YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

21.9.2022 klo 15:00
Uutinen

Koronakuopasta nouseminen vaikeinta yksinyrittäjille – Toimialoista tiukinta rakentamisessa

Koronalla on edelleen vaikutuksia yrityksiin, mutta ne ovat yhä hieman vähentyneet, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Korona on jättänyt jälkensä moniin yrityksiin. Vähitellen on palattu kohti normaalia, mutta täysin ei palata tilanteeseen, joka vallitsi koronakriisin alkaessa. Runsaalla kolmanneksella yrityksistä myynti on vähentynyt ja runsaalla viidenneksellä raaka-aineiden hinnat ovat nousseet. Näin kertoo tuore Yrittäjägallup.

Myös etätyöt ovat lisääntyneet noin viidenneksessä yrityksistä.

Yrityksistä lähes 40 prosenttia on kuitenkin tilanteessa, jossa liikevaihto ei ole palautunut koronakriisin pahimmista vaiheista. Eniten näissä tilanteissa on yksinyrittäjiä ja rakentamisen alan yrityksiä.

– Koronakriisi – joka edelleen jatkuu – on jättänyt pysyvät jälkensä suomalaiseen yrityselämään, erityisesti kauppaan, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Koronapandemia jätti Yrittäjägallupin mukaan monelle yritykselle vähentyneet asiakasvirrat (24 %), heikentyneen tuloksentekokyvyn (22 %) ja supistuneen liiketoiminnan (12 %). Toimialoista selvästi eniten on kärsinyt kauppa.

Toisaalta myös noin joka kahdeksas yritys on vahvistanut kriisin aikana tuloksentekokykyään. Kaupassa on myös eniten voittajia.

– Korona iski erityisesti kauppaan, mutta siellä on myös eniten yrityksiä, joiden tuloskyky on pandemian vuoksi parantunut. Vaikutus on siis hyvin kaksijakoinen, Yrittäjien toimitusjohtaja Pentikäinen sanoo.

– Koronan jäljet näkyvät myös viimeaikaisessa YEL-keskustelussa. Kun kyky tehdä tulosta on heikentynyt, jokainen nouseva maksu on koettelemus.

Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien pyynnöstä tutkimuslaitos Kantar. Tiedonkeruu tehtiin 18.8.–25.8.2022. Tutkimukseen vastasi 1 011 pk-yrityksen edustajaa. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Toimitus
Toimitus