Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Tämän takia YEL-työtulolla on merkitystä – Asiantuntija muistuttaa tärkeästä veroporkkanasta
Yrittäjän podcast pureutuu parhaillaan käynnissä oleviin YEL-työtulojen tarkistuksiin ja tärkeisiin YEL-maksua koskeviin teemoihin.
Eläkevakuutusyhtiöt ovat aloittaneet YEL-työtulojen tarkistukset. Olemme aikaisemmin kertoneet, miten tarkistuksia tehdään.
Yrittäjän podcastin syyskauden avausjaksossa Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén selvittää, mistä tarkistuksissa on kyse.
Tarkistusten taustalla on vuoden alusta voimaan astunut lainsäädäntö.
– Eläkeyhtiön tehtävänä on vahvistaa yrittäjän YEL-työtulo vastaamaan yrittäjän työpanoksen arvoa. Näin on aina ollut ja näin on lakimuutoksen jälkeen. Eläkeyhtiöllä on velvollisuus seurata, että YEL-työtulo pysyy työpanoksen tasolla.
Eläkeyhtiöt käyvät läpi kaikki voimassa olevat YEL-työtulot. Tämän vuoden aikana käydään läpi kaikki alle 15 000 euron suuruiset työtulot, jos työtuloon ei ole tehty oleellista muutosta viimeisen kolmen vuoden aikana.
Tarkistukset koskevat niitä YEL-vakuutettuja, joiden vakuutus on ollut voimassa vähintään kolmen vuoden ajan.
”Julkisuudessa myös väärää tietoa”
Podcastissa kerrotaan, miten tarkistuksiin tulisi suhtautua.
– Tarkistettavien joukossa on varmasti paljon yrittäjiä, joiden YEL-työtulo on oikealla tasolla. Sitten on niitä kokopäiväisiä yrittäjiä, joiden YEL-työtulo ei tällä hetkellä vastaa tosiasiallista työpanoksen arvoa. Heillä tarkistus varmasti aiheuttaa muutoksia YEL-työtuloon ja sitä kautta YEL-maksuun ja toki myös sosiaaliturvan tasoon, Hellstén kertoo.
Alivakuuttamisesta puhutaan silloin, jos työtulo ei vastaa työpanoksen arvoa. YEL-työtulon tulisi vastata palkkaa, joka ulkopuoliselle henkilölle maksetaan samasta työstä.
Hellsténin mukaan yrittäjät hallitsevat YEL-työtulon määräytymisen perusteet vaihtelevasti.
– Eläkevakuutusasiat eivät ole yksinkertaisia. Jokaisen olisi hyvä tietää perusasiat siitä, mikä eläkevakuutus on ja miten se vaikuttaa omalla kohdalla. Julkisuudessa kiertää myös väärää tietoa, Hellstén huomauttaa.
Tärkeä muistutus verovähennysoikeudesta
Kerroimme vastikään, että merkittävä osa työeläkevakuuttaja Elon kontaktoimista yrittäjistä on valinnut YEL-työtulon korottamisen enimmäismäärällä eli 4 000 eurolla.
– Jos eläkeyhtiö tarjoaa kokoaikaiselle yrittäjälle 4 000 euron korotusta eikä sekään välttämättä vastaa siinä kohtaa todellista työpanoksen arvoa, ei yrittäjän siinä kohtaa kannata väittää vastaan vaan hyväksyä ehdotus.
Mainittu 4 000 euron korotus YEL-työtuloon vastaa noin 80 euron korotusta kuukausittaiseen YEL-maksuun. Hellstén korostaa, että 4 000 euroa on enimmäiskorotus ensimmäisellä tarkistuskierroksella. Seuraavalla, kolmen vuoden päästä tehtävällä tarkistuskierroksella eläkevakuuttaja voi ehdottaa enimmillään saman suuruista korotusta YEL-työtuloon.
– YEL-maksu on verotuksessa sataprosenttisesti vähennyskelpoinen kuluerä, jolloin tosiasiallinen vaikutus kuukaudessa jää todennäköisesti joitakin kymmeniä euroja pienemmäksi, Hellstén huomauttaa.
Kuuntele Yrittäjän podcastista, miksi YEL-maksua ylipäätään maksetaan ja millainen vaikutusmahdollisuus yrittäjällä itsellään on YEL-työtulon ilmoittamisessa. Harri Hellstén kommentoi myös YEL-järjestelmän toimivuutta.
Yrittäjän podcast on kuunneltavissa Suplasta ja Spotifysta.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi