Y-vinkkeli
21.4.2021
Anna-Kaisa Luoma-aho

Hankkeestako hyötyä?

Onpa mukava päästä kirjoittamaan vierailijana Lapin Yrittäjien blogiin pitkästä aikaa. Paljon on tapahtunut, niin omassa, kuin lappilaisessa yrittäjä kentässä menneenä aikana. Oman myymälätoiminnan keskeytyksen vuoksi sain mahdollisuuden siirtyä Itä-Lapin Kuntayhtymälle ja ensimmäisenä tehtävänä oli tutkia ja selvittää, mikä ihme on kuntayhtymä. Tutkin myös millainen on kuntayhtymän rooli matkailun näkökulmasta Itä-Lapissa tai millaiseksi sen voisi yhdessä kuntien kanssa rakentaa. Yrittäjät ovat välittömiä ja aitoja tekijöitä, joita pieni koronapandemiakaan ei lannistanut vaan eteenpäin mennään yhdessä kohti selviytymisen kesää.

Hyppäsin myös noviisina seutukunnallisiin hankkeisiin hanketyöntekijän roolissa eli katsomaan hanke maailmaa sieltä pöydän toiselta puolen mihin olin yrittäjänä ja järjestöaktiivina tottunut. Olen toiminut aikaisemmin monessa yrittäjille suunnatussa hankkeen ohjausryhmässä asiantuntijan roolissa, ja opetellut mitä hankkeet ovat, ja mihin niillä pyritään. Usein ne ovat jääneet saavutuksiltaan  hieman kevyeksi minulle tai ymmärrys ei ole riittänyt hahmottamaan, että miten hankkeiden tavoitteet on asetettu tukemaan kyseistä kohderyhmää.

Mysteeri usein myös on hankkeiden  hyödynnettävyys käytäntöön, kuten yrittäjille suunnatut hankkeet suoraan yrittäjille jne. Olen järjestöaktiivinakin painottanut, sekä kannustanut hankkeita osallistamaan yrittäjiä aktiivisemmin mukaan, mutta toisinaan laihoin tuloksin. Haaste yrittäjien osallistumisesta on aina tietenkin se, että yrittäjälle se oma yritys on aina kaikista tärkein ja ajankäyttö kohdistuu myös ensisijaisesti omaan yritykseen, ymmärrän sen tietenkin. 

Olen pohtinut sitä, että miten saavutetaan paremmin hankkeen tärkeä ydinviesti yrittäjille suunnattujen hankkeiden sisällöstä. Tai jos voisimme saada hankkeet sisältöineen hyötykäytettyä suoraan yrityksille, niin millaisia yrityksiä meillä olisikaan.  Millaisia mahdollisuuksia lappilaiset yritykset olisivatkaan saaneet kehittämiseen tai kehittyäkseen. Myönnän, että itse olen yrittäjänä kyseenalaistanut hankkeiden tuomia mahdollisuuksia tai hyötyjä myös, mutta voin luvata, että en enää koskaan tee niin.

Pääsin mukaan Itä-Lappilaiseen mikro- ja pienyrittäjille suunnattuun hankkeeseen hanketyöntekijäksi. Hanketyöntekijänä pääsin toteuttamaan itseäni ja omaa luovuuttani apukäsinä Jukalle. Mikä tärkeintä, pääsin sinne omalle tontille yrittäjien lähelle vuorovaikutukseen heidän kanssaan keskustelemaan yrittämisestä ja ajankohtaisista haasteista sekä muutoksesta. Hankkeen tavoitteena on toimia tukena mikro- ja pienyrittäjille korona ajan haasteiden kanssa ja tukea yrittäjiä vahvistumaan muutoksessa niin henkisesti kuin taloudellisestikin.

Näin konkreettisia hankkeita ja yhtä ketterillä toimenpiteillä olevia hankkeita on yrittäjille harvoin tarjolla. Yrittäjät pääsevät kehittämään ulkopuolisella rahoituksella yritystoimintaansa tai saavat tukea jaksamiseensa ja omaan hyvinvointiinsa. Yrittäjät eivät perinteisesti koskaan saa mitään ilmaiseksi, mutta tämän hankkeen kautta palvelut ovat olleet lähes veloituksetta. On tietenkin ollut äärimmäisen helppoa tehdä töitä myynnin parissa ja ”myydä” palveluita yrittäjille fraaseilla ilmainen palvelu tai veloituksetta sinulle.

Korona aikana varmasti monelle yrittäjälle ihan oikea rahan tarve on ollut suuri, kun kassa ei ole kilahtanut. Olemme käyneet keskusteluja yrittäjien kanssa, että vaikka kassa ei nyt kilahda suoraan hankkeen vaikutuksesta, niin tulevaisuudessa se kilahtaa. Tässä hetkessä mentorilla ja yrittäjän rinnalla kulkijalla on ollut äärimmäisen suuri rooli. Läheltä sen on nähnyt nyt pien- ja mikroyrittäjien osalta, mutta samanmoiset ajatukset ovat varmasti olleen isompienkin yrittäjien pohdinnassa miten tästä eteenpäin. Jokaista rinnalla kulkijaa on tarvittu ja jokaisen on ollut hyvä pitää korvat auki kuuntelijana, niin yrittäjien kuin meidän hanketyöntekijöiden. 

Kokonaisuudessaan yrittäjä, ota hankkeista irti itsellesi se tärkein ja olennaisin. Ole viestin viejä ja tuoja osallistumalla hankkeiden toimenpiteisiin. Palautteet hankkeiden aikana on merkitykselliset, koska yrittäjille suunnatut hankkeet ovat yrittäjille ja paras kokonaisuus saadaan vain palautteiden kautta rakennettua. Hankkeet eivät voi itsestään tietää mitä tarvitaan tai miten tulisi toimia missäkin vaiheessa hanketta. Hyvä yhteistyö tuo tuloksia ja mahdollisuuden aina tehdä paremmin.


Tässä viiden kohdan nyrkkisääntö yrittäjälle miksi hankkeisiin kannattaa lähteä mukaan: 

  • Älä epäile lähteä mukaan –> Saat näkökulmaa ja verkostoa
  • Ole avoin –> Rehellisyydellä rakennetaan
  • Ota hyöty irti –> Aina jos mahdollista kannattaa hyödyntää
  • Kysy ja kyseenalaista –> Mitään ei kannata pitää itsestään selvänä
  • Anna ja jaa tietoa –> Tiedonjakaminen vahvistaa yhteistyötä
     

Kiitän tästä mahdollisuudesta kirjoittaa! Olette sydämessäni lappilaiset yrittäjät ja toivon jokaiselle yrittäjälle energiaa myrskyihin, yhdessä meissä on voimaa ♥. 

Terveisin,
Anna-Kaisa Luoma-aho
Yrittäjä, Mentori & Hanketyöntekijä Itä-Lapin kuntayhtymä

Anna-Kaisa Luoma-aho