YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Sukupolvenvaihdokset

Yrityskauppa perheessä

Sukupolvenvaihdoksella tarkoitetaan tilannetta, jossa yrityksen omistus vaihtuu perhepiirissä tai lähisukulaisten kesken.

Valtaosa yrityksistämme on pieniä perheyrityksiä ja jossain vaiheessa sukupolvenvaihdos nousee keskusteluun. Perheyrityksen sukupolvenvaihdos koostuu juridisesta omistuksen ja varallisuuden siirrosta sekä liiketoiminnan vetovastuun/johtajuuden vaihdoksesta. Normaalisti nämä kaksi asiaa kulkevat omaa polkuaan johtuen siitä, että johtajuuden vaihdos on ajallisesti huomattavasti pidempi prosessi kuin juridinen omistajuuden vaihdos.

Graafi, sukupolvenvaihdoksen vaiheet

Sukupolvenvaihdos etenee pitkälti samaan tapaan kuin ulkopuolisten välinen yrityskauppa. Erona kauppaan ei-sukulaisten kesken ovat verohuojennukset, joita on tiettyjen ehtojen täyttyessä mahdollisuus hyödyntää. Sukupolvenvaihdoksessa käytetään myös usein alhaisempia kauppahintoja tai lahjoituksia.

Koska kyseessä on perhepiirissä tapahtuva kauppa, liittyy siihen kuitenkin erityisiä vivahteita. On tärkeää puhua yrityksen jatkamiseen liittyvistä asioista hyvissä ajoin ja avoimesti. Usein törmää tilanteisiin, jossa yrittäjävanhempi on olettanut lapsen/lasten jatkavan yritystä, mutta todellista halua tähän ei ole ollutkaan. Lasten tasapuolinen kohtelu sukupolvenvaihdoksessa on myös tärkeä näkökohta, joka tulee ottaa huomioon suunnittelussa. Toisaalta, vanhemmat saattavat suojella lapsiaan, ja toivovat, että omat lapset hakisivat muualle töihin, koska leivän pöytään voi saada helpommallakin.

Tärkeintä on, että yrityksestä luopuja asettaa aikataulun, johon mennessä hän on luopumassa yrityksestään. Kun exit-aikataulu on lyöty lukkoon ja asiasta on keskusteltu perheen kesken, voivat mahdolliset jatkajat suunnitella omaa valmistautumistaan ajoissa. Jatkajan on suunniteltava mm. oman yrittäjä- tai ammattiosaamisen kehittämistä, rahoitusta, mahdollista muuttamista sekä omaa roolia perheyrityksessä.

Hyvin onnistuneissa sukupolvenvaihdoksissa luopujat kuvaavat nuoren polven sisäänajoa samankaltaiseksi prosessiksi kuin ulkopuolisen toimitusjohtajan sisäänajoakin. Oman lisänsä sukupolvenvaihdoksiin tuo toki perheyhteys sekä yrittäjyyden arvomaailman siirtäminen. Luopujan on kuitenkin hyväksyttävä se, että nuoren polven yrittäjä tekee muutoksia toimintaan. Johtajuuden vaihdos perheyrityksessä on tärkeää jatkajan motivaationkin vuoksi. On ymmärrettävä se, että sukupolvenvaihdoksissa luopuja luopuu yrittäjyydestään ja jatkaja luo omaa yrittäjyyttään.

Sukupolvenvaihdoksen onnistumiseksi kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin vaiheisiin, joissa jatkajan on hyvä:

  • oppia nykyisen liiketoiminnan rutiinitoiminnot
  • kyseenalaistaa rutiinit ja tehdä/esittää niihin muutoksia
  • oppia nykyisen yrittäjän tapa johtaa ja organisoida
  • kyseenalaistaa ja uudistaa johtamiskäytäntöjä ”itsensä näköisiksi”
  • oppia bisneksen ansaintalogiikka ja nykyisen yrittäjän strategia ja tapa tehdä bisnestä
  • jos bisnes toimii nykyisellään, ei ole syytä rikkoa toimivaa konseptia vaan kehittää sitä ja luoda jatkuvuutta.

Luopujan on pystyttävä irtautumaan liiketoiminnasta sopivassa vaiheessa ja antaa jatkajan ottaa täysi vastuu yrityksestä. Luopujalla on hyvä olla suunnitelma yrittäjyyden jälkeiselle elämälle, ja toimintaan puuttumista ja taustalta neuvomista pyytämättä kannattaa välttää.

Jatkajan valinta on kaksitahoinen asia

Ei pelkkää liiketoimintaa

Perhepiirissä tapahtuvaan sukupolvenvaihdokseen liittyy usein perheen sisäisiä toiveita, motiiveja ja keskinäisiä suhteita. Myös näistä asioista ja niiden vaikutuksista on tärkeää puhua hyvissä ajoin koko perheen kesken, jotta asioita ei tarvitse selvitellä jälkikäteen.

Yrityksen sukupolvenvaihdoksella on monia hyötyjä: liiketoiminta jatkuu, työpaikat ja asiakkuudet säilyvät, verohuojennukset voivat olla mahdollisia ja uusi yrittäjä tuntee yrityksen jo ennalta – usein yritys on hänelle tunnetasollakin valmiiksi tärkeä.

Mieluiten suunnitelmallisesti ja ajan kanssa

Sukupolvenvaihdos voi tapahtua nopeasti, mutta yleensä paras lopputulos syntyy, kun muutosta on suunniteltu ja siihen on valmistauduttu hyvissä ajoin. Usein sukupolvenvaihdos kestää vuosia. Jos muutosvaiheeseen varaa aikaa, jatkaja voi esimerkiksi opiskella toimialaa tai perehtyä uusiin tehtäviinsä työskentelemällä aluksi luopuvan yrittäjän rinnalla.

Sukupolvenvaihdossuunnitelma sekä omistajanvaihdoksen toteutus ovat aina yrityskohtaisia, eikä kaikkia toteutustapoja tai verohuojennuksia voida käyttää kaikissa tapauksissa. Yksityiskohtainen suunnitelma helpottaa asian käsittelyä ja selkeyttää päätöksentekoa ja omistajanvaihdoksen toteutusta.

Sukupolvenvaihdoksen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi on suositeltavaa käyttää asiantuntijaa jo suunnitteluvaiheessa. Yksityiskohtainen suunnitelma helpottaa asian käsittelyä ja selkeyttää päätöksentekoa ja omistajanvaihdoksen toteutusta.