20.3.2020 klo 12:59
Uutinen

Hallitus esitteli kaivatun tukipaketin: Yksinyrittäjä, näin tilannettasi helpotetaan

Yrittäjät vaatii hallitukselta enemmän suoraa tukea, mutta kiittelee hallituksen päätöstä yksinyrittäjien tilanteen helpottamisesta.

Hallitus esitteli tänään toimenpiteitä yritysten taloudellisen ahdingon helpottamiseksi. Kaikkiaan on kyse noin 15 miljardin rahoituspaketista. Tämän lisäksi lomautusprosessia nopeutetaan ja yksityisten työeläkemaksuja väliaikaisesti alennetaan. Työttömyysturva laajenee koskemaan väliaikaisesti myös yrittäjiä ja freelancereita.

– Emme ajattele ensisijaisesti sitä, kuinka paljon lisävelkaa valtio joutuu ottamaan, pääministeri Sanna Marin totesi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Suomen Yrittäjät kiittelee hallituksen toimia, mutta ei pidä niitä riittävinä.

– Paketti pitäisi tehdä siten, että valtio ja sosiaalivakuutuslaitokset ottavat vastuulleen yrittäjien ja työnantajien sosiaalivakuutusmaksut välittömästi määräajaksi, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Nyt on syvä kriisi. Järein tukiarsenaali ei voi jäädä varikolle.

Yrittäjät kiittää hallitusta yrittäjien työttömyysturvan edistämisestä. Ratkaisu helpottaa etenkin yksinyrittäjien tilannetta.

– Tämä on todella tarpeen. Hallitus on kuunnellut yksinyrittäjien hätähuutoja. Kiitämme siitä. Nyt on kymmeniä tuhansia yrittäjiä, joiden toimeentulo on koronakriisin takia romahtanut. Heitä pitää auttaa ja nopeasti. Tämä pitää saada voimaan pikavauhtia, Pentikäinen sanoo.

– Annan hallitukselle täyden tunnustuksen siitä, että se parantaa nopeasti yrittäjän työttömyysturvaa.

– Yksinyrittäjien tilannetta hankaloittaa se, että moni on ollut ahtaalla jo ennen tätä kriisiä.

Suomessa on runsaat 260 000 yritystä, jotka työllistävät alle kymmenen henkilöä. Näistä yksinyrittäjiä on noin 200 000.

Yrittäjät esitti erityisesti yksinyrittäjille suunnattua yrittäjäturvaa hallitukselle keskiviikkona. Hallituksen malli vastaa pääosiltaan Yrittäjien ehdotusta.

”Tarvitaan suoraa tukea eikä vain lainaa”

Yrittäjäjärjestön mielestä hallituksen pelastuspaketti sisältää useita hyviä ehdotuksia kassakriisin torjuntaan. Pentikäinen esittää listalle muitakin toimenpiteitä, joista olisi hyötyä kaikille yrittäjille.

– Tarvitaan miljardiluokan suoraa tukea eikä vain lainaa. Jotta suuri konkurssiaalto vältetään, julkisen vallan pitää ottaa hoitaakseen pahimman kriisin ajaksi yrittäjien ja työnantajien sosiaaliturvamaksut eli YEL-, TyEL- JA MYEL-maksut, työttömyysvakuutusmaksut ja sosiaaliturvamaksut.

Yrittäjien esityksen kustannusvaikutus olisi noin 1,5 miljardia euroa kuukaudessa.

Pentikäinen ilmaisee pettymyksensä niin sanottujen Emu-puskurien käyttämiseen. Emu-puskuriksi kutsutaan kahta rahastoa, joita on kerätty työeläkejärjestelmään ja työttömyysvakuutusjärjestelmään. Työmarkkinajärjestöt ovat sopineet puskurirahastojen perustamisesta vuonna 1997.

– Olen pettynyt siihen, miten näitä puskureita käytetään. Järjestöjen TyEL-maksujen alennusehdotus on näpertelyä. Nyt jos koskaan työeläkeyhtiöiden ja työllisyysrahaston puskurit pitää valjastaa pelastamaan yritykset ja työpaikat.

– Puskureita pitää rohkeammin käyttää nyt ja täyttää niitä, kun tilanne korjaantuu. Nyt pihistellään väärässä kohdassa. Todennäköisesti Emu-puskureihin joudutaan joka tapauksessa tarttumaan esitettyä enemmän, Pentikäinen uskoo.

Kiitosta pääomavaatimusten alentamiselle

Suomen Yrittäjät pitää tärkeänä hallituksen ilmoitusta siitä, että Finanssivalvonta laskee luottolaitosten pääomavaatimuksia.

– Pääomavaatimusten alentaminen vahvistaa merkittävästi pankkien kykyä rahoittaa yrityksiä. Tämä on erittäin tärkeää, Pentikäinen kiittelee.

Yrittäjät välittää kiitoksen hallitukselle myös siitä, että se lupaa tarjota rahoitusta kaikille yrityksille, riippumatta niiden yhtiömuodosta.

– Tämä on oikeudenmukaista erilaisia yrittäjiä kohtaan.

Yrittäjien ajamia muutoksia siirrettiin työlakeihin

Hallitus ilmoitti myös useista työlakimuutoksista, joita Yrittäjät esitti hallitukselle jo viime viikolla. Hallitus esittää, että lomautusilmoitusaikaa lyhennetään nykyisestä 14 päivästä viiteen päivään. Myös määräaikaisten työntekijöiden lomautukset ovat mahdollisia.

– On tärkeä saada nopeasti selvyys siihen, astuvatko muutokset voimaan takautuvasti 16. maaliskuuta alkaen, Pentikäinen sanoo.

Hallitus linjasi, että yhteistoimintalain piirissä olevat, vähintään 20 henkilöä työllistävät yritykset voivat käydä lomautuksia koskevat yt-neuvottelut nykyistä nopeammin. Yrittäjät esitti hallitukselle viime viikolla lomautusten ja yt-neuvottelujen helpottamista.

– Lomautusten toteuttaminen nopeasti on näissä oloissa yrityksille kriittistä. On erittäin tärkeää, että työsopimuslain mukaista lomautusilmoitusaikaa lyhennetään merkittävästi.

Pentikäisen mukaan muutokset pitää viedä lainsäädäntöön siten, että kaikki yritykset voivat noudattaa laissa olevaa lomautusilmoitusaikaa, jos se on lyhyempi kuin työehtosopimuksessa oleva lomautusilmoitusaika.

– Muutoin syntyy sekamelska. Nyt tarvitaan selkeitä ja yksinkertaisia ratkaisuja, hän toteaa.

Yrittäjät on tyytyväinen hallituksen ratkaisussa myös siihen, että työntekijän asemaa vahvistetaan.

– On oikein ja reilua, että lomautustilanteissa työntekijöiden omavastuu työttömyysturvassa poistetaan eikä karenssia tule, jos lomautuksesta sovitaan. Nyt on tärkeää, että lainsäädäntömuutokset viedään viipymättä eduskuntaan ja ne saadaan nopeasti ja takautuvasti voimaan. Tarvitaan myös lisämuutoksia, Pentikäinen jatkaa.

Kuva: Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi