YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Koronapassi
Koronapassin voi lukea älypuhelimen näytöltä.

“Koronapassi on nyt aivan kaaos” – Yrittäjät esittää hallitukselle toimenpiteitä pk-yritysten tukemiseen

Koronatilanteen pahentuessa rajoitukset kiristyivät loppuvuodeksi. Yrittäjät edellyttää, että hallitus valmistelee tukitoimia, laajentaa koronapassia ja lisää rokotuksia. Monen yrityksen tila on edelleen kriittinen.

– Rajoitusten lisääntyminen vaikeuttaa monen yrityksen tilannetta. Vaikka talouden yleiskuva on parantunut, 40 prosentilla yrityksiä liikevaihto on yhä alle koronakriisiä edeltävän tason. Uusia tukitoimia saatetaan tarvita nopeasti. Hallituksen pitää toimia ajoissa eikä antaa kriisin syventyä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toteaa.

– On erittäin olennaista saada nostettua rokotekattavuutta. Siihen tarvitaan sekä koronapassin käytön lisäämistä että paljon enemmän rokotepisteitä, myös yksityiselle puolelle, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjien toimenpide-esityksen mukaan koronatodistuksen kansallista sääntelyä pitäisi muuttaa siten, että yritykset voivat ottaa koronatodistuksen käyttöön omassa toiminnassaan rajoituksista riippumatta ja siten edistää terveysturvallisuutta. Sääntelyyn voi tehdä tarpeellisia rajauksia niistä välttämättömistä palveluista, joissa koronatodistusta ei saisi vaatia, kuten terveyspalvelut, apteekkipalvelut ja päivittäistavarakauppa.

Työntekijöiden rajaaminen ulkopuolelle on epäkohta koronatodistuksen toimivuudelle. Koronatodistuksen käyttöä työpaikoilla pitää selvittää laajemmin ja arvioida, voiko työnantaja vaatia todistusta, jos siihen on työntekijöiden ja asiakkaiden terveysturvallisuuteen liittyvä perusteltu syy.

“Hallitus sysää vastuun yrittäjille”

Helsingin Lauttasaaressa ravintola Blue Peteriä pyörittävä Ville Forsman kannattaa koronapassin laajentamista. Hän kokee, että nyt hallitus ei tee päätöksiä, vaan sysää vastuun toteutuksesta yrittäjille.

– Ei voi olla niin, että hallitus linjaa, mutta sanoo sitten, että tehkää, mitä haluatte, Forsman sanoo.

Ravintolat ovat voineet päättää, kysyvätkö koronatodistusta ympäri vuorokauden tai vasta puolen yön aikaan. Koronapassilla on saanut pitää ravintolaa auki pidempään ja täydellä asiakaskapasiteetilla.

Vapaus valita on johtanut erilaisiin käytäntöihin. Forsmanin mukaan ravintoloitsijat ovat joutuneet selittämään ikäviä tilanteita hämmentyneille asiakkaille ja ottamaan vastaan palautemyrskyt ilman, että hallitus silloinkaan olisi ottanut vastuuta sekavista päätöksistään.

Hän pitää koronapassia tällä hetkellä melko hyödyttömänä työkaluna.

– On aivan käsittämätöntä, että vihreän passin saa kolmeksi päiväksi, jos käy koronatestissä, jonka jälkeen voi juosta ympäriinsä. Jos meidän elinkeinonharjoittamista ja työntekijöiden oikeutta käydä töissä saa rajoittaa, pitää voida rajoittaa rokottamattomien oikeutta bailata ilman rokotesuojaa, Forsman sanoo.

Oikeus tarkistaa koronapassi työntekijöiltä onkin ravintoloitsijalle taas kaksipiippuinen juttu. Toisaalta olisi hyvä tietää, että kaikilla olisi rokotteet, mutta toisaalta:

– Meidän alalla on nyt niin hirveä työvoimapula, että näen siinä riskin. Tiedän, että ravintola-alan työntekijöitä on tässä tilanteessa rokottautunut, vaikka muussa tilanteessa ehkä olisivat jättäneet ne ottamatta. Osa alan työntekijöistä on niin nuoria, että he ovat vasta hiljattain saaneet toisen rokotteen, Forsman kertoo.

