Yrittäjä tutkimassa jotain tietokoneen ääressä.
Onnistuneen omistajanvaihdoksen ABC
29.3.2021
Marko Merkkiniemi

Mitä olet myymässä?

”Olen myymässä yritystäni” -lausahdus ei oikein vielä sano mitään. Voit olla myymässä osakekantaa, liiketoimintaa, sopimuksia, asiakkaita, tuotemerkkiä, patenttia, yhtiöosuutta, kalustoa, tai jotain muuta mitä en nyt edes keksi. 

Mikä yrityksessäsi on arvokasta?

Millä yrityksessäsi on arvoa uudelle yrittäjälle? Jos yrityksesi liikevaihto on ollut sinun erikoisosaamisesi varassa, voi olla, että arvoa myyntihetkellä on pelkällä kalustolla. Sinun osaamistasi ja vuosien kokemustasi on vaikea siirtää toiselle ihmiselle, edes rahalla.

Mikäli yritykselläsi on tunnettu nimi, toimiva liiketoimintamalli, osaavat työntekijät ja hyvät asiakassopimukset, joiden yhteistuloksena yrityksesi tuottaa tulosta, on yrityksesi kiinnostava ostokohde monille. 

Joskus taas eniten arvoa on asiakassopimuksilla. Etenkin jos olet onnistunut laatimaan paremmat sopimukset kuin potentiaalisella ostajalla itsellään on käytössä. 

Mieti siis mikä yrityksessäsi on arvokasta ja rakenna yrityskauppasi sen ympärille. Muista että pelkän kaluston myyminen harvoin tuottaa voittoa, koska kalustoa voi aina ostaa myös kaupasta. Yrittäjän omasta erityisosaamisesta riippumaton tuloksellinen liiketoiminta taas kiinnostaa kaikkia ja on arvokasta.

Kiinteistöt

Kokemukseni mukaan yksi yleisimmistä kompastuskivistä on kiinteistöt. Myyjä haluaisi mielellään myydä kaikki yrityksen omistamat kiinteistöt yrityskaupan yhteydessä. Ostaja taas harvoin niitä haluaisi ostaa. 

Liiketoimintaan liittyvät kiinteistöt vielä voivatkin mennäkin kaupaksi yrityskaupan yhteydessä. Voihan olla, että bisneksesi juju onkin juuri tuotantolaitoksessa minkä ostaja haluaa ehdottomasti. Toimistokiinteistöt ovat jo vaikeampia liittää kauppaan. Älä edes mieti sijoitusasuntojen tai kesämökkien myymistä yrityskaupan yhteydessä.  

Osakekauppa vai liiketoimintakauppa

Osakeyhtiössä mietitään, myydäänkö osakkeet vai liiketoiminta. Monesti myyjä haluaisi myydä osakkeet, mutta ostaja haluaisi ostaa liiketoiminnan. 

Osakekaupassa myyjä luovuttaa koko yrityksen kaikkine etuineen ja velvoitteineen. Myyjä voi huolettomana naureskella koko matkan pankkiin osakekaupan jälkeen. Liiketoimintakaupassa taas ostaja poimii haluamansa rusinat myytävästä yrityksestä omaan yritykseensä.

Myyjälle jää liiketoimintakaupassa vielä yritysrakenne omaksi harmikseen. Yritys täytyy vielä purkaa tai keksiä sille muuta mukavaa käyttöä. Osakeyhtiön purkaminenkaan ei ole ihan yksinkertaista.

Jos siis haluat myydä osakkeet, pidä huoli, että yrityksesi on hyvin hoidettu, kannattava ja helppo ostettava eikä siitä tarvitse alkaa pilkkomaan osia pois! 

Henkilöyhtiöissä (Ky ja Ay) tilanne on hieman helpompi, koska ne ovat kevyempiä purkaa, mikäli niistä myydään liiketoiminta pois. Toiminimessä on aina kyseessä liiketoimintakauppa, koska varsinaista yhtiörakennetta siinä ei ole.

Marko Merkkiniemi
 

Lapin Yrittäjien omistajanvaihdoskoordinaattori Marko Merkkiniemi toimii Omistajanvaihdoskoordinaattorihankkeen projektipäällikkönä. Hän auttaa sekä yrittäjiä että ostajia omistajanvaihdoksissa maksutta. Merkkiniemi palvelee yrittäjiä ja yrityksiä sekä kuntien elinkeinotoimijoita omistajanvaihdoksiin liittyvissä kysymyksissä.

Lapin omistajanvaihdoskoordinaattori -hanke toteutetaan yhteistyössä Lapin kuntien kanssa. Kyseessä on Lapin liiton, Kestävää kasvua ja työtä 2014 – 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelman rahoittama Lapin ov-koordinaattorihanke.

Hankkeen päärahoitus tulee Euroopan aluekehitysrahastosta. Rahoituksen budjetti on 342 660 € (vuoden 2020 Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta 274 128 €). Hanke päättyy 31.5.2023. 

Marko Merkkiniemi