6.5.2020
Merja Suoperä

Valoa kohti

Kun kalenteri tyhjenee tahtomattamme, uskallammeko ajatella sitä mahdollisuutena? Kalenterin tyhjeneminen tuottaa monenlaisia, erityisesti mieleen vaikuttavia sosiaalisia tyhjyyden tiloja. Tunnemme olevamme yksin työn kanssa, yksin työn menettämisen kanssa, yksin harrastamassa ja yksin ajatustemme kanssa.

Yksin oleminen ei automaattisesti tarkoita yksinäisyyttä. Osa uskaltaa sanoa ääneen jopa kaivanneensa yksinoloa. Toisia rauha, vapaus ja tyhjän kalenterin tuoma valintojen mahdollisuus hirvittävät ja pelottavat.

Pohdimme kokonaisvaltaista hyvinvointiamme. Me, jotka emme ole menettäneet työtämme, pystymme ehkä rauhallisimmin mielin tarkastelemaan tilannetta. Kokemus työn menettämisestä, konkurssista tai muusta taloudelliseen hyvinvointiimme vaikuttavasta tekijästä kylvää epätoivon siemeniä.

Rohkaistuminen ajattelemaan haastavaa tilannetta mahdollisuutena ei heti tunnu vaihtoehdolta. Musertava huoli, ei niinkään omasta, vaan muiden ympärillä olevien ihmisten hyvinvoinnista, kalvaa monia. Energiamme valuu murheille ja epätoivon tunteelle. Uskallus katsoa eteenpäin ja nähdä tilanne mahdollisuutena kasvaa myöhemmin osaksi tunneskaalaa. Rohkeus tarttua tyhjään kalenteriin ja nähdä oma tulevaisuus valoisana, täynnä uudenlaisia ja oman kuplan ulkopuolelta löytyviä mahdollisuuksia, tulee ajallaan.

Meidän on annettava mahdollisuus ja nähtävä valoa. Osalle taistelu kohti valoa voi tuntua isolta, liian isolta. Silloin on tartuttava siihen hetkeen, joka on käsillä. Hengitä, aisti ympärillä olevaa, anna sykkeen rauhoittua ja ole hetkessä. Huominen näyttää hetkessä hieman helpommalta.

Helsingin Yrittäjien ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama Vahva yrittäjyys -hanke tarjoaa kahden vuoden ajan yrittäjille työkaluja oman talousosaamisen ja hyvinvoinnin vahvistamiseen. Hankkeessa kehitetään pienyrittäjien osaamista yrityksen talouden ja oman hyvinvoinnin johtamisessa ja kasvatetaan yrittäjien mahdollisuuksia kestävään yritystoimintaan, kasvuun ja parempaan työhyvinvointiin.

Merja Suoperä

Merja Suoperä on Helsingin Yrittäjien ESR-rahoitteisen Vahva yrittäjyys -hankkeen projektipäällikkö ja koulutusasiantuntija.

Muita kiinnostavia aiheita

Merja Suoperä