26.8.2020 klo 09:38
Uutinen

Korona kirpaisee, mutta yrittäjän kantti kestää

Korona iski maaliskuussa yllättävän nopeasti ja voimalla suomalaiseen yritystoimintaan. Moni yritys törmäsi kuin seinään, niin nopeasti katosi pääosa kassavirrasta erityisesti monissa palvelualan yrityksissä, erikoiskaupoissa ja ennen kaikkea ravintoloissa sekä kahviloissa.

Selviytyminen edessä häämöttäneistä taloudellisista vaikeuksista näytti todella monen yrittäjän näkökulmasta uhkaavalta. Huhtikuun alussa yrittäjistä vain 45 prosenttia uskoi selviävänsä koronan aiheuttamista vaikeuksista. Elokuuhun mennessä usko selviytymiseen oli noussut 60 prosenttiin. Tämä näkyy hyvin Kantar TNS:n Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemän kyselyn tuloksissa.

Keväällä joka kymmenes yrittäjä pelkäsi yrityksensä ajautuvan jopa konkurssiin, mutta tällä hetkellä näin ajattelevia on puolet vähemmän. Konkurssiin ajautuneita yrityksiä ei ole tähän mennessä tilastoitu juuri enempää kuin viime vuonna.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että lukuisat yritykset ovat kevään aikana saaneet esimerkiksi vuokriin ja moniin muihinkin maksuihin lykkäystä muutaman kuukauden. Syksyllä saattaakin sitten olla edessä tuplamaksut, joihin käteisvarojen löytyminen aiheuttaa monelle yrittäjälle päänvaivaa.

Yrittäjät ovat pystyneet uudistumaan -paljolti pakon edessä. Etätyöt olivat jääneet viime kevääseen asti enemmän puheasteelle kuin että ne olisivat edenneet yrityksissä käytännön tasolle. Korona pisti tähän muutokseen vauhtia. Samalla on opittu hyödyntämään aiempaa tehokkaammin digitaalisuuden tarjoamia mahdollisuuksia työtehtävien hoidossa.

Etätyöt ovat pääkaupunkiseudulla arkea jo 76 prosentissa yrityksistä. Tällaisiin tuloksiin ei olisi päästy näin nopeasti parhaallakaan valistustyöllä. Ja mikä parasta, kokemukset etätöistä ovat pääsääntöisesti erittäin positiivisia niin yrittäjien kuin työntekijöiden mielestä. Työtyytyväisyys on lisääntynyt. Samalla työstä on tullut entistä vähemmän perinteisiin työaikoihin sidottua.

Toki monet kaipaavat nykyistä enemmän sosiaalisia kontakteja ja työtovereiden tapaamista kasvokkain. Paraskaan eläväkuva ruudulla ei korvaa inhimillisiä kohtaamisia.

Edelleen on myös aloja, joissa etätyömahdollisuutta ei käytännössä ole. Mutta näilläkin aloilla koronalla on ollut oma edistävä merkityksensä toimintojen uudistamisessa. Yrittäjät ovat innovoineet ja kehittäneet uusia toimintatapoja ja työkaluja. Uudet ideat ja keksinnöt jäävät tehostamaan yritysten toimintaan myös koronan jälkeen.

Yrittäjien yritteliäisyys pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä koronasta huolimatta.

Erkki Pärssinen

Toimitusjohtaja, Espoon Yrittäjät