YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

1.6.2021 klo 01:58
Tiedote

Yrittäjägallup: Yritysten tilanne parantunut selkeästi – pienet työnantajayrittäjät pahiten ahtaalla 

Yritysten tilanne on keväällä parantunut selkeästi kautta linjan, Yrittäjägallup kertoo. “Helpottunut tautitilanne ja puretut rajoitukset näkyvät yritysten elämässä ja tuovat valoa. Monella kuitenkin on yhä vaikeaa”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä kommentoi.

Maksuvaikeuksissa olevien, yrityksen alasajoa pohtivien, yrityksen myyntiä harkitsevien ja konkurssiuhkaa kokevien osuus on laskenut keväällä. Aiempaa selvästi useampi yrittäjä on nyt varma, että selviytyy kriisistä. Enää neljä prosenttia pelkää yrityksensä kaatuvan koronakriisin vuoksi.

– Kehitys on lupaava. Syitä ovat paitsi parantunut tautitilanne ja rajoitusten lieventäminen, myös yrityksille maksetut tuet, muutokset konkurssilakeihin ja joustot maksuajoissa. Näitä Yrittäjissä ajoimme, ja onneksi ne toteutettiin, Pentikäinen sanoo.

– Yritysten kannalta on aivan keskeistä, että rajoituksia puretaan edelleen määrätietoisesti ja johdonmukaisesti, eri aloja yhdenvertaisesti kohdellen. Toistaiseksi niin ei ole käynyt, mikä herättää yrittäjissä suuttumusta, hän lisää.

44 prosentilla yrityksistä liikevaihto on noussut koronakriisin pahimmasta alhosta. Alle viidenneksellä näistä nousu on ollut vähintään 30 prosenttia, muilla vähemmän.

Kantar on selvittänyt Yrittäjien pyynnöstä Yrittäjägallupilla koronakriisin vaikutuksia yrityksiin kriisin alusta lähtien. Tällä kertaa kyselyyn vastasi 1013 yrittäjää.

Pieni työnantajayritys on katoava luonnonvara

Vaikein tilanne on pienillä työnantajayrityksillä.

– Niiden asema on tässä maassa tehty monella eri tavalla – myös työelämän sääntelyssä – vaikeaksi. Tässä ryhmässä on myös eniten (15 %) yrittäjiä, jotka pohtivat lopettamista. Siellä tarvitaan myös eniten verojen ja maksujen lykkäyksiä.

Pentikäisen mukaan asiaan pitää kiinnittää huomiota, sillä Suomella ei ole varaa menettää työpaikkoja.

– Jos haluamme pieniä työantajia, täytyy keventää normeja ja hallintobyrokratiaa sekä vapauttaa työpaikkasopimista. Valitettavasti merkkejä tästä ei ole. Siksi pelkään, että pieni työnantajayritys on vähitellen katoava luonnonvara, Pentikäinen huomauttaa.

Raaka-aineiden hinnat ovat nousussa

Suhdanteiden elpyminen tuo myös varjonsa. Esimerkiksi raaka-aineiden hinnat nousevat.

– Jopa joka toinen teollisuusyritys kertoo raaka-aineiden hintojen nousseen. Tämä aiheuttaa monelle ongelmia, Pentikäinen huomauttaa.

Alueellisesti vaikeinta on pääkaupunkiseudun yrityksillä.

– Tautitilanne on pääkaupunkiseudulla pahin ja rajoitukset tiukimpia. Kun tilanne on helpottunut, rajoituksia pitää nopeasti keventää, hän vaatii.

Kaupan alan yrityksiä kriisi on kohdellut hyvin eri tavoin. Noin viidennes kaupan yrityksistä kertoo nyt myynnin kasvaneen. Toisaalta noin puolet kertoo myynnin laskeneen.

Hallitus saa aiempaa paremman arvosanan

Tilanteen helpottuminen näkyy myös siinä, että yrittäjät antavat Marinin hallitukselle koronakriisin hoidosta nyt vähän paremman kouluarvosanan kuin keväällä. Nyt todistukseen napsahtaa seitsemän miinus, kun se keväällä oli vielä kuusi ja puoli.

– Arvosana on paras yksinyrittäjillä, jotka antavat arvoa muun muassa yrittäjän työmarkkinatuelle, joka on auttanut kymmeniä tuhansia yrittäjiä.

Näin kysyttiin

  • Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
  • Kyselyyn vastasi 1013 pk-yrityksen edustajaa.
  • Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.
  • Yrittäjägallup ei ole Suomen Yrittäjien jäsenkysely, vaan otos pyritään rakentamaan niin, että se kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä.
  • Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.
  • Tiedot kerättiin 6.5.–14.5.2021.

Lisätietoja:

Yrittäjägallupin tulos koronakriisin vaikutuksista yrityksiin.

toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi