Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Joensuulaisyritys lupaa palkatun äitiysloman naistyöntekijöilleen kaikissa seitsemässä maassaan – Tavoite lisätä naisten määrää IT-alalla
Äitiyslomakäytännöt poikkeavat maiden välillä valtavasti. Oppimisalustaa kehittävä Valamis kompensoi kuuden kuukauden palkat naistyöntekijöilleen äitiyslomalla.
Joensuulainen oppimisalustaa kehittävän Valamiksen toimitusjohtaja Jussi Hurskainen kertoi keskiviikkona LinkedIn-palvelussa, että se haluaa pyrkiä parempaan monimuotoisuuteen. Yksi tapa tukea tavoitetta on lisätä naisten määrää IT-sektorilla, ja Valamis alkaa ensi kuusta lähtien tarjoamaan äitiyslomia kaikille naisille yrityksen palveluksessa.
Valamiksella on toimistot Suomen lisäksi Venäjällä, Yhdysvalloissa, Hollannissa, Saksassa, Intiassa ja Iso-Britanniassa. Äitiyslomakäytännöt poikkeavat maiden välillä valtavasti. Esimerkiksi Yhdysvalloissa lain mukaan äitiyslomaa ei tarvitse antaa päivääkään, eikä mitään tukia makseta.
– Keskusteluissa nousee esiin se, että mitenköhän sitä selviää perheenlisäyksestä. Monissa kulttuureissa naiset jäävät kotiäideiksi ensimmäisen lapsen jälkeen. Olisi aika jees, jos he palaisivat työelämään. Suomalaisena yrityksenä levitämme suomalaista ajattelutapaa tässä samalla, Hurskainen kertoo.
LinkedIn-päivityksessään Hurskainen lainaa Kansainvälisen työjärjestön työoloja seuraavan osaston johtaja F.J. DY-Hammaria, jonka mukaan raskaaksi tulevat työssäkäyvät naiset kohtaavat uhan työpaikan ja tulojen menetyksestä sekä terveyshaitoista, jotka johtuvat siitä, että turvattu työpaikka ei ole taattu.
Kompensaatio paikallisten tukien päälle
Yritys on luonut mallin, joka on ollut käytössä jo Venäjän toimipisteessä. Nyt Valamis on laatinut kirjalliset ohjeet, jotta kenenkään ei tarvitse arvailla, mikä yrityksen käytäntö on.
Valamis ei maksa kuutta kuukautta täyttä palkkaa esimerkiksi suomalaisten valtiolta saatavien tukien päälle vaan kompensoi jäljelle jäävän osan kunkin maan tukien jälkeen niin, että se vastaa kuukausipalkkaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Valamis maksaa kuuden kuukauden palkan, eikä valtio osallistu kuluihin mitenkään.
Vastaanotto on yrityksen henkilöstöltä ollut positiivinen. Ulkopuolelta Hurskainen on saanut yksittäisiä kriittisiä kommentteja muun muassa siitä, miksi miesten vanhempainvapaata ei tueta samalla ja miten yritys voi kehuskella tasa-arvolla, kun viiden hengen hallituksessa on vain yksi nainen.
LinkedIn-päivityksessään Hurskainen kirjoittaa:
– Valamis haluaa olla osaltaan tekemässä maailmasta tasa-arvoisempaa pienillä teoilla. Tämä on yksi niistä.
Juttua korjattu 22.11.2021 klo 15.08. Valamiksen hallituksessa on yksi nainen. Aikaisemmin jutussa luki johtoryhmässä.
Elina Hakola
elina.hakola@yrittajat.fi