YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.9.2016 klo 14:54
Tiedote

Ajankohtaista verotuksessa

Hallitus on sopinut vuoden 2017 budjettiesityksestä. Työn verotusta kevennetään hallituksen lupauksen mukaisesti kilpailukykysopimuksen tukemiseksi. Hallitus päätti myös kasvua ja yrittäjyyttä edistävästä veropaketista. Valtiovarainministeriö on myös asettanut yritysverotuksen asiantuntijatyöryhmän tarkastelemaan yritysverotuksen tasoa ja mallia kilpailukyvyn, talouskasvun ja tuottavuuden kannalta. Alla on poimintoja uusista esityksistä.

Ansiotuloverotus

Ansiotuloverotus kevenee 515 miljoonaa euroa. Veroperusteisiin tehdään myös kuluttajahintaindeksin nousua vastaava tarkistus, yhteensä 178 miljoonaa euroa. Kevennys kohdistuu tasaisesti kaikille tulotasoille siten, että palkkatulon verotus kevenee keskimäärin noin 0,6 prosenttiyksiköllä. Verokevennykset perustuvat kilpailukykysopimuksen 90 prosentin kattavuuteen.

Asuntolainakorkojen vähennyskelpoisuutta rajataan edelleen jo aiemmin sovitun mukaisesti. Ensi vuonna vähennyskelpoinen osuus korkomenoista on 45 prosenttia, vuonna 2018 35 prosenttia ja vuonna 2019 25 prosenttia.

Yrittäjävähennys

Uudella yrittäjävähennyksellä vahvistetaan kannusteita yritystoiminnan harjoittamiseen. Vähennyksen suuruus on viisi prosenttia elinkeinotoiminnan, maatalouden ja porotalouden tuloksesta. Metsätalouden verotuksessa otetaan huomioon vastaavan suuruinen vähennys.

Maksuperusteinen arvonlisäverotus

Pienyritysten maksuvalmiutta lisätään mahdollistamalla arvonlisäveron maksuperusteinen tilitys. Lisäksi korotetaan arvonlisäveron harvennettuihin tilitysjaksoihin oikeuttavia liikevaihtorajoja.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennystä korotetaan 45 prosentista 50 prosenttiin työkorvauksen osuudesta. Vähennyksen kasvattamisella edistetään kotitalouspalvelujen kysyntää ja tarjontaa.

Sukupolvenvaihdosten edistäminen

Yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdoksia edistetään perintö- ja lahjaverotusta keventämällä. Veroprosentteja alennetaan lahja- ja perintöveroasteikkojen veroluokissa lukuun ottamatta lahjaveron I veroluokan ensimmäistä porrasta. Veropohjaa laajennetaan poistamalla kuoleman perusteella maksettavan vakuutuskorvauksen osittainen perintöverovapaus. Puolisovähennys korotetaan samalla 60 000 eurosta 90 000 euroon ja alaikäisyysvähennys 40 000 eurosta 60 000 euroon.

Metsälahjavähennys

Uudella metsälahjavähennyksellä pyritään lisäämään puun käyttöä ja kasvattamaan tilakokoja. Vähennyksen enimmäismäärä olisi 195 000 euroa ja metsätaloudenpääomatulosta voisi vähentää enintään 50 prosenttia. Vähentämättä jäänyt määrä voitaisiin vähentää myöhemmin ja vähennys olisi käytettävä viimeistään viidentenätoista verovuotena lahjoitusvuoden jälkeen.

Tulolähdejaosta luopuminen valmisteluun

Budjettiriihessä päätettiin käynnistää syksyllä lainvalmisteluhanke tulolähdejaon poistamiseksi osakeyhtiöiltä siten, että säännökset olisivat voimassa vuonna 2018. Valmistelun tueksi asetetaan erillinen asiantuntijaryhmä. Hallitusohjelman mukaan tappioiden vähentämisoikeutta oli aiemmin tarkoitus muuttaa siten, että osakeyhtiöissä tulolähteen tappiot vähennettäisiin muiden tulolähteiden tuloksista, ja hallitusohjelman tavoite siis muuttui.

