Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
18.1.2023 klo 08:01
Tiedote

Yrittäjät: Yrittäjille tarvitaan energiatukilaina, maksuaikapidennykset tervetulleita  

Hallituksen on tuettava yrittäjiä energiakriisissä maksuaikojen pidennyksellä, mahdollisesti Finnveran energialainalla ja pahanpäivän varalta valmisteltavalla yleisellä energiatuella. ”Monella yrittäjällä on isoja hankaluuksissa suurien sähkölaskujen kanssa. Tukiohjelmalla pitää varmistaa, että yritykset pysyvät hengissä ja voivat jatkossakin tarjota työpaikkoja”, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä.

Yrittäjät kiirehtii hallituksen toimenpiteitä.  Maksuaikojen pidennys on parhaillaan lausunnoilla. Finnveran energialainasta ja yleisestä tuesta odotetaan esitystä.

Yrittäjät esittää, että Finnveran tai muun julkisen toimijan tulisi tuoda markkinoille valtion takaama, korkotuettu laina, jolla muuten terveet yritykset voisivat hoitaa energian hinnan noususta johtuvat yllättävät rahoitustarpeet.

”Finnveran energialaina auttaisi elinkelpoisia yrityksiä sähkölaskupiikkien hoitamisessa. Takaisin maksettavat lainat olisivat valtiontaloudelle kohtuuhintainen mutta tehokas tukitoimi”, sanoo ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä.

Yleinen energiatuki tarvitaan pahanpäivän varalle

Suomen Yrittäjät on esittänyt jo kuukausia hallitukselle, että on syytä varautua tilanteen heikkenemiseen valmistelemalla tukimalli, jossa tuki kohdennetaan toimiala- ja yritysmuotoriippumattomasti yrityksiin, joiden energiakulut ovat eniten nousseet.

Valtiokonttori olisi hyvä taho jakamaan tukea korona-ajan yleisen kustannustuen lailla. Tuen pitää kannustaa säästämään energiaa.

”On hyvä, että hallitus on ottanut tarpeen tosissaan, ja esitys on valmistelussa. Lainsäädäntö asiasta on tehtävä ja se voitaisiin ottaa käyttöön esimerkiksi asetuksella”, sanoo Malinen.

”Kuten viimeinen vuosi on osoittanut, energiakriisin etenemistä on vaikea ennustaa, ja tukitoimien tarve voi syntyä yllättäen. Myös ensi talvi voi olla vaikea. Pitää olla valmius ottaa käyttöön kustannustuen kaltainen energiatukimalli”, sanoo Pentikäinen.

Yrittäjägallupissa marraskuussa neljä prosenttia yrittäjistä sanoi tarvitsevansa välttämättä energiatukea. Teollisuudessa osuus oli selvästi suurempi. Energian hintojen nousu iskee lujaa erityisesti teollisuuteen.

“Hallituksen pitää tehdä valmiiksi malli yritysten energiatukeen, ja ottaa se tarvittaessa nopeasti käyttöön”, sanoo Pentikäinen.

Lisätietoja: Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, 040 5041944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi ja Petri Malinen, ekonomisti, Suomen Yrittäjät, p. 050 434 5952, petri.malinen@yrittajat.fi.

 

Muita kiinnostavia aiheita