8.6.2020 klo 11:02
Uutinen

Koronakriisin vaikutukset näkyvät yrittäjien terveydessä – ”En ole lomallakaan levännyt”

Vain 34 prosenttia yrittäjistä jaksaa työssään hyvin. Yrittäjän jaksaminen ja yrityksen tilanne ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa.

– Reilu kuukausi tuli turpaan, kertoo K-market Levinporon kauppias Pirre Mahlberg keväästä.

– Ensin ihmiset hamstrasivat viikon pari niin, että tavara loppui. Kauppiaat jeesivät toisiaan, jos sattuivat jostain saamaan lisää tavaraa, mutta tuleehan siitä riittämättömyyden tunne, kun hyllyt ovat tyhjänä. Se on kauppiaan syy, Mahlberg sanoo.

Alkurysäyksen jälkeen kauppa hiljeni. Hiihtokeskukset menivät kiinni ja turistit katosivat. Tunturikohteiden kaupat ovat yhtä lailla riippuvaisia turisteista kuin mikä tahansa turismiin pohjaava kauppa. Päivämyynti voi 30-kertaistua nopeasti, kun turistit tulevat.

Toukokuu on ollut normaalihko, sillä se on aina hiljainen kuukausi.

– Osaan sanoa lähes päivän tarkkuudella, milloin sesonki alkaa ja milloin se päättyy. Tänä vuonna en osaa sanoa kesästä vielä mitään. Majoituksia ja matkailuautoja on varattu, mutta en osaa sanoa, mitä tuleman pitää. Ravintolat aukeavat laajemmin kai juhannusviikolla. Ehkä silloin itsekin laajennan aukioloaikoja, Mahlberg sanoo.

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä hän löysi kuitenkin Levin keskustasta terassin, missä pääsi juomaan yhden jaffan ennen kotimatkaa Ylläsjärvelle.

Yrittäjän vapaus voi olla myös taakka

Raskas kevät tuntuu ja näkyy yrittäjien jaksamisessa. Suomen Yrittäjien barometrin mukaan vain 34 prosenttia yrittäjistä jaksaa työssään hyvin, 42 prosenttia on joskus ylirasittunut, 14 prosenttia jatkuvasti ylirasittunut ja kahdeksan prosenttia lähellä loppuun palamista. Kyselyyn vastasi 1008 yrittäjää.

– Koronakriisillä onkin yritystoiminnan vaikeutumisen myötä merkittäviä vaikutuksia yrittäjien terveydelle, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä sanoo.

Parhaiten jaksavat yksinyrittäjät, huonoiten 5-9 työntekijän työnantajayrittäjät. Toimialoista palvelualan yrittäjillä on parhaat voimavarat, väsyneimpiä ovat kauppiaat.

– Yrittäjyys antaa vapautta ja mahdollisuuksia, mutta vapaus voi olla myös taakka. Työn imussa työtaakka saattaa muodostua kohtuuttomaksi, Hellstén tulkitsee tulosta.

Aina tulee sanomista

Mahlberg kuuluu kyselyn tulosten valossa väsyneimpään ryhmään. Hänen kevättään onkin varjostanut moni koronasta juontuva asia.

Jos ensin hyllyt tyhjenivät, mutta pääsiäiseksi hän oli tilannut herkkuruokia liikaa. Pelkona oli valtavat tappiot.

– Se oli rankin tunnemyrsky, kun kauppa oli täynnä tavaraa ja Levin hiihtokeskuksen Jouni Palosaaari soitti, että hissit ovat menossa kiinni. Onneksi olen luonteeltani sellainen, että pystyn toimimaan. Peruin ennakoita ja tilauksia niin paljon kuin pystyin. Lopulta tappio jäi pieneksi, Mahlberg kertoo.

Kriisin alussa Mahlberg soitti liikkeenjohdon neuvojalleen sekä ketjupäällikölleen. Hän lomautti vakituiset työntekijänsä, vaikka se oli raskas päätös.

Huhtikuussa hän perui vakituisten työntekijöiden lomautukset ja lomautti määräaikaiset, kun se tuli lain mukaan mahdolliseksi.

Päätös ei ilahduttanut kaikkia ja osa määräaikaisista on uhannut jälkitoimilla, vaikka lain mukaan toimittiin.

Kirjanpitäjän suosituksesta leikata suuret kuluerät pois Mahlberg järjesti henkilökuntaansa kesälomille toukokuussa ja itsensäkin puoleksitoista viikoksi. Siitäkin tuli sanomista, koska työntekijät olisivat halunneet pitää lomansa perheen kanssa kesällä.

– On tämä kevät ollut raskasta. En ole lomasta huolimatta vieläkään saanut levätä. Huomaan väsymyksen siitä, että otan töitä mukaan kotiin, mutta en jaksa tehdä niitä iltaisin. Ensi viikolla yritän pitää pitkän viikonlopun vapaata, Mahlberg kertoo.

Korona-kyselyt alkavat jo ärsyttää

Mahlberg on yrittäjä ja yksihuoltaja, eli arkeen on kuulunut myös kahden koululaisen kotikoulun pyörittäminen. Vastuu omasta ja työntekijöiden taloudesta painaa. Kysely kertoo, että myös byrokratia kuormittaa yrittäjiä.

Toisaalta valittaakaan ei jaksa, eikä Mahlberg ole etsinyt erikseen keskusteluapua.

– Nyt alkaa jo ärsyttää, kun joku kysyy, miten menee tai miten korona vaikuttaa. Totta hemmetissä se vaikuttaa, Mahlberg toteaa.

Kaiken lisäksi hän ei ole päässyt keväällä rakkaiden harrastustensa laskettelun, hiihdon ja moottorikelkkailun pariin, sillä rinteet menivät kiinni ja Ylläsjärvellä latujen ylläpito loppui.

– Moottorikelkallakaan en ole ajanut metriäkään tänä talvena. Koiran kanssa olen käynyt kävelemässä, Mahlberg kertoo.

Apua kannattaa hakea

Kyselyssä koronakriisi näkyy yhteys yrityksen tilanteessa ja yrittäjien jaksamisessa. Yli puolet yrittäjistä arvioikin, että oma jaksaminen vaikuttaa yrityksen toimintaan paljon. Ne, jotka pelkäävät, että yritys ei selviä, ovat uupuneimpia.

Yritystoiminnan vaikeutumisella koronakriisissä voi olla merkittäviä vaikutuksia yrittäjien terveydelle. Hellstén suosittelee hakemaan apua ajoissa sekä yritystoiminnan haasteisiin tai omaan jaksamiseen. Yrittäjä on varsinkin pienessä yrityksessä koko toiminnan tärkein tekijä.

– Harmillisesti yrityksen ja yrittäjän palvelut eivät aina löydy samalta tiskiltä. On tärkeää tarjota yrittäjille sekä omaan jaksamiseen liittyviä palveluita että esimerkiksi koulutusta ja apua yritystoiminnan harjoittamiseen, Hellstén sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi