15.6.2020 klo 16:00
Uutinen

Kuopiolaisyrityksessä hallituksen yhteydenpito on tiivistynyt koronakriisissä – ”Saan heiltä aidosti meidän puolellamme olevaa näkemystä”

Kriisiaika vaatii yrittäjiltä ja esimiehiltä paljon. Pienissä yrityksissä on harvoin isoja johtoryhmiä tai hallitusammattilaisia. Herales Oy:n hallituksessa on kaksi hallitusammattilaista eikä hinta hallitustyöstä ole päätähuimaava.

Kriisiaikana hallitustyön merkitys kasvaa. Itä-Suomen Hallituspartnerit ry:n toiminnanjohtaja Antti Haapakorva kuvailee hallitusammattilaisen mukaan ottamisen dilemmaa.

– Asiaa on helppo lykätä. Hallitusammattilaisen mukaan ottaminen on tärkeä, mutta ei kiireellinen asia. Yrittäjät herkästi ajattelevat niin, että siivotaan itse ensin ja pyydetään sitten ulkopuolinen jäsen, mutta he eivät näe, että se keittiö on aina sekaisin. Mieluummin kannattaisi ottaa hallitusjäsen mukaan siivoustalkoisiin.

Yrityskummista ja hallitusammattilaisesta on hyötyä, kun yrityksen täytyy tehdä stressitestejä rahojen riittävyydestä ja luoda erilaisia skenaarioita, näkymiä tulevaisuuteen.

Informaatiologistiikan ja ketjunohjauksen palveluita tarjoavan Herales Oy:n yrittäjä Eero Kaukolalle tuli herätys hallitustyöskentelyn tärkeydestä siinä vaiheessa, kun hänestä tuli yrityksen ainoa omistaja. Herales työllistää kahdeksan työntekijää ja yrittäjän. Eero Kaukola tuli yritykseen työntekijäksi vuonna 1994, muutaman vuoden päästä toinen yhtiökumppani myi osuutensa Kaukolalle ja koko omistus siirtyi pikkuhiljaa hänelle.

– Silloin huomasin, että pelkästään työntekijöistä koostuva johtoryhmä ei riitä tukemaan kaikissa yrityksen asioissa. Yrityksen tulevaisuuden painotuksiin liittyvät asiat eivät kaikki sovi johtoryhmän pöytään. Toisen hallituksen jäsenen ”toista näkökulmaa” kaipasin myös.

Ensimmäinen hallitusammattilainen Arto Nykänen tuli mukaan vuonna 2018 ja toinen hallituksen jäsen Harri Miettinen viime vuonna.

Kun kriisi iski – Sparraus hallitusammattilaisten kanssa toi ”uskonvahvistusta”

Kuopiolaisessa Herales Oy:ssä koronakriisi vaikutti erityisesti ravintola-alan asiakkaiden ongelmien kautta. Liikevaihto pudonnee 10 prosenttia normaalivuoden liikevaihdosta.

– Tämä arvio riippuu paljon syksystä. Epävarmuus näkymistä on toinen huolenaihe varmasti kaikilla. Hallituksen uskonvahvistuksella on ollut varsin suuri merkitys siihen, ettei huoleni ole kasvanut liian suureksi. Minun pitää luottaa siihen, että osataan arvata riittävän hyvin tulevaisuuteen.

Herales Oy:n talous on vahva. Ulkopuolista pääomaa ei ole, ja yritys on ollut parikymmentä vuotta peräkkäin AAA-kerhossa. Herales Oy täyttää tänä vuonna 30 vuotta.

Millaista tukea sait ulkopuolisilta hallitusjäseniltä, kun kriisi iski?

– Olen pitänyt heitä tietoisina tilanteestamme kriisin edetessä. Olen hakenut heiltä uskonvahvistusta ja sparrausta siihen, mihin suuntaan kannattaa lähteä menemään. Nyt olemme olleet yhteydessä sähköpostilla ja puhelimella useamman kerran.

