Pitkät maksuajat
Nekopa Oy:n yrittäjä Harri Niemi kertoo, ettei mikään ole muuttunut pitkien maksuaikojen suhteen. Kuva: Pauli Reinikainen

Isot yritykset vaativat pienemmiltä edelleen jopa 60 päivän maksuaikoja – ”Vanha selitys ei enää päde”

Konepajayrittäjän mukaan 30 päivän maksuajan pitäisi riittää kaikille.

Isot yritykset eivät ole muuttaneet maksuaikakäytäntöjään, ainakaan jos asiaa kysyy turenkilaiselta konepajayrittäjältä Harri Niemeltä. Hän johtaa vuonna 1978 perustettua perheyritystä Nekopa Oy:tä.

– 14 päivän maksuaika on nykyään enemmän poikkeus kuin sääntö, Niemi sanoo.

Olemme aikaisemminkin kertoneet pk-yrityksiä vaivaavasta ilmiöstä, jossa isot yritykset pyrkivät venyttämään maksuaikojaan pienempien alihankkijoidensa kustannuksella.

”Tuntuu, että mitä isompi yritys on kyseessä, sitä enemmän haetaan pitkiä maksuaikoja.”

Harri Niemi

Ongelma on tuttu Niemelle jo vuosien takaa. Vuonna 2019 kerroimme, miten hänen yrityksensä on törmännyt jopa 105 päivän maksuaikoihin.

– Se oli poikkeus, jollaisia ei ole enää onneksi tullut vastaan. Monen asiakkaan kanssa on 45 ja 30 päivän maksuaikoja. Tuntuu, että mitä isompi yritys on kyseessä, sitä enemmän haetaan pitkiä maksuaikoja. Etenkin, jos yrityksen omistuksesta osa on ulkomailla.

Suomen Yrittäjien vuoden 2020 keväällä teettämän Yrittäjägallupin mukaan 54 prosentilla pk-yrityksistä maksuajat olivat enintään 30 päivää ja runsaalla viidenneksellä 31‒60 päivää. Kyselyyn vastasi noin 1 000 yrittäjää.

Lainsäädäntö ei ole muuttanut toimintaa

Vuonna 2015 muutettu lainsäädäntö edellyttää, ettei maksuehto yritysten välisessä kaupankäynnissä saa ylittää 30 päivää. Laki ei tässä tapauksessa näytä kuitenkaan muuttaneen isojen yritysten toimintaa.

Yli 30 päivän maksuajoista on lain mukaan oltava molempien osapuolten hyväksyntä. Pienet yritykset ovat usein pakkoraossa, eivätkä välttämättä lähde taistelemaan isoja asiakkaita vastaan. Riskinä on kauppojen menettäminen.

Nekopa Oy on toiminut koko historiansa ajan Janakkalassa. Harri Niemi esittelee työstökeskusta. Kuva: Pauli Reinikainen

Niemi myöntää, ettei hänen yrityksensä ole juurikaan yrittänyt neuvotella maksuajoista.

– Yhden asiakkaan kohdalla ehdotimme maksuajaksi 30 päivän sijasta 21 päivää. Kyseessä oli meille merkittävä asiakas. Tämä sopi kyseisellä yritykselle, eivätkä he ole palanneet asiaan uudestaan.

Isoista, pitkiä maksuaikoja soveltavista yrityksistä Niemi mainitsee esimerkkinä Valmetin.

Rahat puolen vuoden päästä tilauksesta

Yli 30 päivän maksuaika tarkoittaa usein sitä, että alihankkija saa korvauksen työstään useiden kuukausien päästä.

– Usein tuote toimitetaan kolmen kuukauden päästä tilauksesta. Tuotannon aikana palkat ja muut kulut juoksevat ja on hankittava raaka-aineet. Laskutamme asiakasta heti toimituksen jälkeen, mutta näemme rahat vasta kahden kuukauden kuluttua, jolloin tilauksesta on saattanut kulua jo puoli vuotta, Niemi kertoo.

Nekopa ei ole joutunut turvautumaan lainaan tai laskurahoitukseen pitkien maksuaikojen aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi.

– Onneksi yrityksen talous on hyvällä mallilla. Toki jos kaikkien asiakkaidemme maksuajat muuttuisivat 60 päivään, se voisi aiheuttaa ongelmia meillekin. Silloin puskuria pitäisi olla enemmän.

Vanha perustelu ei enää tätä päivää

Viime aikoina haasteita on aiheuttanut raaka-aineiden kallistuminen, mikä on lisännyt suunnittelua ja varautumisen merkitystä. Niemi on joutunut harkitsemaan tarkasti, mitä raaka-aineita kannattaa tilata missäkin vaiheessa tuotantoa ja minkä verran.

Hän toivoo, että lainsäädäntö tulisi apuun pisimpien maksuaikojen kontrolloimisessa.

– Olisihan se hyvä, jos laki olisi sellainen, että sitä olisi noudatettava ja joku valvoisi maksuaikojen noudattamista. Kyllä 30 päivää pitäisi riittää kaikille. Ennen vanhaan pitkiä maksuaikoja perusteltiin sillä, että maksujen kierrättäminen yrityksissä kestää kauan. Nykyään kaikki liikkuu sähköisenä, joten käsittelyn ei pitäisi kestää kauan. Lisäksi isoilla yhtiöillä luulisi olevan paremmat mahdollisuudet noudattaa kohtuullisia maksuaikoja, sen ei pitäisi olla rahasta kiinni.

Laskurahoituksen kysyntä kasvussa

Laskurahoitusta tarjoavan KTI Laskutuksen myyntijohtaja ja osakas Sami Saarenpää kertoo, että pitkien maksuehtojen lisääntyminen näkyy selvänä laskurahoituksen kysynnän ja tarjouspyyntöjen kasvuna.

– Yleisimmin yhteydenottoja tulee teollisuuden alihankintaketjuista, joissa maksuehto voi olla jopa 60 päivää. Jo 14 päivästä 30 päivään siirtyminen aiheuttaa monelle yritykselle kassakriisejä. Osa pitkistä maksuajoista voi olla perusteltujakin esimerkiksi pitkien hyväksyntäprosessien takia.

Saarenpään mukaan polttoaineiden hintojen kallistuminen näkyy nyt siten, että kuljetusliikkeet pidentävät maksuaikojaan.

– Usein saamme tarjouspyyntöjä, jotka koskevat vasta tulevaa urakkaa, hän sanoo.

Pauli Reinikainen