12.9.2017 klo 13:43
Uutinen

Kirkkonummen Yrittäjät ry uutissivu syyskuu 2017 (Kirkkonummen Sanomat)

Varaa 2.11.2017 kalenteriin!

Business Forum Kirkkonummi 2017 kokoaa jo neljättä kertaa yrittäjät, yrittäjäksi haluavat ja asiantuntijat Kunnantalolle pohtimaan ajankohtaisia kysymyksiä liittyen yrittäjyyteen. Teemoina tänä vuonna ovat mm. palveluasenne ja tulevat tietosuoja-asetukset (GDPR).

Tapahtuma järjestetään Kirkkonummen Kunnantalolla to 2.11.2017, tarkempi ohjelma ja aikataulu ilmoitetaan myöhemmin internet-sivustollamme www.yrittajat.fi/kirkkonummi.

Uudella asenteella kohti vetovoimaista Kirkkonummea

”Kirkkonummen kunta ei ole yrittäjäystävällinen”. Tämä oli yksi ensimmäisiä viestejä, jonka sain aloittaessani kunnan kehitysjohtajana tämän vuoden alussa. Koin tämän viestin kiinnostavaksi haasteeksi, joka pitää taklata. Sain kuulla tilanteista, joissa kunta ei ollut kuunnellut riittävästi yrittäjää tai että oli toimittu muuten joustamattomasti. Opin yritysseminaareista ja yritysoppaista, kuinka yrittäjäystävällisen kunnan tulee toimia: kaavoituksen pitää toimia nopeasti ja joustavasti, lupakäytäntöjen tulee olla joustavia, ja ylipäätään kaikessa kunnan toiminnassa pitää miettiä, voisiko juuri tämänkin palvelun tuottaa yksityisiä markkinoita hyödyntäen. Nämä ovat kaikki erittäin hyviä ohjeita ja periaatteita. Kuntaorganisaation sisällä työskentely avaa asiaan kuitenkin hieman erilaisen näkökulman.

”Byrokratia on maailman vanhin laatujärjestelmä”, sanoi eräs kollegani naapurikunnasta, viitaten kuntien tapaan toimia palvelutehtävässään. Kuntien viranhaltijat kertovat monia esimerkkejä siitä, miten kunnan toiminnalta toivotaan joustavuutta ja nopeutta juuri silloin, kun yrittäjä tai kuntalainen haluaa tehdä jotain, joka on lain harmaalla alueella. Kunnan toimintaa ohjaavat monet lainsäädännölliset rajoitteet, joiden säätämisellä on ollut vankat perusteet. Esimerkiksi kaavoituksessa otetaan kaikki osapuolet ja lakien vaatimukset

huomioon vedenpitävästi monien vuosikymmenien ajaksi, joten on luonnollista, että kaavan valmistumisessa menee aikaa. Vaikka byrokratia ei ole terminä erityisen muodikas, ajatus kaikkia yhdenvertaisesti kohtelevasta ja lakeja noudattavasta hallintokoneistosta on hyvin tärkeä.

”Oikeudenmukaiset ja laadukkaat peruspalvelut, vakaat yhteiskunnalliset olot ja alhainen korruptio ovat Suomen ehdottomasti tärkeimpiä kilpailutekijöitä”. Eräässä seminaarissa startup-yrittäjiä sponsoroiva sijoittaja kertoi, että tärkein tehtävä julkisella sektorilla on pysyä poissa yritysten tieltä. Tärkeintä on, että arki, palvelut, lait ja yleinen toimintaympäristö toimivat. En yritä tässä sanoa, että byrokraattinen palvelukulttuuri olisi avain kunnan vetovoimaiseen kehitykseen. Tarkoitan sitä, että kuntien tiettyyn joustamattomuuteen on erittäin painavat perusteet, ja että vetovoima ja kehittyminen lähtevät jostain muusta kuin normien joustamisesta. Vetovoima lähtee asenteesta.

”Tärkein tekijä, johon kunnat ja kaupungit voivat toiminnassaan yritysten näkökulmasta vaikuttaa, on yritysmyönteinen asenne”. Näin sanoi Hyvinkään kaupunginjohtaja Jyrki Mattila kaupungin yhdessä 100-vuotisseminaarissa. Vaikka Hyvinkään kaupunki haluaa olla yritysmyönteinen ja tukea kansainvälisiä suuryrityksiään, sekään ei voi auttaa Konetta ja Konecranesia omassa toiminnassaan. Eivätkä nopea kaavoitus tai joustava rakennusvalvonta voi olla kunnan kilpailutekijöitä. On tärkeää ymmärtää, että vaikka kunnan toimintaa ohjaavat monet lait ja säädökset tarkasti, kunnan viranhaltijat ja luottamushenkilöt voivat toimia yrittäjämyönteisellä ja palveluhenkisellä asenteella.

