Y-vinkkeli
20.3.2020
Marko Vuorinen

Yhteistyössä yhteisen asian eteen

Olemme törmänneet ongelmaan, jota ei ole voinut budjetin teossa huomioida – koronavirukseen. Tämä virus riepottelee yrittäjiä sekä työntekijöitä vahvalla kädellä. Ongelma on siten yhteinen. Olemme Lapin Yrittäjissä painottaneet yrittäjien yhteistyön merkityksen tärkeyttä, jotta Lappi saisi tulevien vuosien suurhankkeista maksimaalisen hyödyn. Yhteistyön merkitys otti koronan vuoksi ikään kuin varaslähdön.

Suomen Yrittäjät on toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen johdolla tehnyt käsittämättömän hienoa ja näkyvää työtä tämän ongelman eteen. Painetta he ovat luoneet yhteiskunnan kaikkiin rattaisiin kaikilla osa-alueilla siten, että tämä on juurikin kaikkien yhteinen ongelma, jonka hoitamiseen kaikkien tulee osaltaan osallistua.

Olen menneen viikon aikana soittanut kymmeniä puheluita sattuman varaisesti valikoituihin lappilaisiin yrityksiin ja kysellyt kuulumisia. Ongelmia on pieniä, suuria ja jopa ylitsepääsemättömiä. Kaikkia yhdistää kuitenkin tieto kassavirran laskusta, jossa kustannukset pysyvät. Monenlaisia ratkaisuita on kuitenkin pystytty tekemään. Oli upeaa kuulla yrittäjän tarina, jossa työt loppuivat kuin salaman iskusta ja työntekijät päättivät yhteistuumin jäädä heti viettämään vuosilomansa. Työnantaja on onnistunut tekemään yhtiöstään niin mielenkiintoisen firman, että työntekijät kantavat siitä upeasti vastuuta.

Mielestäni yritykset ovat pystyneet erinomaisesti neuvottelemaan maksuajoista. Tässä tulee kuitenkin huomioida pari asiaa. Neuvottelut on aloitettava etukäteen, eikä vasta sitten, kun laskuja on menossa perintään. Toinen seikka on se, että toisessakin päässä on yritys, jota emme saa ajaa vaikeuksiin. Vakaavaraiselle yritykselle tämä on mahdollisuus lisätulolle koron muodossa. B2B asiakas tarvitsee rahoitusta, joten jollekin hän koron maksaa. Yhteistyökumppani auttaa toista ja yhteistyö kantaa tulevaisuudessakin. Uusia rahoitusmallejakin on alettu tarjoamaan, mutta velka on velkaa, ja se pitää ennen pitkää maksaa. Toimivampi malli monessa tilanteessa on olemassa olevien lainojen lyhennysvapaat niin yrityksessä kuin yksityiselämässä. Lyhennysvapaata testasin asuntolainani kohdalla ja se onnistui yhden puhelun aikana.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen kirjoitti valtakunnallisen yleisönosastokirjoituksen siitä, kuinka tärkeää on nyt tehdä ostoksia pienistä kivijalkamyymälöistä. Me yrittäjätkin olemme yksityiselämässä kuluttajia, joten vastuu tästä on myös meillä, vaikka omien liiketoimintojemme kassavirrat ehtyisivätkin. Yritykset tarvitsevat nyt kassavirtaa, joten omat lainanlyhennykseni sijoitan nyt yhteiskunnan tulevaisuuteen. Lähden ensi viikolla hankkimaan tänä vuonna hankittavat syntymäpäivälahjat ja joululahjat paikallisista kivijaloista. Nyt on oikea aika myös tilata ja asentaa meidän kauan haaveilema vinyylilattia, hankkia ensi talveksi polttopuut ja yrityksen autoon uudet talvirenkaat. Kuten Mäkynen kirjoituksessaan totesi, keinoja on monia.

Yrittäjien kanssa käymissä puheluissa on ollut hienoa huomata, kuinka positiivinen on kuitenkin asenne. Kyllä me ystävät tästä selvitään, koska tämäkin ongelma on ohimenevää. Pidetään omalta osaltamme huolta muista yrittäjistä ja muistetaan se yhteistyön merkitys. Tällä hetkellä yhteydenotto yhteistyön merkeissä vaikkapa siihen kovimpaan kilpailijaan voi olla Kirkan sanoin ”Alku tää voi olla kaiken kauniin, aika johon koskaan loppua löydy ei”.

Yrittäjäjärjestö näyttää nyt toimivuutensa, ja on omituista, jos tässä joku on vielä sitä mieltä, ettei kannata kuulua yrittäjäjärjestöön. Tuskin perusteet liittyä järjestön jäseneksi tästä enää helpottuvat.

Voimia haastavaan tilanteeseen, mutta muistetaan yhteiskunnan ja bisneksen lisäksi huolehtia myös omasta terveydestä.

Muita kiinnostavia aiheita

Marko Vuorinen