– Mietin koko ajan erilaisia tulevaisuudenkuvia, ja yritän nähdä sen, onko tulossa hätätilanne jossain vaiheessa, eli alkaako tulorahoitus loppua. Aina kun toivon ajatustenvaihtoa, käymme hallituksen jäsenten kanssa enemmittä byrokratioitta asiat läpi, Eero Kaukola kertoo.

Hän kokee toimitusjohtajana olevansa vahvasti vastuussa hallitukselle sen tekemien linjausten toteuttamisessa.

Ulkopuolinen hallitus tuo perspektiiviä – Apu auttaa käsittelemään huolenaiheita

Etätyön jatkuminen pitkään mietityttää Eero Kaukolaa.

– Ulkopuolinen hallitus tuo perspektiiviä eri toimialoilta. Saan heiltä aidosti meidän puolellamme olevaa näkemystä omien ajatusten vastapainoksi. Mietin itse ehdotelmat, ja sitten kyselen, onko järkeä.

Kaukolan mukaan vahva luottamus on ensiarvoisen tärkeää. Hän tunsi molemmat hallituksen jäsenet entuudestaan. Kaukola uskookin, että hänellä olisi korkeampi kynnys luottaa täysin ulkopuoliseen hallituksen jäseneen.

– Heidän palkkionsa liikkuvat satasissa per kokous, eikä jokaista yhteydenpitoa laskuteta. Kerran vuodessa vetäydymme jonnekin miettimään rauhassa strategiaa ja lisäksi kerran vuodessa on varsinainen hallituksen kokous.

Kaukola sparraa ajatuksia myös tuttujen toimitusjohtajien kanssa, jotka toimivat läheisellä toimialalla.

Toimi nyt! – ”Hallitusosaajan panos-tuotos-suhde on tosi hyvä”

Itä-Suomen Hallituspartnerit ry:n toiminnanjohtaja Antti Haapakorva on osa-aikaisen toiminnanjohtajatyön rinnalla myös yrittäjä 40 henkilöä työllistävässä Talentree Oy:ssä.

Haapakorva uskoo, että yrittäjät ovat nyt koronakriisin aikana havahtuneet siihen, että hallitusammattilaisen avusta olisi iso hyöty.

– Nyt yrittäjien energia on mennyt kriisistä selviytymiseen. Ulkopuoleisen hallitusjäsenen löytymisessä menee herkästi muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen.

Koronatilanteessa on ollut saatavilla lyhytkestoista sparrausapua akuuttiin tilanteeseen eri lähteistä. Suomen Yrittäjät on viestinyt Alueesi korona-apu -kanavasta, jossa uusyrityskeskusten ja kehitysyhtiöiden yritysneuvojat ovat kaikkien yrittäjien ja yritysten käytettävissä.

– Hallitusosaajan mukaan ottamisessa panos-tuotos-suhde on tosi hyvä, ja parhaimmillaan yrittäjä voi saada ratkaisevan hyödyn, Haapakorva korostaa.

– Kriisiaikana hallitustyö muuttaa muotoaan frekvenssiltään tiiviimmäksi ja hetkellisesti operatiivisemmaksi.

Haapakorva muistuttaa, että asiakaslähtöisyys on voittava toimintatapa kaikkina aikoina, mutta kriisissä sekin korostuu.

– Alkuvaiheen shokki pakottaa hetkellisesti katsomaan sisään päin, mutta mahdollisimman nopeasti pitäisi pystyä kääntämään katse jälleen asiakkaaseen.

Lue lisää: Konsultti pelkää yrittäjien lamaantuvan koronakriisissä –”90-luvun lamasta selvisivät parhaiten ne, jotka pysyivät aktiivisina”

Ohje henkisen hyvinvoinnin tueksi työpaikoille paluun aikana (TTL)

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi