10.11.2020 klo 14:19
Uutinen

Lintilä vahvistaa: Kustannustuki haettavaksi joulukuun lopussa, yksinyrittäjätuki etenee

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan yritykset tarvitsevat vielä kustannustuen kolmannenkin kierroksen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) vahvistaa, että kustannustuen toinen kierros tulee haettavaksi joulukuun viimeisinä päivinä. Lintilä kertoi asiasta Suomen Yrittäjien valtuuston kokouksessa pitämässään puheessa. Haun alkaminen venyy vuoden loppuun, koska ministeriö tarvitsee vielä lokakuun arvonlisäveroajot Verohallinnolta.

Ministerin mukaan voi olla, että kustannustuen toinenkaan kierros ei vielä riitä yritysten korona-ahdingon tukemiseen.

– Eihän sille mitään voi, että väkisinkin on mielessä, että kustannustuki kolmonen tullaan tarvitsemaan, Lintilä sanoo. Hän otti tilaisuudessa esiin yritysten ja koko Suomen talouden vaikean tilanteen.

– Ensi vuoden alku tulee olemaan kova. Olkaa silloin tukena yrittäjäkollegoillenne. Teidän olkapäätänne tullaan tarvitsemaan.

Lintilä vahvistaa niin ikään, että yksinyrittäjätuen valmistelu jatkuu.

– Yksinyrittäjiä ei ole unohdettu.

Liikevaihdon minimialaraja poistuu

Uusi kustannustuki tulee olemaan perusperiaatteeltaan ensimmäisen kierroksen kaltainen. Kustannustukea on edelleen tarkoitus jakaa yritysten joustamattomiin korvauksiin kuten vuokra- ja palkkakuluihin. Tuella ei voi paikata liikevaihdon laskua.

– Kustannustukeen hyväksyttävien kustannusten listan pitää olla laajempi kuin kesän tuessa. Muuten yritysten erilaisuus jää huomioimatta. Nyt esitetyssä muodossa jää myös tarve yksinyrittäjätuelle, jota onneksi valmistellaan, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on kommentoinut aikaisemmin.

Uuteen kustannustukeen tehtäviä muutoksia ovat muun muassa liikevaihdon minimialarajan poistuminen ja tukikauden pidentyminen viiteen kuukauteen. Edellisessä kustannustuessa tukikausi oli kaksi kuukautta, huhti- ja toukokuussa. Nyt hallitus esittää tukikauden jaksoksi 1. kesäkuun ja lokakuun lopun väliä.

Valtiokonttori tiedotti tiistaina, että se on nyt käsitellyt kaikki ensimmäisen kierroksen kustannustukihakemukset. Kustannustukihakemuksia saapui 12 875 kappaletta. Tähän mennessä tukea on maksettu noin 127 miljoonaa euroa. Valtiokonttori on vastaanottanut yhteensä noin 1 100 kustannustukipäätöksen oikaisuvaatimusta, joista lähes kaikki on käsitelty.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi