus näiden vinkkien avulla ja pian teetkin mahtavaa videosisältöä.

Ja muista pitää hauskaa, sillä jos sinulla on hauskaa, silloin muillakin on hauskaa.

Alexi Ala-Lahti
Alexi Ala-Lahti