Kiinteistöverotus

Kiinteistöveroa korotetaan hallitusohjelmassa jo olleen linjauksen lisäksi 50 miljoonalla eurolla. Noin 9 miljoonaa euroa kohdistuu rakentamattoman, asuinkäyttöön kaavoitetun rakennusmaan kiinteistöveroon. Loppuosa toteutetaan korottamalla yleistä ja asuinrakennusten kiinteistöveroa.

Makeis- ja tupakkavero

Tupakkaveroa korotetaan asteittain vuosina 2016–2019. Vuonna 2017 tupakkaveroa korotetaan kaksivaiheisesti, vuoden alusta sekä heinäkuun alusta. Lisäksi uuden tupakkalain myötä sähkösavukkeet tulevat markkinoille ja myös verotuksen piiriin.

Makeisten ja jäätelön vero poistetaan, koska Euroopan komissio on epäillyt veroon liittyvän kiellettyä valtiontukea veron ulkopuolelle jääville tuotteille. Samassa yhteydessä virvoitusjuomaveron veropohjaan tehdään muutoksia.

Uusi venevero ja liikenteen verotus

Rekisteröityjen veneiden ja kevyiden moottoriajoneuvojen vuotuinen vero otetaan käyttöön 1.5.2017 lähtien. Veron arvioidaan lisäävän valtion verotuloja noin 50 miljoonalla eurolla.

Autoverotuksen asteittaista keventämistä jatketaan. Autoveroa alennetaan vuosittain yhteensä 182 miljoonalla eurolla hallituskauden aikana. Kevennyksessä painotetaan vähäpäästöisyyttä.

Ajoneuvoveroa korotetaan. Veronkorotus lisää ajoneuvoveroa henkilöautoilla noin 36,5 eurolla vuodessa.

Liikenteen polttoaineiden veronkorotus kasvattaa verokertymä noin 100 miljoonalla eurolla. Korotus tehdään makeisveron poistamisen verotuloja vähentävän vaikutuksen kattamiseksi.

Lämmitys-, voimalaitos- ja työkonepolttoaineiden veroa korotetaan, mikä kasvattaa verokertymää 52 miljoonaa euroa.

Sähköverotus

Kaivostoiminta siirretään alemman sähköveron piiriin.

Valtiovarainministeriö tiedotti: Yritysverotuksen muutoksia selvitetään

Valtiovarainministeriö on asettanut yritysverotuksen asiantuntijatyöryhmän tarkastelemaan yritysverotuksen tasoa ja mallia kilpailukyvyn, talouskasvun ja tuottavuuden kannalta. Työryhmän toimikausi päättyy 31.1.2017. Hallitus tarkastelee yritysverotusta keväällä 2017 puoliväliriihen yhteydessä.

Työryhmä esittää asiantuntijanäkemyksen myös investointien edistämiseksi tarkoitetun varauksen käyttöönotosta yritysverotuksessa. Lisäksi työryhmä käsittelee hallitusohjelmassa mainitut osinkoverotuksesta tehtävät erillisselvitykset, jotka koskevat First North -kauppapaikalle listautuvien yhtiöiden osinkoverotusta ja pienten osinkotulojen verovapautta.
Työryhmä tarkastelee myös yritysten aineellisen ja aineettoman pääoman investointien verokohtelua sekä osaamisen verokohtelua. Siltä osin kuin käsiteltävät asiat kytkeytyvät osinkoverotukseen tai muuhun henkilöverotukseen, myös näiden veromuotojen tarkastelu kuuluu työryhmän toimeksiantoon.

Lisätiedot:

johtaja Anna Lundén, puh. 050 544 33928, anna.lunden@yrittajat.fi

veroasiantuntija Laura kurki, puh. 050 407 5885, laura.kurki@yrittajat.fi