Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Yrittäjän puolella
4.7.2022
Mikael Pentikäinen

Teollisuusliiton pitää lopettaa kiusanteko

Teollisuusliitto on ollut jo useita viikkoja työtaistelussa Sievi Element Oy:tä vastaan. Lakossa on muutama työntekijä. Tuotanto on jatkunut lakosta huolimatta.

Teollisuusliitto on viime päivinä yrittänyt laajentaa työtaistelua Sievi Element Oy:n ulkopuolelle ja estää saartotoimilla yhtiön toiminnan.

Teollisuusliiton toiminta on kiusantekoa, joka sen pitää lopettaa. On käsittämätöntä jatkaa lakkoa, jota yhtiön henkilökunnan selvä enemmistö ei halua.

Sievi Element Oy:n henkilöstö on tehnyt 21. kesäkuuta yrityksen kanssa neuvottelujen jälkeen paikallisen sopimuksen, jota Teollisuusliitto ei hyväksy. Sopimus on tehty Suomen lakien mukaisesti hyvässä yhteistyössä henkilöstön kanssa. Yhtiö kertoo sopimuksesta verkkosivuillaan (linkki).

Teollisuusliitto ei halua valtaa henkilöstölle

Tämä ei kuitenkaan käy Teollisuusliitolle, joka ei halua antaa henkilöstön sopia työehdoista. Tämä on kiusantekoa. Jos henkilöstö ei halua lakkoa, Teollisuusliiton ei pidä sellaista jatkaa valtasyistä. Henkilöstö on laajalti tehdyn paikallisen sopimuksen kannalla.

On kohtuutonta, että ammattiliitto uhkailee ja painostaa henkilöstöä. Se pitää lopettaa heti.

Myös henkilöstön valitsema luottamusvaltuutettu on vedonnut Teollisuusliittoon työtaistelun lopettamiseksi, mutta liitto jatkaa lakkoaan.

On selvää, että Suomessa on ylivahva ay-liike. Paljolti siksi meillä on lähes maailman jäykin palkanmuodostus ja naapureitamme heikompi talouskehitys.

Suomi on kuitenkin oikeusvaltio, jossa yritykset ja niiden henkilöstö saavat toimia Suomen lakien mukaan. Lait koskevat myös Teollisuusliittoa.

Teollisuusliitto ei voi estää henkilöstöä valitsemasta asianmukaisella ja lain mahdollistamalla tavalla itselleen edustajaa. Suomessa on laillista sopia oman henkilöstön kanssa työehdoista aloilla, joilla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta. Liittoon kuulumattomia ei saa syrjiä eikä heidän oikeuksiaan polkea.

Ay-liikkeen toiminnasta kärsii erityisesti duunari

Julkaisimme huhtikuussa Yrittäjägallupin (linkki), joka kertoi, että ay-liike on yrittäjien ja yritysten edustajien mielestä Venäjän toiminnan jälkeen pahin investointeja Suomeen jarruttava tekijä.

Tapaus Sievi on hyvä esimerkki siitä, miten ay-liike vaikuttaa siihen, ettei Suomeen haluta investoida. Kun yritykset investoivat muualle, siitä kärsii koko Suomi mutta erityisesti suomalainen duunari. Tällainen kiusanteko ei aja ainakaan työntekijän asiaa.

MIKAEL PENTIKÄINEN

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.

Mikael Pentikäinen