27.8.2020 klo 09:46
Tiedote

Yrittäjägallup: Yleisellä ansioturvalla on vahva yrittäjien tuki 

Yrittäjät kannattavat laajasti sitä, että ansiosidonnaista työttömyysturvaa saisivat kaikki työttömät, eivätkä vain työttömyyskassojen jäsenmaksua maksavat, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Kesällä julkisuudessa keskusteltiin vilkkaasti siitä, pitäisikö ansiosidonnaista työttömyysturvaa maksaa nykymallin mukaisesti vain niille työttömille, jotka maksavat työttömyyskassojen jäsenmaksuja vai pitäisikö sitä saada kaikkien työttömien. Kaikki kun maksavat työttömyysvakuutusmaksua, mutta eivät saa maksulle mitään vastinetta, jos eivät kuulu työttömyyskassaan.

Kantar TNS selvitti Suomen Yrittäjien pyynnöstä, mitä yrittäjät asiasta ajattelevat. Vastaus on harvinaisen selvä: valtaosa yrittäjistä kannattaa yleistä ansioturvaa kaikille työttömille. Näin vastasi 68 prosenttia Yrittäjägallupiin vastanneista yrittäjistä.

– Yleisellä ansioturvalla on vahva yrittäjäkunnan tuki. Se koetaan oikeudenmukaisena kaikkien työntekijöiden kannalta, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä kommentoi kyselyn tulosta.

Ideaa vastusti 12 prosenttia vastaajista, ja 20 prosenttia ei ottanut kantaa.

Myös ansioturvan porrastamiselle ja lyhentämiselle kannatusta yrittäjiltä

Ansioturvan porrastamista kannattaa 56 prosenttia Yrittäjägallupin vastaajista. Ansioturvan lyhentämistä kannatti 43 prosenttia vastaajista.

– Mitä isompi yritys, sitä vahvemmin tuetaan työttömyysturvan porrastamista ja lyhentämistä, Makkula avaa tuloksia.

– Yrittäjiltä saa kannatusta myös ansioturvan ja perusturvan välisen kytköksen purkaminen. Tällöin perusturvaa voitaisiin tarvittaessa parantaa ilman, että muutos korottaa ansioetuutta, hän sanoo.

– Ylipäätään työttömyysturvajärjestelmää pitäisi kehittää oikeudenmukaiseksi siirtymällä yleiseen ansioturvaan. Toisin kuin nyt tällöin kaikki vakuutusmaksuja maksavat olisivat myös ansioetuuden piirissä, Makkula toteaa.

Näin kysyttiin

  • Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
  • Kyselyyn vastasi 1034 pk-yrityksen edustajaa.
  • Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.
  • Otos pyritään rakentamaan niin, että Yrittäjägallup kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä.
  • Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.
  • Tiedot kerättiin 30.7.–10.8.2020.

Lisätietoja:

Tutustu Yrittäjägallupin työttömyysturvasta.

työmarkkinajohtaja Janne Makkula, Suomen Yrittäjät, p. 040 581 2472, janne.makkula @ yrittajat.fi
työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén, Suomen Yrittäjät, p. 050 502 0111, harri.hellsten @ yrittajat.fi