5.11.2020 klo 10:28
Uutinen

Korona ja heikko rupla ovat vähentäneet suomalaisten yritysten Venäjän-kauppaa selvästi

Tavaravienti Venäjälle on pudonnut noin 20 prosenttia ja tuonti lähes 40 prosenttia, kerrotaan torstaina julkistetussa Venäjän-kaupan barometrissa.

– Koronasta huolimatta on edelleen paljon suomalaisia yrityksiä, jotka tekevät Venäjällä hyvää tulosta, kertoo Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren.

Syksyn barometritutkimukseen vastasi lähes 300 Venäjän-kaupan tekijää. 51 prosenttia yrityksistä on alle 50 hengen firmoja, 49 prosenttia sitä suurempia.

Venäjän-kaupan barometritutkimuksen vastaajista 64 prosenttia ei ole muuttanut strategiaansa tai liiketoimintasuunnitelmiaan Venäjällä koronakriisin vuoksi. Barometrin vastaajista 36 prosenttia on muuttanut strategiaansa tai suunnitelmiaan joko kriisin avaamien mahdollisuuksien tai siitä johtuvien haasteiden takia.

– Koronatilanne vaikeuttaa erityisen paljon yritysten toimintaa Venäjän markkinoilla, sillä Suomen ja Venäjän raja on henkilöliikenteeltä kiinni. Yritykset näyttävät reagoivan panostamalla Venäjällä läsnäoloon ja varautumalla paikallisiin liikkumisrajoituksiin, sanoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

– Yritykset ovat joko laskeneet taloudellisia tavoitteitaan tai venyttäneet suunnitelmiensa aikajännettä, Rekolainen kertoo.

Koronan toinen aalto iski

Kevään 2020 barometritutkimuksessa koronakriisin ja öljyn hintasodan yhteisvaikutuksen arvioitiin olevan tuhoisia Venäjän taloudelle. Venäjän selviämistä on kuitenkin edesauttanut koronakriisin rauhoittuminen kesällä, sopu öljyntuotannosta Saudi-Arabian kanssa sekä Venäjän palvelusektorin verrattain pieni osuus taloudessa.

Kesän nopean elpymisen jälkeen positiivinen kehitys on hidastunut syksyllä heikon globaalin kysynnän ja koronan toisen aallon myötä.

Noin 900 suomalaista yritystä tekee Venäjän-kauppaa

Venäjä on tärkeä kauppakumppani, neljänneksi tärkein, kun vienti ja tuonti lasketaan yhteen. Tärkeimmät vientituotteet ovat koneet ja laitteet, kemikaalit sekä puu- ja paperituotteet. Suurin osa tuonnista on öljyä ja raaka-aineita.

– Venäjällä on myös jatkossa menestymisen mahdollisuuksia. Suomalaisuus on kova juttu, erityisesti Pietarin alueella. Suomalaiseen osaamiseen ja laatuun luotetaan, sanoo Yrittäjien Thomas Palmgren.

Yhteensä noin 900 suomalaista yritystä tekee kauppaa venäläisten yritysten kanssa.

Luoteis-Venäjällä on suomalaisten suurin elinkeinoelämän keskittymä maamme rajojen ulkopuolella. Siellä toimii noin 400 suomalaisyritystä.

Uusia mahdollisuuksia digipalveluissa

Venäjällä on avautunut uusia mahdollisuuksia digipalveluiden ja niihin liittyvän teknologian toimittajille sekä terveysalan yrityksille. Matkustajaliikenteeltä suljettu itäraja ja henkilökohtaisia tapaamisia vaikeuttavat liikkumisrajoitukset aiheuttavat haasteita.

Venäläiset asiakkaat ovat lykänneet investointeja, mikä heikentää Suomen teollisuuden vientinäkymiä. Yritykset hyödyntävät nyt digitaalista markkinointia ja verkkokauppaa, vaikka eivät ole lisänneet myyntiä ja markkinointia viime vuosien tapaan.

toimitus(at)yrittajat.fi