Kiia Riuttula_kuva Jaana Tihtonen
Kiia Riuttula toimii Helsingin nuorten yrittäjien HYNY:n verkoston hallituksessa.
Yrittäjän asialla
3.10.2022
Kiia Riuttula

Miksi Suomesta ”ponnistetaan”, eikä vain lähdetä ulkomaille?

Yrityksen perustaminen tai oman toiminnan laajentaminen ulkomaille saattaa monelle tuntua mahdottomalta ajatukselta. Eikä mikään ihme, sillä Suomesta maailmalle lähtemisestä puhutaan usein ”ponnistamisena”, korostaen kansainvälistymisen vaivalloisuutta.

Itse pohdin tätä aihetta Twin Cities Startup Weekin aikana, johon osallistuin 16.–23.9. Minneapolisissa, Yhdysvalloissa. Lähdin tapahtumaan tuntematta ketään, mutta mieli ja sydän avoinna uusille mahdollisuuksille. Lähdin kartoittamaan mahdollisuutta laajentaa yritystoimintaani Amerikan markkinoille sekä etsimään resursseja uuden tekoälytyökalun toteuttamiselle. Minulle selvisi nopeasti, että tukea esimerkiksi Yhdysvaltojen markkinoille tähtäämiseen on saatavilla niin paikan päällä kuin Suomessakin.

Nykyään kansainvälistyminen on kuitenkin helpompaa kuin koskaan aiemmin. Internet of things mahdollistaa meille paljon uusia tapoja tähdätä kansainvälisille markkinoille. Voit muutamassa tunnissa perustaa kansainvälisen verkkokaupan muutamalla satasella tai löytää itsellesi freelancer-kumppanin eri maasta, joka tekee puolestasi työt paikallisella markkinalla vieden yritystäsi siellä eteenpäin.

Miksi sitten ajattelemme, että kansainvälistyminen on vaivalloista? Koska meillä ei ole hirveästi esimerkkejä, etenkään nuorissa yrittäjissä. Usein kansainvälistymisestä myös uutisoidaan tai puhutaan vain silloin, kun joku iso pörssiyhtiö tai monta miljoonaa vaihtava yritys lähtee ponnistamaan kansainvälisille markkinoille.

Lisäksi pienten ja keskisuurten yritysten kansainvälistymiseen ei ole tukea tarjolla. Tai jos on, niin se on jäänyt täysin pimentoon. Olen kyllä tietoinen Business Finlandin ja muiden vastaavien tahojen rahoitusmahdollisuuksista, mutta prosessit näissä ovat valitettavan vaivalloisia ja usein ne tukevat uusien innovaatioiden viemistä kansainvälisille markkinoille.

Meidän suomalaisten voi olla vaikeaa ajatella kansainvälistymistä, koska verkostojen luominen ja ”minglaaminen” on suomalaisille aika työlästä kulttuuristamme johtuen. ”Who can I connect you with” oli ensimmäinen kysymys, joka minulle esitettiin Twin Cities Startup Weekin avajaistilaisuudessa, vaikka en tuntenut edes kysymyksen esittäjää kunnolla. Tällaista kysymystä en ole koskaan kuullut Suomessa. Aito halu auttaa ja yhteisön merkitys näkyi jokaisessa ihmisessä ja keskustelussa, mitä kävin tapahtuman aikana.

Tarvitsemme siis lisää esimerkkejä, tukea, verkoston voimaa ja puhetta nuorten yrittäjyyden ja pk-yritysten kansainvälistymisen ympäriltä. Kukaan ei paranna maailmaa yksin, vaan me tarvitsemme toisiamme. Jos kaipaat ideoita tai apua kansainvälistymiseen ja verkostoja ulkomaille, laita minulle viestiä LinkedInissä tai sähköpostilla kiia.riuttula@viralmedia.fi ja mietitään, olisiko verkostostani apua sinulle uuden suunnan löytämisessä.

Kirjoittaja Kiia Riuttula on Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien verkoston HYNY:n varapuheenjohtaja, Pohjois-Helsingin Yrittäjien hallituksen jäsen ja markkinointialan yrittäjä.

Kiia Riuttula_kuva Jaana Tihtonen_800x800px (002)
Kiia Riuttula