Nurmijärvi maakuntapuukko
Yhdessä yrittäjän kanssa
16.5.2022

Jäsenesittely: Nurmijärven maakuntapuukko pitäisi löytyä jokaiselta Nurmijärveläiseltä!

Esittelemme nurmijärveläisiä yrityksiä ja yrittäjiä blogisarjassamme. Tänään vierailimme Seppä Toni Kilpisen pajalla.

Tiesitkö, että Nurmijärvellä on oma maakuntapuukko? Puukon terä on nuolenkärjen muotoinen, käteen istuva kahva tehdään käsityönä puusta ja tuppi hyvälaatuisesta nahasta. Tupessa on Nurmijärven vaakuna. Puukon muotoilu on tarkkaan harkittu, sitä voi käyttää sekä vasen- että oikeakätiset. Puukko on kätevä metsästäjille, eränkävijöille ja vaeltajille, sekä kerrassaan loistava liikelahja yrittäjille.

Nurmijärvipuukko. Kuva: Toni Kilpinen

Puukkoon liittyy myös vahvat perinteet ja perinteiden vaaliminen. Laadukas, käsintehty puukko kestää käyttäjänsä loppuelämän ja on näin ollen vastuullinen valinta. Suomessa valmistetaan hyvin erilaisia puukkoja käsitöinä, jokaisella alueellaan puukossa on omat tunnuspiirteensä. Nurmijärven maakuntapuukko on myös omanlaisensa, jota aikaisemmin ei ole ollut olemassakaan.

Toni Kilpinen. Kuva: Annika Oksala

Seppä Toni Kilpinen

Sähköasiantuntijana päätyökseen toimiva Toni on aina ollut intohimoinen käsillä tekijä ja hän hakeutuikin vuonna 2014 kansalaisopistoon Seppämestari Eero Salmisen kurssille. Kurssi vei miehen sydämen mennessään ja Toni on siitä lähtien harjoittanut taitojaan ja tietojaan ahkerasti ja viettänyt tuhansia tunteja pajallaan.

Aluksi hän valmisti erilaisia esineitä ja käyttötavaroita takomalla, muun muassa alasimen ratakiskosta ja ahjon kuorma-auton vanteesta. Puukkojen taontaan hän hurahti sen vuoksi, että puukon valmistaminen haastaa monella eri tavalla; täytyy osata teräksen käsittely, hallita lämpötilat, hionta, nahkatyöt, kuvioinnit ja koristelut.  Hän voittikin Suomen mestaruuskilpailun 2021, ensimmäisen palkinnon metsästysveitsisarjassa. Tänä kesänä hän on valmistumassa Puukkosepäksi.

Veitsiaihioita. Kuva: Annika Oksala

Tonin puukoissa esiintyy Jatulintarha-kuvio. Jatuli tarkoittaa jättiläistä, joiden uskottiin asuneen pohjoisessa ennen saamelaisten tuloa. Jatulintarha edustaa Tonille elämän jatkuvuuden symbolia: ”Toivoisin, että joku löytää vaikkapa tuhannen vuoden päästä tekemäni puukon ja katsoo siinä olevaa merkkiä miettien, kenenköhän tekemä tämä on. Haluan jättää jotain pysyvää itsestäni tähän maailmaan”.

Nurmijärven maakuntapuukkojen lisäksi Toni valmistaa muitakin uniikkeja ja käsityönä tehtäviä puukkoja tilauksesta, asiakkaan toiveiden mukaisesti. Lisäksi hän korjaa veitsiä ja puukkoja, tekee veitsien teroituksia sekä opettaa taontaa ja veitsien teroituksia. Hän pitää myös työnäytöksiä Taaborinvuorella sekä Taidekieppi-tapahtumissa.  

Yrittäjyyttä jo vuodesta 2012

Yrittäjänä Toni on toiminut jo vuodesta 2012 lähtien. Hänen toinen yrityksensä on Verkkosähkö, jonka puitteissa hän toimii sähköasiantuntijana sekä tekee valvontatehtäviä. Lisäksi hän on osakkaana KIKI Knives Oy:ssä, joka valmistaa käsintehtyjä japanilaisia laatukeittiöveitsiä.

Yrittäjänä ei riitä, että hallitsee ydintuotteensa valmistuksen tai palvelun. Yrittäjänä Toni teroittaakin, että kannattaa aktiivisesti verkostoitua, osallistua tapahtumiin ja tutustua ihmisiin. Lisäksi brändin rakentaminen vie vuosia ja vaatii itseltäkin paljon oppimista, vaikka osan markkinoinnin tehtävistä voisikin ulkoistaa.

Ainahan ei kaikessa voi onnistua, mutta yrittäjänä olen kyennyt tekemään elämästäni omannäköistä ja merkityksellistä.

Terveisiä yrittäjältä ja yhteistyötoiveet

Käsityöläisala on haastavassa tilanteessa Suomessa. Käsintehdyt laatutuotteet ovat suhteellisen kalliita, eikä nykyinen kertakäyttö- ja pikamuotikulttuuri auta käsityöläisten arvostusta. Toni lähettääkin Suomen Yrittäjille terveisiä, että auttaisi paljon, jos Yrittäjät ottaisivat asiakseen ajaa asiaa, että käsityöläistuotteet rinnastettaisiin taiteeseen ja täten saataisiin aidot käsityötuotteet arvonlisäverottomaksi. Tämä edesauttaisi käsityöläisten ammattikunnan pysyvyyttä ja kestävien tuotteiden ostamista – vaikutus olisi laaja Suomessa.

Nurmijärvi saa Tonilta kehuja. Kansalaisopiston käsityökurssit ovat erittäin laadukkaita ja Taidekieppi antaa taiteilijoille ja käsityöläisille verkostoa sekä näkyvyyttä.

Nurmijärvipuukon valmistusta on tarkoitus kehittää, jotta niitä voidaan tuottaa hieman tehokkaammin. Toni etsiikin alihankkijoita sekä muita yhteistyökumppaneita.

Toni Kilpinen. Kuva: Annika Oksala.

Tutustu lisää

Voit tilata puukon tai ehdottaa yhteistyötä Tonille olemalla häneen suoraan yhteydessä.

Toni Kilpinen

seppatonikilpinen[at]gmail.com, 050 30 69 000

verkkosivut: https://www.nurmijarvipuukko.fi/

IG: @nurmijarvipuukko

Facebook: Seppä Toni Kilpinen

Muita kiinnostavia aiheita