Kuopion Yrittäjät

Noustaan yhdessä – apua yrittäjälle!

Hankkeen toteuttamisen taustalla oli Kuopion Yrittäjien halu auttaa koronasta kärsiviä yrityksiä ja yrittäjiä. Hanke oli lyhyt ja tiivis, ja toteutettiin erittäin nopealla aikataululla: hankehakemus jätettiin 14.4. ja hankepäätös saatiin 29.4., ensimmäinen koulutus järjestettiin jo 25.5. Siinä välissä oli pidetty koulutusaiheiden kilpailutus, luotu hankkeelle ilme ja aloitettu markkinointi.

Koulutusten sisältö oli monipuolinen, ja monelle yrittäjälle etäkoulutukseen osallistuminen oli myös digiloikka – teimme koulutuksiin osallistumiseen myös pienen opastusmateriaalin. Kaikki hankkeen koulutukset järjestettiin etätapahtumina, pääosin Teamsin välityksellä.

Noustaan yhdessä hankkeen hankeaika oli 1.5. – 31.9.2020, hankkeen projektipäällikkönä toimi Kirsi Sisso-Litmanen.

Kohderyhmä ja koulutukset

Noustaan yhdessä – apua yrittäjille hankkeen kohderyhmänä oli pk- ja mikroyritykset ja yksinyrittäjät. Hankeaikana touko-syyskuussa 2020 toteutettiin yhteensä 10 etäkoulutusta sekä BisnesBoost- tapahtuma syyskuussa. Tapahtumiin osallistui yhteensä 98 yrittäjää.

Etäkoulutukset järjestettiin seuraavista teemoista: 1. Yrittäjänjaksamista tukevat, 2. Liiketoiminnan kehittäminen ja uudistaminen ja 3. Yrityksen talous ja kannattavuus.

Koulutuksia hankittiin kilpailutuksen tuloksena kaikenkaikkiaan seitsemältä eri yritykseltä, joista kahdelta useampi kuin yksi koulutuskokonaisuus. Tarjouksia tuli yhteensä 30 toimijalta. Hankkeen toteuttamisen positiiviseksi puoleksi on laskettava myös näiden koulutusten toteuttajien saama palkkio – korona aikaan monen koulutusalan yrittäjän tulot putosivat tai jopa lakkasivat.

3.9. järjestetyssä Bisnesboost -tapahtumassa ohjelmassa oli bisnesrehvit sekä Ely-keskus ja eri hankkeita kertomassa yrittäjille tarjolla olevasta avusta. Tapahtuman lopuksi kuultiin professori Arto O Salosen puheenvuoro aiheesta Näkymiä hyvän tulevaisuuden rakentamiseen. Tapahtumanpalaute oli 4,3 (asteikolla 1-5)

 Hankeen tulokset ja vaikutukset

Moni etäkoulutuksiin osallistuneista yrittäjistä oli ensimmäistä kertaa mukana etänä – yksi välitön vaikutus oli digiloikka. Hankkeen toteuttamiseen osallistuneet yrittäjät saivat edes pienen liikevaihdon lisän aikana, jolloin muuta liikevaihtoa ei välttämättä ollut tiedossa lainkaan.

Koulutuksiin osallistujat saivat maksutta erittäin hyvää tietoa yrityksen liiketoiminnan tai talouden kehittämiseksi, tai oman jaksamisen tueksi. Jokaisen koulutuksen aluksi myös verkostoiduttiin verkossa, jokainen kertoi lyhyesti itsestään ja yrityksestään sekä laittoi kommentteihin yrityksensä nettisivun osoitteen.

3.9. järjestetty BisnesBoost -tapahtuma oli monelle ensimmäinen live-tapaaminen sitten alkuvuoden. Otimme tapahtuman järjestelyssä huomioon turvatoimet, ja osallistujat olivat todella iloisia livetaapaamisesta. Arto O Salosen ajattelua tulevaisuuteen luotsaava esiintyminen antoi paljon uutta ajateltavaa kuulijoille. Uskon, että hanke auttoi ja rohkaisi yrittäjiä, antoi uutta tietoa ja herätti uusia ajatuksia.

Hankkeeseen osallistui 50 yritystä ja koulutuksissa oli 98 osallistujaa.

Tulokset ja kokemukset hankkeen päätyttyä

Etäkoulutusten/infojen järjestämistä on jatkettu ja niistä tullee osa Kuopion Yrittäjien normaalia toimintaa. Aina ei tarvitse fyysisesti tavata, vaikka ne livetapaamiset lockdownin jälkeen ovat tosi arvokkaita, pienemmälläkin porukalla. Reagointia ja läsnäoloa yrittäjän arjessa tarvitaan erityisen paljon poikkeusoloissa. Mikä se muoto ja tapa kulloinkin on, miten paljon kriisin kulkua voidaan ennustaa, onkin vaikeampi kysymys.