Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Omistajanvaihdosneuvonta

Suunnitelmissa yrityksen ostaminen tai myyminen? Omistajanvaihdosneuvonta tarjoaa maksutonta apua.

Omistajanvaihdos on joko yrityskauppa, sukupolvenvaihdos tai muu omistusjärjestely. Yrityksen myyminen on varteenotettava vaihtoehto yritystoiminnan lopettamiselle. Yrityksen ostaminen puolestaan tarjoaa monesti kannattavamman ja helpomman vaihtoehdon yrityksen perustamista harkitsevalle.

Alueemme kuntien ja Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien rahoittama omistajanvaihdosneuvonta tarjoaa apua niin yrityksen ostoon kuin myyntiin. Palvelut ovat maksuttomia eivätkä edellytä Sinulta yrittäjäjärjestöön kuulumista. Palveluihin kannattaa hakeutua mahdollisimman aikaisin yrityskauppaa suunniteltaessa. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja tarvittaessa allekirjoitamme salassapitosopimukset.

Omistajanvaihdospalvelu tarjoaa laajan asiantuntijoiden verkoston, josta löytyy osaamista omistajanvaihdokseen liittyviin asioihin. Asiantuntijat tarjoavat palvelujaan esimerkiksi arvonmäärityksessä ja kauppakirjojen laatimisessa.

Yrityksen myyntiä tai ostoa miettiessä voit ottaa yhteyttä omistajanvaihdosasiantuntijaan ja keskustella kaikesta aiheeseen liittyvästä. Omistajanvaihdospalvelu tarjoaa laajan asiantuntijoiden verkoston, josta löytyy osaamista omistajanvaihdokseen liittyviin asioihin. Asiantuntijat tarjoavat palvelujaan esimerkiksi arvonmäärityksessä ja kauppakirjojen laatimisessa.

Joka kolmas yrittäjä suunnittelee yritystoiminnasta luopumista lähivuosien aikana. Yhä useampi yrittäjä suunnittelee myös yritystoiminnan laajentamista yritysostoin laajentaakseen liiketoimintaa, saadakseen lisää työvoimaa ja tehostaakseen nykyisten resurssien käyttöä.

Myyjän kanssa käymme läpi:

 • Yrityksen nykytilanteen ja pohdimme etenemistavat, joiden avulla yrityksen luovutus tapahtuisi suunnitellussa aikataulussa. Jokainen omistajanvaihdos on erilainen ja jokaisen yrityksen myyntikuntoa voidaan parantaa.
 • Kauppatavat
 • Yrityksen myyntikuntoisuuden ja arvon ostajien silmissä
 • Henkilöstön rakenne (ikäjakauma, avainhenkilöt, työvoiman saanti ja työnantajamielikuva)
 • Potentiaaliset ostajat
 • Myyjän valmius olla ostajan tukena muutosvaiheessa
 • Muiden erityisasiantuntijoiden tarve myyntiprosessin aikana

Ostajan kanssa: käymme läpi:

 • Pohdimme työ- ja koulutustaustasi luomat mahdollisuudet ja vahvuudet yritystoiminnassa
 • Kartoitamme kiinnostuksesi kohteet ja kerromme, mistä niitä vastaavia yrityksiä kannattaa etsiä
 • Käymme läpi yrityskaupan toteutustapoja, yrityksen arvonmääritystapoja sekä yrityskaupan rahoitusmahdollisuuksia
 • Selvitämme, mitä muita asiantuntijapalveluita sinun kannattaa hyödyntää jatkossa

Ota yhteyttä jo tänään

epy jorma ranta

JORMA RANTA

Omistajanvaihdosasiantuntija
Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät ry

Omistajanvaihdosneuvonnan mahdollistajat

Omistajanvaihdosneuvonnan mahdollistavat Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät sekä Etelä-Pohjanmaan alueen kunnat ja kaupungit.

Mukana olevat tahot:

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät omistajanvaihdosneuvonta suunnitelmissa yrityksen ostaminen tai myyminen

Matti ja Sirkka ovat molemmat yrittäjiä ja jäämässä lähivuosina eläkkeelle. Matilla on teollisuuden erikoispalveluita tarjoava yritys.

