YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

21.3.2014 klo 07:00
Tiedote

Yrittäjävähennys auttaisi luomaan tuhansia uusia työpaikkoja

Suomen Yrittäjät esittää, että hallitus päättäisi kehysriihessä viiden prosentin yrittäjävähennyksestä elinkeinonharjoittajille ja henkilöyhtiöille. Muutos auttaisi luomaan tuhansia uusia työpaikkoja, ja pienyritysten verotus seuraisi osakeyhtiöiden verotuksen kehittymistä.

Suomen Yrittäjät esittää, että hallitus päättäisi kehysriihessä viiden prosentin yrittäjävähennyksestä elinkeinonharjoittajille ja henkilöyhtiöille. Muutos auttaisi luomaan tuhansia uusia työpaikkoja, ja pienyritysten verotus seuraisi osakeyhtiöiden verotuksen kehittymistä.

Suomen Yrittäjien esityksessä pienyrittäjien tulosta verotettaisiin 95 prosenttia. Vähennys merkitsisi maltillista, noin kahden prosenttiyksikön kevennystä pienyritysten verotukseen. Näin henkilöyhtiöiden ja elinkeinonharjoittajien verotus seuraisi osakeyhtiöiden verotuksen kehittymistä. Keväällä päätetty yhteisöverouudistus koski vain osakeyhtiöitä, ei henkilöyhtiöitä ja elinkeinonharjoittajia.

– Vaikka hallituksella on paineita kiristää verotusta, tämä muutos kannattaisi tehdä, koska se parantaisi pienyrittäjien mahdollisuuksia luoda uusia työpaikkoja ja kasvattaa yrityksiään, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo.

Perustelu: Kasvuhakuiset pienyritykset voisivat työllistää

Suomessa on noin 130 000 Suomen Yrittäjien ehdottaman yrittäjävähennyksen piiriin kuuluvaa yritystä. Näistä noin 7 prosenttia eli yli 9000 yritystä on ilmoittanut olevansa voimakkaasti kasvuhakuisia ja siten mahdollisia uusien työpaikkojen luojia. Järventaus huomauttaa, että pienet yritykset työllistävät paitsi palkkaamalla omia työntekijöitä, verkostoitumalla toisten pienten yritysten kanssa ja lisäämällä työllisyyttä myös siten.

– Juuri pienet yritykset työllistävät: vuosina 2001–2012 uudet yksityisen sektorin työpaikat syntyivät lähes pelkästään pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Kaikkein eniten henkilöstön määrä kasvoi pienimmissä 1–9 henkeä työllistävissä yrityksissä.

Potkua investointeihin

Verotuksen keventäminen vaikuttaa yritysten investointipäätöksiin alentamalla investointien tuottovaatimusta. Verorasituksen alentaminen lisää myös yritysten investointeihin liittyvää riskinottoa ja kannustaa yrittäjyyteen. Yrittäjävähennyksen kohteena ovat työvaltaiset yritykset, joten kasvua edistävien investointien voidaan olettaa kohdistuvan ensisijaisesti työvoimaan.

– Vaikka investoinnit kohdistuisivat kiinteään pääomaan, niillä on yleensä myönteinen vaikutus työllisyyteen pidemmällä aikavälillä, ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä huomauttaa.

Malisen mukaan yrittäjävähennys edistäisi talouden tehokkuutta enemmän kuin tietyille yrityksille tai toimialoille suunnatut verokannustinohjelmat. Hän muistuttaa kuitenkin, että yleinen taloustilanne ja mahdolliset valtiontalouden verotukselliset sopeuttamistoimet vaikeuttavat työllistämistä ainakin lyhyellä aikavälillä.

Suomen Yrittäjät esittää, että hallitus käynnistää yrittäjävähennystä koskevan muutoksen valmistelun siten, että sitä voitaisiin soveltaa vuoden 2015 alusta lähtien. Muutoksen kustannus olisi noin sata miljoonaa euroa.