Yrittäjän puolella
10.4.2020
Taru Jussila

Itsemurha ei ole ratkaisu

10.4.2020 | 13:37

”Taru-rakas et varmasti halua tätä viestiä, mutta minun on pakko laittaa tämä sinulle tiedoksi. Tilitoimistoissa todella moni on tämän saman asian edessä jossain vaiheessa, minäkin mahdollisesti: ”Tänään ensimmäinen itsemurha tuli minun työpöydälleni tästä koronakriisistä. Tehnyt yrittäjä ei nähnyt muuta ulospääsyä.”

Tähän viestiin heräsin kiirastorstaina. Olen ammatikseni vaiennut itsemurhista jo 90-luvulta alkaen. 22-vuotiaana kesätoimittajana opin, että itsemurhista ei kerrota mediassa. Opin kirjoittamaan kuoli yksin kotonaan. Näin tehtiin ja tehdään siitä syystä, että itsemurhien uskotaan lisääntyvän, jos niistä kerrotaan. Tällaista on luonnollisesti haluttu välttää mediassa, ja siihen kaavaan ja kuplaan minäkin solahdin 22-vuotiaana, 24 vuotta sitten. Puhkaisen lähes neljännesvuosisadan kestäneen kuplani nyt.

Monelle yrittäjälle kuluva pitkäperjantai on erityisen pitkä ja raskas. Oma toimeentulo ja perheen elättäminen ovat vaakalaudalla. On yrittäjiä, joilla koko oma omaisuus on uhattuna. Kenties perheen kotikin voi olla menossa alta. Perheelle tai edes parhaalle ystävälle ei uskalleta kertoa todellista tilannetta. Me suomalaiset otamme virheet, riittämättömyyden tunteen ja epäonnistumisen häpeän raskaasti.

Sinä yrittäjä, koronakriisille et voi mitään! Olet kenties järjestellyt asiasi siten, että henkilökohtainen omaisuutesi voi olla nyt vaikeuksissa olevan yrityksesi velkojen vakuutena. Jos se vakuus on perheen koti, sekin saattaa pahimmassa tapauksessa mennä. Valehtelisin, jos muuta väittäisin. Olen pahoillani, mutta jopa näin saattaa osalle käydä. Siitä huolimatta itsemurha ei ole ratkaisu.

Helppo sinun on sanoa, saatat nyt lukijana ajatella. Minä tiedän, mitä on olla talonmyyntiriidan vuoksi omaisuuden hukkaamiskiellossa ennen riidan ratkeamista. Minä tiedän, mitä on miettiä, että nostaako kädet pystyyn ja antaako kaiken mennä – vai keksiäkö vielä kerran ratkaisuja. Minä tiedän myös sen, miltä tuntuu, kun samojen piinavuosien aikana perheyhteisömme toinen lapsenlapsi, poikani serkku, kamppaili aivorungon syövän kanssa vuoden ajan. Aivorungon syöpä on maailman julmin ja parantumaton sairaus. Phoebe kuoli 5-vuotiaana.

Ajatus hänestä saa edelleen kyyneleet virtaamaan ja koko vartaloni kouristelemaan itkusta. Myös nyt. Kaikkeen muuhun löytyy ratkaisu, mutta kuollutta läheistä ei korvaa mikään. Se on trauma, joka ei täysin parane koskaan. Siitä syystä tiedän, että itsemurha ei ole ratkaisu. Se on ikuinen arpi perheellesi, puolisollesi ja lapsillesi sekä laajemmalle perheyhteisöllesi ja ystävillesi. Ihmisen menettäminen on ikuista. Se on syvempi trauma kuin mikään muu asia.

Aina löytyy parempi ratkaisu. Itse kävin vaikeimpina kuukausina hankkimassa ruokarahat kasaan pelaamalla Veikkauksen live-vetoa. Vaihtoehdot olivat myydä itseä tai pelata rahaa. Päädyin opettelemaan live-vedonlyönnin, koska lapselle piti olla ruokaa ja pikavippikierteeseen en halunnut. Sähly oli minulle hyvä live-vetokohde. Siinä on paljon tapahtumia: Kumpi joukkue tekee seuraavan maalin? Kuka sen tekee? Kuinka pian se tapahtuu? Peliä on helppo oppia lukemaan ja pelaajien energiatasot pystyy aistimaan. Tämän on tarkoitus olla kevennys ja viedä ajatuksesi muualle. Tämä on kuitenkin kaikki totta. (En kannusta vedonlyöntiin!)

Minun pahin piina-aikani kesti noin vuoden, eikä näin jälkeenpäin ajateltuna ollut edes iso juttu. Opin siinä ajassa paljon itsestäni ja stressinsietokykyä tuli vahvistettua. Aina on toivoa ja kaikkeen löytyy ratkaisu, kun on yrittäjän aivot. Älä lamaannu, vaan hyödynnä aivojasi nyt! Vaikka et olisi pulassa, hyödynnä tämä mahdollisuus siten, että muotoilet liiketoimintasi kriisinkestävämmäksi.

Välikevennys:

11 sivua pitkä ulosottorekisteri ei estä viiden miljoonan euron saamista tilille Huoltovarmuuskeskukselta.

Takaisin asiaan:

Et ole tilanteessasi yksin ja apua on saatavilla. Ole rohkea ja juttele tilanteestasi luottamasi ihmisen kanssa. Nyt on vuosi 2020, eikä vaikeneminen ja avunpyytäminen ole enää tabu. Yksin ei ole pakko pärjätä.

Erityisen ylpeä olen ystävästäni Ilkasta, joka kertoo Yrittäjät. fin jutussamme siitä, miten oli ajaa itsensä sairaalakuntoon. City Digital Groupin toimitusjohtaja Ilkka Lavas sanoo samassa jutussa alkavansa käydä psykoterapeutilla oppiakseen puhumaan tunteistaan ja löytääkseen selviytymisstrategioita:

”En ole osannut sanoa, kuinka paha olo voi olla ja millaista ahdistusta voi kokea. On helppo sanoa, että käsi on kipeä, mutta vaikeampaa on sanoa, että aivoihin sattuu ja tunne-elämä on sekaisin. Opettelen nyt sanomaan uusia asioita, kuten: minua ahdistaa.”

Koko jutun pääset lukemaan täältä: Koronakriisi vei tunnetun yrittäjän unet ja terveyden

Ilkasta kertovan jutun lopusta löydät myös pitkän listan siitä, mistä saat apua yhden puhelinsoiton päästä. Me yrittäjät olemme rohkeita, ole sisukas ja rohkea myös nyt hakiessasi apua. Tämän asian kanssa ei ole mitään järkeä jäädä yksin. Elämä voittaa kuoleman. Epätoivo ja suru kääntyvät jossain vaiheessa toivoksi ja iloksi. Aina! Jossain vaiheessa koronakriisi on ohi. Varmasti!

Taru Jussila