Marraskuun toisena päivänä järjestetään kunnan ja Kirkkonummen yrittäjien yhteistyönä Kirkkonummi Business Forum. Tämä foorumi on yksi esimerkki hyvästä yhteistyöstä yrittäjien ja kunnan välillä. Tilaisuuden yksi keskeisistä teemoista on juuri oikeanlainen palveluasenne. Asennekoulutusta annetaan tuona päivänä paitsi tapahtumaan osallistuville yrittäjille, myös kunnan henkilöstölle. Kunnassa on tärkeä ymmärtää yritysten toimintaympäristöä ja tarpeita. Vastaavasti yritysten on hyvä ymmärtää kunnan toimintaympäristöä ja sen vaatimuksia. Ainoastaan yhteistyöllä ja yhteishengellä Kirkkonummi voi uudistua ja kehittyä entistä vetovoimaisemmaksi.

Risto Nikunlaakso
Kehitysjohtaja, Kirkkonummen kunta

Vuoden uusmaalaisia yrityksiä haetaan taas

Törmäsitkö mainioon yritykseen Uudellamaalla? Saitko esimerkillistä palvelua? Uudenmaan liitto ottaa vastaan ehdotuksia Vuoden uusmaalainen yritys 2017 -tunnustuksen saajaksi 15.9.2017 saakka. Palkintoja jaetaan kolmessa kategoriassa: tuotannolliselle yritykselle, kaupan tai palvelualan yritykselle sekä start up -yritykselle. Ehdotuksen voi tehdä esimerkiksi yritykseen tyytyväinen asiakas tai organisaatio. Yrittäjä voi tarjoutua ehdolle myös itse.

Palkinnoilla annetaan tunnustusta esimerkillisestä yritystoiminnasta, lisätään yrittäjyyden arvostusta sekä kannustetaan start up -yrittäjyyteen.

Valinnassa painotetaan yrityksen liikeidean omaperäisyyttä, hallittua ja kannattavaa kasvua sekä yrityksen vaikutusta seudun työllisyyteen ja tuote- ja palvelutarjontaan.

Ansioiksi lasketaan myös aktiivinen toiminta yrittäjyyden ja yrittäjien yhteistyön edistämisessä. Start up -yrittäjyyttä arvioidaan liikeidean innovatiivisuuden sekä kasvun ja kansainvälistymisen näkymien perusteella.

– Kolmen eri tyyppisen yrityksen palkitsemisella haluamme nostaa esille Uudenmaan yritystoiminnan monimuotoisuutta, toteaa Uudenmaan liiton elinkeinopäällikkö Lauri Kuukasjärvi.

Palkittavat julkistetaan marraskuussa

Päätökset palkittavista tekee asiantuntijaraati, jossa ovat edustettuina Uudenmaan liitto, Uudenmaan ELY-keskus, alueen yrittäjäjärjestöt sekä Helsingin seudun kauppakamari. Raadin puheenjohtajana on Carita Orlando Pääkaupunkiseudun Yrittäjistä. Valinnat julkistetaan marraskuussa Uudenmaan Maakuntaparlamentissa.

Perinteisiä yrittäjätunnustuksia on jaettu Uudellamaalla jo yli 20 vuotta. Viime vuonna start up -sarjan parhaaksi valittiin Nyhtökauran kehittänyt Gold&Green Foods Helsingistä. Kaupan ja palvelualan sarjassa palkittiin lohjalainen Kuljetusliike Markus Hänninen, joka on pärjännyt ansiokkaasti logistiikka-alan kovassa kilpailussa. Puutarha-alan ja urbaanin ruokahuollon edelläkävijä Robbes Lilla Trädgård Lapinjärveltä vei voiton tuotannollisten yritysten sarjassa.

Lisätietoa sekä ehdotuslomake löytyvät osoitteesta: www.uudenmaanliitto.fi/vuodenyritys.

—-
Uudet jäsenet

Kirkkonummen Hautauspalvelu Hautaustoimistojen palvelut

Värivalkea Oy Rakennustarvikkeiden yleistukkukauppa

Johina Elinkeinonharjoittaja

Cool Project Oy Atk-laitteisto- ja ohjelmistokonsultointi

TROFEE.FI, Victor Kalmari Muu muualla luokittelemattomien tuotteiden valmistus

Remonttiteam Siikaluoma Oy Asuin- ja muiden rakennusten rakentaminen

Veikkola Nextage Group Oy Atk-laitteisto- ja ohjelmistokonsultointi

A.A-Rakenne Oy Asuin- ja muiden rakennusten rakentaminen

YogaClubHelsinki Elinkeinonharjoittaja

Bygotek Oy Asuin- ja muiden rakennusten rakentaminen

AriPag Muu liikkeenjohdon konsultointi

JTS Palvelut Keittiö- ja saniteettitilojen kalusteiden vähittäiskauppa

Clever Choice Oy LKV Kiinteistönvälitys

Lumix Oy Kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden vähittäiskauppa

Jodatu Oy Urheilualan tukkukauppa

Tervetuloa mukaan uudet jäsenyritykset!

Käytä vaikutusmahdollisuuksiasi paikallisyhdistyksessäsi ja ota kaikki hyöty irti Suomen Yrittäjien huippuhyvistä jäseneduista. Toivomme kaikille yrittäjille menestykseen johtavia hyviä päätöksiä ja valintoja. Toivottavasti tapaamme sinut pian!

www.facebook.com/Kirkkonummen.yrittajat

Löydät meidät nyt myös Instagramista @kirkkonummenyrittajat