24.11.2020 klo 15:59
Uutinen

Enemmistö yksinyrittäjistä kokee yhä ongelmia, joka viides pärjää entiseen malliin – Koulutusyrittäjä: ”Yhteistyön kautta löytynyt uutta myyntiä”

Noin 60 prosentille yksinyrittäjiä korona aiheuttaa edelleen ongelmia. 28 prosentilla yksinyrittäjistä myynti on tuoreen Yrittäjägallupin mukaan vähentynyt vähintään 30 prosentilla. ”On ollut mahtavaa nähdä, miten yrittäjät ovat lähteneet toteuttamaan uusia ideoita”, sanoo yksinyrittäjä Petra Pulkkinen.

Koulutuspalveluita tarjoavan Opineon Petra Pulkkinen on selvinnyt koronasta tähän asti säikähdyksellä ja tuotteiden kehittämisellä.

– Jotenkin usko ja voima löytyi keväällä pikku shokin jälkeen. Omassa roolissani Janakkalan Yrittäjien puheenjohtajana autoin muita yrityksiä, mikä vahvisti osaltaan myös omaa uskoa tulevaan. On ollut mahtavaa nähdä, miten yrittäjät ovat lähteneet toteuttamaan uusia ideoita.

Yrittäjien toimialapäällikkö Mika Hämeenniemen mukaan trendi on säilynyt samana aiempiin kyselyihin verrattuna, eli yksinyrittäjät kertovat hieman muita useammin, ettei korona ole aiheuttanut heille ongelmia.

– Tässä on kuitenkin huomioitava esimerkiksi eri toimialojen kehitys. Osa yksinyrittäjistä on koronakriisin keskellä kehittänyt toimintaansa ja esimerkiksi siirtänyt palvelujaan verkon kautta tarjottaviksi, he pääsääntöisesti pärjäävät. Toisaalta esimerkiksi kosmetologi tai kampaaja eivät pysty juurikaan kehittämään toimintaansa verkkoon tai muullakaan tavoin, ja he ovat puolestaan useammin hankaluuksissa.

Loka-marraskuun vaihteessa Yrittäjien toimeksiannosta tehdyn Yrittäjägallupin mukaan yksinyrittäjistä jonkin verran pienempi osuus (59 prosenttia) kertoi koronan aiheuttamista ongelmista verrattuna koko vastaajajoukkoon (65 prosenttia kaikista vastaajista).

Lähes joka viides yksinyrittäjä sanoo, ettei koronavirus ole vaikuttanut yrityksen toimintaan mitenkään. Yksinyrittäjistä kahdeksan prosenttia kertoi hakeneensa verojen ja/tai eläkemaksujen lykkäyksiä, kun esimerkiksi 2-4 henkilöä työllistävistä yrityksistä 17 prosenttia oli hakenut verojen ja/tai eläkemaksujen lykkäyksiä.

Hiukan pienempi osuus yksinyrittäjistä kärsii koronan tuomista ongelmista verrattuna koko yrittäjäkuntaan – ”Yksinyrittäjät ovat toteuttaneet uusia ideoita”

28 prosentilla yksinyrittäjistä myynti on Yrittäjägallupin mukaan vähentynyt vähintään 30 prosentilla. Niiltä vastaajilta, joilta myynti oli vähentynyt, kysyttiin erikseen, paljonko myynti on vähentynyt: 55 prosentilla myyntiään menettäneistä yksinyrittäjistä se oli vähentynyt yli 30 prosenttia.

Työmarkkinatukea tarvitsevat erityisesti yksinyrittäjät ja pienet työnantajat, joista yli viidennes on hakenut tai hakemassa työmarkkinatukea.

Petra Pulkkinen toimii Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston johtoryhmässä ja kohtaa arjessaan paljon yksinyrittäjiä.

