15.3.2020 klo 13:11
Uutinen

Yrittäjien puheenjohtaja: Pienissä yrityksissä on nyt iso hätä – Tarvitaan nopeita toimia

– Nyt on oikeasti pienissä yrityksissä iso hätä, sanoo Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen. Hän vaatii nopeita toimia maan hallitukselta, Finnveralta ja pankeilta. Mäkynen myös vetoaa kansalaisiin, että he käyttäisivät yritysten palveluita.

– Koronavirus iskee nyt järisyttävällä voimalla yhteiskuntaamme. Karanteenit, etätyöt, isojen ja pienempienkin tilaisuuksien peruminen ovat välttämättömiä pyrittäessä epidemian leviämisen hallitsemiseen. Terveysnäkökulma on tärkein, Jyrki Mäkynen toteaa.

– Ei ole tämmöistä tilannetta ollut aiemmin. Olen ollut pian 30 vuotta yrittäjänä ja tiedän 90-luvun laman, mutta tämä koronaviruksen aiheuttama tilanne on laajuudessaan omaa luokkaansa. Se ravistelee rajusti.

– Yritysten kassakriisin hoitaminen on kiireellisin asia. Yrityksiltä uhkaa loppua rahat, siihen on löydettävä ensimmäisenä ratkaisuja. Miten varmistetaan rahoitus, että kassa ei ole tyhjä?

Yrittäjien puheenjohtaja Mäkynen hoputtaa valtiovallan toimia, muun muassa veroluontoisten maksujen lykkäämistä ilman sanktioita. Tarvitaan myös joustavia tapoja ajaa toimintoja alas, esimerkiksi lomautusten nopeampaa aikataulua.

Finnveralta ja pankeilta hän edellyttää niiden yhdessä nopeasti tekemiä rahoitusratkaisuja. Finnvera on jo toiminut Mäkysen mukaan kiitettävän nopeasti, myös pankit viestivät oikeasta asenteesta.

– Näillä järjestelyillä voidaan auttaa pahimman yli. Mutta riittävätkö nämä toimet – jatkuvasti pitää miettiä lisää uusia keinoja, Mäkynen painottaa.

Suomen Yrittäjät vaatii, että hallituksen on koottava nopeasti laaja rahoitus- ja työlakipaketti, joka auttaa yrityksiä pysymään hengissä. Yrittäjäjärjestö julkaisi sunnuntaiaamuna kymmenen kohdan ohjelman. Löydät ohjelman täältä.

Vetoomus: käyttäkää yritysten palveluita

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen vetoaa kansalaisiin:

– Käyttäkää yritysten palveluja mitä suinkin pystytte käyttämään. Jos niiden ostaminen ja käyttäminen pysähtyy, on tilanne äärimmäisen vakava, Mäkynen sanoo.

– Yhden jutun perumisella on suuria kerrannaisvaikutuksia. Kun pannaan uimahalli kiinni niin kahvilan pitäjällä loppuu tulot siihen paikkaan. Tai jos perutaan tilaisuus: sitä varten on ollut tarkoitus ostaa monien yritysten palveluja, Jyrki Mäkynen toteaa.

– Käyttämällä lähialueesi yrittäjien palveluja olet tärkeässä osassa säilyttämässä työpaikkoja ja varmistamassa, että yhteiskunnan rattaat pyörivät, Mäkynen sanoo.

– Samalla autat yrittäjien perheitä selviytymään tässä talouden myllerryksessä. Pientenkin ostosten vaikutukset voivat olla uskomattoman suuret.

– Osta kotimaisista pienistä verkkokaupoista tuotteita ja palveluja, hanki lahjakortteja palveluihin, joita voit hyödyntää epidemian mentyä, tilaa tuotteita ja palvelujasi kotiisi, huollata kulkuvälineesi nyt – tapoja on monia, Jyrki Mäkynen kannnustaa.

– Vetoan suomalaisiin: pidetään pyörät pyörimässä, ostakaa paikallisilta yrityksiltä, Jyrki Mäkynen sanoo.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi