Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo

Yrittäjät: Hallitus tekee historiallisia uudistuksia

Suomen Yrittäjät on valtaosin tyytyväinen hallitusohjelmaan. Moni Yrittäjien vuosia ajama uudistus etenee. “Hallitus tekee historiallisia uudistuksia. Siitä pitää antaa kiitos ja tunnustus. Meillä on pitkään tehty toimia, jotka vaikeuttavat työnantajuutta. Nyt tehdään toimia, jotka helpottavat työnantajayrittäjiä. Tämä on suuri muutos”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

“Hallitus edistää paikallista sopimista, helpottaa määräaikaisia sopimisia ja irtisanomisia, puuttuu kohtuuttomiin lakkoihin, nostaa tuntuvasti yt-lain soveltamisrajaa, uudistaa ansio- ja sosiaaliturvaa sekä lisää kilpailua eri aloilla. Muutosten myötä yhä useampi uskaltaa työllistää. Yrittäjiä on kuultu”, Pentikäinen toteaa.

“Soten korjaussarja avaa monelle tietä hoitoon. Yksityisiä toimijoita hyödynnetään jonojen purkamiseksi, mikä on tärkeä asia”, hän kiittää.

“Uudistukset pitää valmistella ja tuoda eduskuntaan mahdollisimman pian”, hän sanoo.

Kipeät leikkaukset välttämättömiä

Hallitusohjelma sisältää kipeitä leikkauksia. “Ne ovat valitettavia mutta välttämättömiä, koska Suomen julkiset menot ovat olleet liian suuret suhteessa tuloihin. Julkinen talous pitää laittaa kuntoon”, Pentikäinen sanoo.

“On myös työntekijän etu, että Suomessa on hyvä tarjota työtä ja mahdollisimman moni on työelämässä. Kun julkinen talous on terve ja työllisyys korkea, voimme paremmin huolehtia kaikista Suomessa asuvista”, hän muistuttaa.

Kasvun kannusteet pohdituttavat

Ohjelmaan jää myös toivomisen varaa, erityisesti vero- ja maahanmuuttopolitiikassa.

“On hyvä, että yrittäjien ja yritysten verotus ei kiristy. Verotuksessa olisi kuitenkin pitänyt ottaa rohkeampia askelia kasvun vahvistamiseksi. Alv-kantojen nostaminen voi aiheuttaa ongelmia aloilla, joihin nostot kohdistuvat”, hän sanoo.

Maahanmuuttopolitiikan kiristäminen voi hankaloittaa yritysten kasvua ja työvoimapulaa. “Tämä ei ole tietenkään toivottavaa”, hän lisää.

Lisätietoja Suomen Yrittäjissä:

Kokonaiskuva hallitusohjelmasta

toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, 040 504 1944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi 

Työmarkkinat, paikallinen sopiminen, lakot, työsuhteet, sosiaaliturva, eläkkeet, yritysten lainsäädäntö 

johtaja Janne Makkula, 040 581 2472, janne.makkula@yrittajat.fi 

Verot, talous, energia, osaaminen, koulutus, liikenne 

johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus, 050 384 9479, juhana.brotherus@yrittajat.fi 

Sosiaali- ja terveyspalvelut, julkiset hankinnat, aluekehitys, kuntien elinvoima, työllisyyspalvelut 

johtaja Harri Jaskari, 050 512 2874, harri.jaskari@yrittajat.fi