21.12.2016 klo 21:39
Tiedote

Valinnanvapaus on koko Suomen voitto

On hyvä, että hallitus uskaltaa uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmämme. Se on tehtävä, jotta Suomella on varaa olla hyvinvointiyhteiskunta. Uudistuksen tärkein muutosvoima valinnanvapaus toteutetaan laajana, mikä on hyvä palveluiden käyttäjille. Näin kommentoi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen hallituksen sote-esitystä.

Hallitus kertoi tänään, mitä esittää eduskunnalle sosiaali- ja terveyspalvelu- ja maakuntahallinnosta. Uudistuksen tärkein elementti valinnanvapaus toteutuu laajana.

– Ensitietojen perusteella hallitus on onnistunut vaativassa tehtävässään. Valinnanvapaus toteutuu laajana, mikä on tärkeä asia suomalaisille, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi tuoreita tietoja sote-uudistuksesta.

Hän kuitenkin korostaa, että tietoja yksityiskohdista ei vielä juurikaan ole.

– Uusi malli näyttää avaavan lisää tilaa pienille ja keskisuurille yrityksille sote-kentässä, kun tavoite on, että peräti kaksi kolmasosaa sote-palveluiden kustannuksista on valinnanvapauden piirissä. Se on tärkeää palveluiden kehityksen, laadun ja kilpailun kannalta. Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti ovat hyviä keinoja toteuttaa valinnanvapautta sekä asiakkaan että pk-yritysten näkökulmasta, Pentikäinen sanoo.

– Tärkeää on myös, ettei yhteishankintakeskusta tule, vaan maakunnille jää harkintavaltaa ja liikkumatilaa hankinnoissa. Mammuttimainen yhteishankintakeskus olisi johtanut hankintojen keskittämiseen, mikä olisi pudottanut pienet yritykset pois markkinoilta.

Pentikäisen mukaan on muistettava, että uudistus on vasta pitkän matkan alussa.

– Nyt rakennetaan edellytyksiä valinnanvapaudelle ja yksityisen yritystoiminnan kasvulle sote-kentässä. Miten pk-yritykset siellä menestyvät, jää nähtäväksi ja riippuu paljon myös yrityksistä itsestään, hän sanoo.

– Nyt on hyvät lähtökohdat edetä. Vaikealla sote-marssilla on päästy mittava etappi eteenpäin. Tällä tiellä on hyvä jatkaa.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi
varatoimitusjohtaja Antti Neimala, Suomen Yrittäjät, p. 040 173 7007, antti.neimala@yrittajat.fi
elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama, Suomen Yrittäjät, p. 040 587 2445, susanna.kallama@yrittajat.fi