Vaikka Matti ja Sirkka itse asuvat pienellä paikkakunnalla, Matin yritys toimii valtakunnallisesti. Sillä on 20 työntekijää, joista kymmenen työskentelee Seinäjoelta käsin ja toiset kymmenen Tampereelta.

Molempien ryhmien työnjohtajat Matti on sitouttanut yritykseen lisäpalkkioin. Heistä kumpikaan ei ole kuitenkaan halunnut ottaa vastaan toimitusjohtajan eikä osakkaan roolia.

Omistajanvaihdosasiantuntijan kanssa Matti käy läpi yrityksen nykytilanteen. Etenemistapoja pohdittaessa todettiin, että Matti on pitkään etsinyt omalta alueelta sopivia toimijoita jatkajiksi siinä kuitenkaan onnistumatta.

Toiminnan laajuus alkaa jo rajata ostajakuntaa, koska yrityksen kauppahinta muodostumassa korkeaksi ja toiminnan pyörittäminen vaatii erityistä osaamista. Matin toive on myydä yrityksen koko osakekanta kerralla. Tämä todettiin hyväksi, koska yrityksellä on laaja sopimusverkosto ja sopimusten siirto liiketoimintakaupassa olisi käytännössä mahdotonta. Päädyttiin siihen, että Matti ottaa yhteyttä yritysvälittäjään, jonka avulla tehdään ensin arvonmääritys ja laajennetaan ostajan haku valtakunnalliseksi.

Sirkan kommandiittiyhtiö puolestaan omistaa naapurikaupungissa liikehuoneiston, jossa Sirkka pitää iltaisin grilliä. Hänellä on yleensä kaksi osa-aikaista työntekijää, mutta niiden saanti on vaikeutunut ja Sirkan oma työmäärä kasvanut koko ajan.

Kotoaan käsin hän tarjoaa lisäksi catering-palveluita perhejuhliin ja yritystilaisuuksiin. Sirkka pitää asiakastyöstä grillissä, mutta nyt ajomatkat iltaisin ovat alkaneet kyllästyttää ja saaneet hänet ärtyisäksi. Matti on samaa mieltä. Perheen 17-vuotias tytär Tiina ei tykkää koulusta eikä varsinkaan äidin grillin hajusta. Sen sijaan hän viihtyy hyvin puhelimella tehden vlogeja ja tiktok -videoita. Isä pitää tytärtä omapäisenä. Sirkka toteaa tyttären tulleen isäänsä.

Sirkan kohdalla pohdittiin ratkaisuksi kommandiittiyhtiön muuttamista osakeyhtiöksi. Grillin liiketoiminnan (nimi, kalusto ja varasto) myynti helpottuisi, jos ostaja voisi aloittaa vuokralla. Osakeyhtiö saisi kauppahinnan ja vuokratulot. Sirkka jatkaisi catering-toimintaa uudella yritysnimellä osakeyhtiössä.

Myöhemmin Tiina ilmoittaa vanhemmilleen halusta tulla äidin osakeyhtiöön töihin oppisopimuksella ja täysi-ikäiseksi tultuaan osakkaaksi. Hänen ideanaan on yhdistää kuvauspalvelut ja catering. Hän veisi tarjottavat juhlapaikalle, juhlan aikana valokuvaisi ja videoisi tapahtumat ja päivän päätteeksi keräisi astiat kotiin. Hiljaisena aikana viikolla hän editoi ja teettää asiakkaalle luovutettavat kuva- ja videomateriaalit.

Tyttären kiinnostus yllätti vanhemmat myönteisesti. Kumpikaan heistä ei ollut koskaan ajatellutkaan, että Tiinasta voisi tulla yrittäjä, eikä näin ollen hänen kanssaan ollut asiasta edes puhuttu. Sirkan kanssa päätettiin, että grilli laitetaan myyntiin netissä oleviin kauppapaikkoihin, lisäksi hän soittaa entisille työntekijöille sekä kilpaileville yrityksille ja tarjoaa heille toimintaa ostettavaksi.