“Kohtuuton vaikeusaste”

Piikkiössä, Varsinais-Suomessa, cateringpalveluita ja juhlatilaa vuokraava Taija Kavalto on turhautunut koronapassikäytäntöihin, sillä vastuukysymykset ja käytännön hankaluudet ovat osoittautuneet suuriksi. Hän kannattaa käytön laajentamista, mutta vastuukysymykset tulisi olla selvät.

– Tämä on aivan kaaos. Olen koronapassin kannalla, mutta nyt tuntuu, että se vain sekoittaa enemmän kuin hyödyttää, Kavalto sanoo.

Kavalto ei ole ravintoloitsija vaan vuokraa juhlatilaa, joten hänellä ei ole mandaattia kysyä koronapasseja, koska toimintaa ei ole rajoitettu. Tilaisuuksia järjestävät asiakkaat taas toivoisivat, että juhlatila vaatisi koronapassit niin osallistujilta kuin esiintyjiltä kuin henkilökunnaltakin. Siihen Kavaltolla ei ole lupaa.

– Minun on pakko voida luvata rokotettuja työntekijöitä tilaisuuksiin. Tästä syntyy kohtuuton vaikeusaste työvuorolistojen suunnittelussa. Ja mitä minä laitan ne rokottamattomat tarjoilijat tekemään, jos en voi työllistää heitä tilaisuuksissa? Joudunko silti maksamaan palkan, jos koronapassivaatimukset laajenevat?

Kavalto miettii omaa vastuutaan esimerkiksi tilanteessa, jossa tilaisuuden osallistujat ovat vanhempia ihmisiä.

– Olisi vastuutonta laittaa sinne tarjoilijoita, jotka mahdollisesti tartuttaisivat vanhuksiin taudin. Siinä olisi taas minulle valtava mainehaitta.

Yksi yrittäjien toimenpide on kuudennen kustannustukikierroksen valmistelu pk-yritysten tukemiseen. Ehdotuksen mukaan tulee valmistautua siihen, että kustannustuki otetaan alkukeväästä käyttöön samassa muodossa kuin kustannustuen neljäs kierros. Viides kierros oli liian suppea.

Kavalton mielestä kustannustuen valmistelut olisivat myös paikallaan, sillä ravintola-alan kovasti odottama pikkujoulukausi näyttää menevän nyt mönkään uusien rajoitusten ja suositusten myötä.

– Meille on tullut paljon peruutuksia alkuviikosta. Julkinen puoli näyttää esimerkkiä ja yritykset seuraavat perässä peläten mainehaittaa.

Muita Yrittäjien hallitukselle ehdotettavia toimenpiteitä ovat:

Yrittäjän työmarkkinatuen jatkaminen

Yrittäjän oikeus työmarkkinatukeen koronaepidemian vuoksi päättyy marraskuun lopussa. Pahentuneen tautitilanteen vuoksi on oltava valmius nopeasti jatkaa yrittäjän oikeutta työmarkkinatukeen ilman, että yritystoiminta pitää lopettaa.

Verohallinnon tulee antaa joustoja

Verohallinnon tulee antaa maksuaikaa yritysten veronmaksuun kassakriisien välttämiseksi. Lisäksi pitää antaa yhteisöille kuukauden lisäaika veroilmoituksen antamiseen sekä tukea etätyöskentelyä kasvattamalla työhuonevähennystä.

Rokotuspisteiden lisääminen, myös yksityiselle puolelle

Rokotuspisteitä tarvitaan satoja lisää, ja niiden pitää sijaita siellä, missä ihmiset ovat, eli kauppakeskuksissa, rautatie- ja metroasemilla ja lentokentillä. Rokotuspisteiden pitää olla auki ilta-aikaan. Yksityisillä yrityksillä on merkittävä määrä rokotuspisteitä ympäri maata ja tuhansia terveydenhuollon ammattilaisia, joiden resurssit pitää ottaa käyttöön.

Elina Hakola