Jäsenille

Auton hankkiminen ja käyttö

Ostanko auton yrityksen nimiin? Kuinka mahdolliset yksityisajot vaikuttavat verotukseen? Milloin tarvitaan ajopäiväkirjaa? Tämän tyyppisiä kysymyksiä tulee eteesi, kun mietit auton hankintaa yritykselle.

Harkitessasi auton ostamista yrityksen käyttöön, sinun kannattaa punnita tarkkaan auton käyttötarvetta ja -tarkoitusta. Autosta aiheutuu yritykselle hankintahinnan lisäksi monenlaisia kuluja, kuten ajoneuvovero, vakuutukset (lakisääteinen eli pakollinen liikennevakuutus ja vapaaehtoinen vakuutus) sekä huolto- ja käyttökulut.

Kannattaa myös muistaa, että yritysmuoto ja auton käyttötarkoitus vaikuttavat siihen, kuinka autoa käsitellään kirjanpidossa ja verotuksessa.

Auton hankkiminen: mistä rahoitus?

Auton voi rahoittaa esimerkiksi omalla pääomalla, pankkilainalla tai osamaksurahoituksella. Voit myös hankkia auton yrityksesi käyttöön leasingilla.

Osamaksulla ostaessasi saat auton käyttöösi heti, mutta sen omistusoikeus siirtyy yrityksellesi vasta viimeisen maksuerän jälkeen. Selvitä tarkkaan osamaksusopimuksen laskutus- ja korkokulut, jotta olet varmasti selvillä auton lopullisesta hinnasta.

Leasingissä yrityksesi vuokraa auton käyttöönsä rahoittajalta. Leasing-sopimuksen hintaan vaikuttavat auton ikä, malli ja varustetaso sekä mahdolliset lisäpalvelut, kuten huollot, renkaanvaihdot ja vakuutukset. Sopimusta tehdessä kannattaa miettiä tarkkaan, kuinka paljon ja pitkään autoa käyttää. Monivuotista sopimusta on vaikeaa purkaa kesken sopimuskauden.

Kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja tarkkaan ja miettiä, mikä on sinun yritystoimintasi kannalta paras ratkaisu.

Voit myös myydä nykyisen oman autosi yritykselle. Auto on myytävä käypään arvoon eli samalla hinnalla, jolla myisit sen kenelle tahansa ulkopuoliselle. Auton sopiva myyntihinta onkin selvitettävä pyytämällä hinta-arviota muutamasta eri paikasta.

Etenkin osakeyhtiössä lähipiirikaupat ovat tarkasti säädeltyjä. Liian korkea hinta voidaan katsoa peitellyksi osingonjaoksi.

Huomaa kuitenkin, että toiminimiyrittäjä ei voi myydä autoaan toiminimelleen, sillä toiminimi ei ole yrittäjästä itsestään erillinen oikeushenkilö.

Vain jäsenille

Jäsenenä saat enemmän sisältöä

Kirjaudu sisään

Kirjaudu sisään ja ota käyttöösi Yrittäjien jäsensisällöt.

Etkö ole vielä jäsen?

Yrittäjien jäsenenä saat enemmän sisältöä käyttöösi rahanarvoisten jäsenetujen ja työkalujen lisäksi. Liity jäseneksi jo tänään!