PPY-blogi
24.5.2022
Milla Raappana

Hyggeilyä ja joustavuutta Tanskan malliin

Tanska, tuo eteläisin pohjoismaa oli OES-vaikuttajaverkoston yhdeksännen vuosikurssin KV-matkan kohteena tänä keväänä. Mitä Tanskasta tulee ensimmäisenä mieleen? Se on EU ja NATO maa, joka on pitänyt oman valuutan. Tanska tunnetaan myös Legoista, hyggeilystä, designista ja lukuisista kansainvälisistä vaatemerkeistä, voileivistä sekä sianlihan tuotannosta. Tanska on toki paljon muutakin ja siitä saimme kokea osan toukokuisella visiitillä Kööpenhaminassa.

Vierailukohteina meillä oli monipuolisesti eri elinkeinoelämän toimijoita, kuten Dansk Industri ja Suomen Yrittäjien sisarjärjestö SMVDanmark. Opimme myös, että Tanskassa on yleisiä klusterit ja toimijat, joissa on omistajuus jaettu 50/50 valtion ja yksityisen sektorin välillä. Näistä oli esimerkkinä vierailut Digital Hub Denmarkissa ja State of Greenissä, joissa nimien mukaisesti keskitytään digitalisaatioon ja vihreään siirtymään. Nämä tärkeät teemat ovatkin Tanskan vientituotteita, joissa pysytään nostamaan esille tanskalaista osaamista.

Suomen suurlähetystössä saimme kuulla, että tanskalaisten ego on niin iso, ettei ovesta meinaa mahtua sisälle. Tähän ehkä on syytäkin. Tanskassa on lähes täystyöllisyys, talous kasvaa koronasta ja Ukrainan sodasta huolimatta. Ongelmana on lähinnä työvoimapula. Tanskan toiminnasta tullaan hakemaan oppia Aasiaa myöten ja perinteinen merimaa uskaltaa lähteä helposti rajojensa ulkopuolelle. Tuulivoimaloiden tuottaminen on yksi osa tätä osaamista ja niitä valmistetaan paljon vientiä varten. Tanskan tuuliturbiiniteollisuus onkin maailman laajin.  

Tanskan työministeriössä meille kerrottiin yhdestä Tanskan menestysreseptistä eli ”Flexicurity-mallista”. Tämä malli tarjoaa työllistymiseen nimensä mukaan niin joustoa kuin turvaa. Flexicurity-malliin kuuluu ”Easy hiring and firing”, mikä ei tarkoita kuitenkaan mitään villin lännen meininkiä. Työmarkkinoilla halutaan pitää rauha ja sopimuksista pidetään kiinni. Aktivointi toimenpiteitä siinä ovat mm. työvoiman kouluttaminen, neuvonta ja osaamisen jatkuva päivittäminen. Myös yrityksen perustaminen on Tanskassa suhteellisen helppoa kuin myös sen lopettaminen. Turha byrokratia ja hierarkia ovat minimissä.

Tanskassa ei toimi monia suomalaisia yrityksiä. Taloushallintopalveluja tarjoava Accountor on kuitenkin halunnut kasvaa Tanskan kautta tytäryhtiöllään ja saimme vierailumme päätteeksi kuulla Accountorin Tanskan johtajan Karsten Heiselbergin esityksen. Stereotypioita pilke silmäkulmassa esitellyt herra kertoi mitä tanskalaisilla tulee suomalaisista ensimmäisenä mieleen. No ne perinteiset sauna, viina ja puukko – markkinointi taitomme ovat kuulemma myös heikot. Mutta olemme sentään luotettavia, rehellisiä ja fiksuja businessihmisiä, jotka tarkoittavat kyllä, kun sanovat kyllä. Ja jos yrityksiä kiinnostaa Tanskan markkinat, sinne kannattaa ehdottomasti suunnata, vaikka yrityskaupalla kasvaen, kuten Accontour on näyttänyt esimerkkiä. Luotettaville ja fiksuille suomalaisyrittäjille on kyllä kysyntää – myös osaavien ja hyggeilevien ihmisten Tanskassa.

Muita kiinnostavia aiheita

Milla Raappana