14.1.2022 klo 18:38
Tiedote

Yrittäjät: Hallituksen tukitoimet tarpeen – seuraavaksi yt- ja lomautusaikoja lyhennettävä

Hallituksen tänään julkaisema apupaketti on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan. Hallituksen pitää antaa rajoitustoimien kohteena oleville yrityksille mahdollisuus selvitä vaikeasta tilanteesta. ”Kun liiketoimintaa rajoitetaan voimakkaasti lyhyellä varoitusajalla, yritykselle pitää antaa työkaluja sopeutua tilanteeseen”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

”Sulkemiskorvaus, kustannustuki, yrittäjän työmarkkinatuki sekä verottajan joustot ovat todella tarpeen. Kiitos niistä. Ne eivät kuitenkaan riitä. Myös ylipitkiä yt- ja lomautusprosessien läpivientiaikoja pitää lyhentää. Kun työmarkkinajärjestöt eivät sitä tee, hallituksen pitää hoitaa asia lakitietä”, hän lisää. 

Moni toimiala – erityisesti ravintola-, liikunta-, liikenne- ja tapahtuma-ala – on ollut koko pandemian erittäin ahtaalla, ja ahdinko jatkuu. Puskurit on käytetty ja monen kassat ovat tyhjiä. 

“Positiivista on, että toimeen viimein ryhdyttiin. Tärkeää on, että sulkukorvaus koskee kaikkia yrityksiä toimialasta riippumatta”, pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo. 

“On myös tervetullutta, että kuudennen kustannustukikierroksen valmistelu on aloitettu ja sillä pyritään helpottamaan niitä yrityksiä, joiden toimintaa on rajoitettu”, Kuismanen sanoo. 

Yrittäjät edellyttää, että hallitus myös nopeasti lyhentää sairauspäivärahan omavastuuaikaa. 

”Sanotaan, että koronatilanne on pahimmillaan juuri nyt. Kun kiristetään rajoituksia, pitää myös antaa keinoja selvitä ja käyttää kaikki hyväksi todetut keinot pitää yrityksiä pystyssä, jotta turhat konkurssit vältetään”, Pentikäinen vaatii. 

”Vetoan myös vuokranantajiin, pankkeihin ja työeläkeyhtiöihin, että ne ovat joustavia niille yrittäjille, joihin rajoitustoimet nyt iskevät voimalla”, Pentikäinen vetoaa. 

Lue myös Yrittäjien puheenjohtajan Petri Salmisen tuore blogi yrittäjien ahdingosta: Päättäjäeliitin kupla leijuu kaukana arjen yläpuolella – Harva tuntuu olevan huolissaan yrittäjien kantokyvystä – Yrittajat.fi

Lisätietoja: Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, 040 5041944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi ja Mika Kuismanen, johtaja, pääekonomisti, 050 356 0705.