6.10.2001 klo 18:48
Tiedote

Pirkanmaan Maakunnallinen Vuoden Yrittäjä 2001:Avant Tecno Oy, Ylöjärvi

Vain mielikuvitus rajana kuormaimen käytölle

– ”Menestyksen perustana ovat olleet omaperäinen tuote ja määrätietoinen kehitystyö. Lisäksi olemme alusta lähtien satsanneet rohkeasti markkinointiin ja lähteneet reippaasti vientiin”, Avant Tecno Oy:n toimitusjohtaja Risto Käkelä Ylöjärveltä kertoo kysyttäessä yhtiön onnistumisen edellytyksiä.

Avant Tecno Oy valittiin Pirkanmaan Maakunnalliseksi Vuoden Yrittäjäksi 2001. Risto Käkelä ottaa maakunnallisen yrittäjäpalkinnon vastaan hyvillä mielin. – ”Palkinnon arvoa nostaa myös se, että Pirkanmaa ei ole takapajula. Täällä on lukuisia palkinnon arvoisia yrityksiä.”

Risto Käkelä aloitti yrityksensä laman kynnyksellä vuonna 1991. – ”Olemme pitäneet jalat tiukasti maassa koko ajan, vaikka kasvuvauhti on ollut hyvä konepajaksi. Paras osoitus siitä on liikevaihdon plussatulos kaikkina toimintavuosina, myös alun lama-aikoina.”

Avant Tecno Oy valmistaa Avant-pienkuormainsarjoja ja työlaitevalikoimaa, jonka avulla kuormaimet sopivat maatalouden, rakennusurakoinnin, viherrakentamisen ja kiinteistönhoidon erilaisiin töihin mm. kuormauksiin, kaivamisiin, siivouksiin ja lumen auraukseen. Työlaitteissa on tarjolla esimerkiksi kauhoja, puskulevyjä, trukkihaarukoita, kaivureita, harjoja, perävaunuja ja ruohonleikkureita.

– ”Pienkuormaimet ovat monitoimikoneita, tehokkaita työssä ja helppoja ajaa. Eräskin käyttäjä huomautti, että vain mielikuvitus asettaa rajat koneen käytölle. Perustamisvuonna 1991 valmistui sata pienkuormainta, tänä vuonna luku on 1 700.”

Markkinajohtajia maailmalla

Nykyistä taloudellista tilannetta Risto Käkelä ei pelkää. – ”Toimimme tilanteen mukaan. Mielestäni meillä on edelleen mahdollisuus pärjätä, koska tuotteemme parantuvat jatkuvasti. Markkina-alue on laaja, ja meillä on useita erilaisia asiakasryhmiä. Lanseeraamme lisäksi vuoden sisälle uuden tuotesarjan. Avant-kuormaimet ovat omassa kokoluokassaan markkinajohtajia maailmalla, ja vienti on auennut jo noin 30 maahan.”

– ”Olemme päättäneet, ettei vientiä tässä vaiheessa pyritä laajentamaan Etelä-Amerikkaan eikä Aasiaan. Nykyinen pelikenttä riittää meille hyvin”, Risto Käkelä toteaa. Hän itse kiertää vientityössä niin, että ulkomaanpäiviä kertyy vuosittain 60-70.

– ”Ilman vientiä emme olisi selvinneet lamasta ja ilman laatutuotetta emme olisi onnistuneet viennissä”, Risto Käkelä sanoo ja kiittää henkilökunnastaan erityisesti tuotekehityspäällikkö Keijo Rekolaa.

Kasvutahti on tasaista

Risto Käkelä oli aikanaan palkkatöissä Ylö-Tehtaat Oy:ssä. Yrityksen tehtyä konkurssin hän teki tarjouksen kuormain-tuoteryhmästä ja ryhtyi yrittäjäksi. Silloinen perustuote oli tarkoitettu maataloustöihin.

– ”Aloimme heti kehittää uutta tuotesarjaa niin, että se soveltuu myös maatalouden ulkopuolisiin töihin. Investoimme tuotekehitykseen joka vuosi 6-7 % liikevaihdosta. Alkuvuosina saimme siihen lisäksi KTM:n ja Tekesin tukea.”

Liikevaihto on kasvanut tasaisesti: perustamisvuoden 1991 lopussa 10 mmk, vuoden 1996 lopussa 42 mmk ja nyt syyskuun lopussa tilikauden päättyessä 101 mmk. Vuosina 2000-2001 kasvu oli 20 %, mutta silti hallittua. Toimitilat lunastettiin omiksi pari vuotta sitten.

Henkilökunnan määrä oli vuoden 1991 lopussa 20, 1996 luku oli 50 ja tänä päivänä 80.

Ylöjärven tehtailla käytetään hyväksi myös synergiaa: Risto Käkelä omistaa toimitusjohtaja Ari Kiisken kanssa High Set Tecnon. Se valmistaa itsekulkevia henkilönostimia, joiden alavaunu on rakennettu Avant-kuormaimen pohjalta.

Avant Tecno Oy oli Ylöjärven Vuoden Yrittäjä 1999. Tampereen kaupungin teknisen luovuuden palkinto jaettiin Käkelälle vuonna 2000, ensimmäisen kerran ei-tamperelaiselle yritykselle.

Lisätiedot:
Pirkanmaan Yrittäjät, toimitusjohtaja Ari Mäkinen
puhelin (03) 251 6501, 050 68 181,
sähköposti: ’); // –> ,
kotisivu: www.pirkanmaanyrittajat.fi

Avant Tecno Oy, toimitusjohtaja Risto Käkelä
puhelin: 0500-636 375