– Yksinyrittäjien tilanne on mielestäni myönteinen. Monella alalla tämä on kasvun vuosi. Voi olla niin, että kriisi osaltaan tuo tietynlaista rajaamista, jonka myötä toteutetaankin niitä suunnitelmia, joita on hyvinä aikoina lykätty. Tai osa on kouluttautunut ja verkostoitunut, joten on löytynyt kasvun eväitä.

Esimerkiksi kaupan alalla on nähty valonpilkahduksia ja siivousalalla menee keskimäärin hyvin.

Korona siirsi Pulkkisen koulutuksia keväällä, ja osa peruttiinkin, mutta suurin osa käynnistyi myöhemmin sovitusti.

– Olen löytänyt yhteistyön kautta uutta myyntiä. Toimin koulutusalalla, ja verkkoon siirtyminen oli tehtävä nopeasti. Tuotteen muokkaus piti tehdä sadasosasekunnissa. Tuotteen ja toiminnan muokkaaminen on tässä vaiheessa tärkeä juttu.

– Emmehän koskaan voi ennakoida kaikkea, mutta joustokyvyn ja optimistisen asenteen vahvistaminen on nyt äärimmäisen tärkeää.

Sparraus- ja rahatuille yhä tarvetta – ”Valmisteltavassa yksinyrittäjätuessa pitää poistaa hakemisen esteet”

Aktiivinen luottamushenkilö kiittelee, että Suomessa on hienot tukijärjestelmät ja -tahot, jotka auttavat ja sparraavat yrittäjiä. Yksinyrittäjät tarvitsevat rahallista tukea ja tukea kehittämiseen. Hallitus valmistelee yksinyrittäjätukea. Pulkkinen korostaa myös sparraus- ja kehittämistuen tärkeyttä erityisesti nyt koronakriisistä selviytymisessä.

Osana koronakriisin hoitoa ELY-keskukset tarjosivat yrityksille analyysi- ja konsultointipalveluja alennettuun 30 euroon hintaan per konsultointipäivä. Muutoksen tarkoitus oli väliaikaisesti madaltaa palvelujen käytön kynnystä koronan aiheuttaman häiriötilanteen kartoittamisessa ja liiketoiminnan sopeuttamisessa uuteen tilanteeseen. Konsultointiavun hinta palautui normaalille tasolle syyskuun loppupuolella.

– ELY-keskuksen sparrausavun subventio olisi tärkeä edelleen. Toivottavasti se saa jatkoa, Petra Pulkkinen toivoo.

– Yksinyrittäjätuen hakukriteerit pitää ottaa kriittiseen tarkasteluun, ja poistaa hakemisen esteet. On tärkeämpää katsoa huomiseen kuin eiliseen. Jos yritys on perustettu esimerkiksi vuosi sitten, se ei ehkä pysty esittämään vaadittuja liiketalouslukuja, vaikka liiketoiminnassa olisi kuinka potentiaalia.

Janakkalan Yrittäjät järjesti keväällä ja kesän alussa viikottaisen online-kahvilaa, jossa yrittäjät pääsivät kysymään elinvoima- ja yritysasiantuntijoilta askarruttavista asioista.

– Valtavien agendojen sijaan tärkeää oli, että jokainen pystyi purkamaan tuntemuksiaan. Jaoimme vinkkejä ja vahvistimme yhteishenkeä.

Yrittäjägallupin yksinyrittäjävastaajien määrä oli noin 470 vastaajaa. Kantar TNS toteutti kyselyn 28. lokakuuta – 4. marraskuuta. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1097 pk-yrityksen edustajaa.

Kaipaatko vertaistukea? MIELI Ry:n videovälitteiseen ammatillisesti ohjattuun vertaistukiryhmään yksin- ja pienyrittäjille voi hakea vielä tämän viikon 27.11. asti. Mieli Ry ottaa ryhmään 6–8 henkilöä.

Aiemmin aiheesta: Yksinyrittäjien koronakevään tilinpäätös – “Yksinyrittäjien jääminen kehittämistuen ulkopuolelle kismitti, tukipalveluita tarvitaan yhä”

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi