Perhekoti Anna & Matti Oy

Ammatillinen perhekoti Kirkkonummella

Perhekoti Anna & Matti Oy on perustettu vuonna 2013 Erkki ja Susanna Ropposen toimesta. Perhekotitoiminta alkoi siitä, kun Erkille tuttu poika toivoi pääsevänsä asumaan heidän luoksensa – Erkkiin tämä poika oli tutustunut jo pitemmältä ajalta tukihenkilönään. Susanna toimi täysin toisenlaisen yritystoiminnan parissa, ompelijana, mutta Erkin ehdotus ottaa täysin uusi suunta elämässään otettiin vastaan avosylin.

Pariskunta päätti perustaa perhekodin Kirkkonummelle – täysin yksinkertainen prosessi ei suinkaan ole kyseessä, he joutuivat täyttämään kaikkiaan 17 eri lupakaavaketta ja tekemään talonlaajennuksen ennen kuin pystyivät aloittamaan työt. Alusta asti heille oli selvä, että toiminta tähtää pitkäaikaisiin huostaanottoihin. Erkin mukaan viime vuonna oli maassamme 16 000 huostaanotettua lasta, joista 8 000 tarvitsee pitkäaikaisen paikan – paikan tarvitsijoita on runsaasti enemmän, kuin perhekodeissa on paikkoja.

Vaativaan työhön ryhtyminen on iso, mutta antoisa päätös. Työskentely lasten ja nuorten hyväksi tuo suuria tuloksia näiden elämässä – Erkillä ja Susannalla on paljon hyviä muistoja vuosien varrelta, yhdeksi mieleenpainuvimmista asioista he nimeävät tämän ensimmäisen lapsensa äidin palautteen: vietetty aika Erkin ja Susannan kodissa pelasti lapsen rikoksilta ja elämässään. Tämä samainen tapaus, 14-vuotias lapsi ei käynyt koulujakaan enää ennen muuttoaan Erkin ja Susannan kotiin – tänä päivänä hänellä on jo kaksi ammattia opiskeltuna.

Tällä hetkellä Erkin ja Susannan kodissa asuu 5 huostaanotettua lasta iältään 8-14 -vuotiaita. Neljä lasta on jo lähtenyt maailmalle, yhteyksiä pidetään edelleen yllä vaikka samaa taloutta ei enää jaetakaan.