20.2.2020 klo 06:02
Uutinen

Lappilaiset yksinyrittäjät tavoittelevat kasvua: -Haluan laajentaa yritykseni palveluja opiskelemalla. Lukkarit on saattaneet heitellä, mutta yrittäjänä saan itse päättää omista työajoista.

Suomessa toimii noin 182 000 yksinyrittäjää. Kaksi heistä, lappilaiset yksinyrittäjät Marko ja Ilona, tavoittelevat oman yritystoimintansa kasvua erilaisin keinoin. Toinen kouluttaa itseään, toinen pohtii uuden työntekijän palkkaamista. Lisäksi he kertovat, että etenkin yksinyrittäjänä omaan jaksamiseen kannattaa panostaa. Kuvassa Ilona Liikanen.

Marko Tuomas on yksi lappilaisista yksinyrittäjistä. Hän pyörittää Lapin Yrittäjiin kuuluvaa Nokituomasta, eli omaa nuohousfirmaa. Tuomas on ollut kiinnostunut alasta jo pitkään, mutta aloitti oman yritystoimintansa kolme vuotta sitten. Tällä hetkellä yrityksellä riittää töitä, vaikka sesonki ei ole edes kuumimmillaan.

-Olen kokeillut monta erilaista alaa, mutta se oma juttu oli pitkään hakusessa. Lopulta vuonna 2017 päädyin sattuman kautta yrittäjäksi, kun entinen työpaikkani autokoulualalla joutui lomauttamaan työntekijöitänsä. Tässä vaiheessa eräs ystäväni vinkkasi minulle nuohoojan hommista Pellon alueella. Niinpä kävin nuohoojakoulutuksen ja perustin oman yrityksen. Nykyään lumeton aika on nuohoojalle kuuminta sesonkia, mutta näin talvisinkin hommaa kyllä riittää, Tuomas kertaa.

Yrittäjät tekevät kolmen vuoden välein yksinyrittäjäkyselyn. Viimeisimmästä kyselystä vuoden 2019 lopulta käy ilmi, että 61 prosenttia lappilaisista vastaajista pyrkii tavoittelemaan kasvua. Yhtenä tärkeimmistä kasvun keinoista pidetään verkostoitumista toisten yrittäjien kanssa. Tuomas on tykännyt tehdä töitä itsenäisesti, mutta ei voi liikaa perään kuuluttaa yksin yrittäjän verkostojen tärkeyttä.

-Viime syksynä oli kiireen saralla sellainen tilanne, että onnekseni sain eräästä kaverin yrityksestä yhden työntekijän apukäsiksi minulle. Tämänkin asian hoitumisessa verkostoista oli suuri apu. Ainakin täällä pohjoisessa Suomessa nuohoojilla on hyvät verkostot keskenään. Yksinyrittäjänä on tärkeää pitää huolta omista kontakteista, Tuomas vinkkaa.

Mietinnässä toinen työntekijä

Tuomas kertoo, että hän nauttii yksin työskentelemisestä. Vastuun kanssa käsi kädessä kulkeva vapaus koukuttaa, kun itse saa päättää omien päiviensä sisällöistä – ja ylipäätäänkin siitä, milloin niitä tekee. Yksin yrittämisen nautinnosta huolimatta Tuomas on pohtinut toisen työntekijän palkkaamista. Näin kertoo myös 40 prosenttia kyselyyn vastanneista lappilaisista yksinyrittäjistä.

-Olen miettinyt työntekijän palkkaamista paljon. Tällä hetkellä töitä ei riitä ympärivuotisesti kahdelle, mutta tehostetulla markkinoinnilla naapurikunnista voisi tulla lisää asiakkaita. Nytkin jo sesongin aikaan toisesta työntekijästä olisi suuri apu, Tuomas pohtii.

-Toisen työntekijän tulisi olla sellainen, joka pystyy tehdä hommat mahdollisimman itsenäisesti. Tämä työ on niin omatoimista, että kentällä vastaan tulevat ongelmat tulisi pystyä ratkaisemaan itse. Lisäksi mietityttää palkkaaminen, sillä ikinä ei voi tietää varmaksi, kuinka omistautunut työntekijä hommaansa on, hän jatkaa.

Yrittäjäjärjestö, johon myös Tuomas kuuluu, ajaa suomalaisten yrittäjien etuja. Kuluneena vuonna yksi suurimmista Yrittäjien vaikuttamisen tuloksista oli se, että 1.7. astui voimaan laki, joka pienentää rekrytoinnin riskiä. Uuden lain mukaan tuomioistuimien on otettava huomioon yrityksen koko ja etenkin pieni työntekijämäärä, kun ne arvioivat irtisanomisperusteen painavuutta. Tällä pyritään madaltamaan rekrytoinnin riskiä. Ennen kun Tuomas alkaa aktiivisesti toteuttaa toimenpiteitä mahdollisen toisen työntekijän palkkaamista varten, hän haluaa keskittyä oman yritystoiminnan hoitamiseen ja henkilökohtaiseen hyvinvointiin. Yksinyrittäjän on tärkeä rajata omaa työaikaansa.

-Pääsääntöisesti pyrin pitämään viikonloput vapaana. Tarpeen tullen olemme erikseen sopineet esimerkiksi mökkiläisten kanssa yksittäisistä lauantaivuoroista, jos heille ei ole muu päivä sopinut. Satunnaisesti koitan aloittaa viikonlopun vieton perjantaina jo hieman aiemmin, eli tekemällä lyhyemmän työpäivän. Työni on fyysisesti raskasta, mutta kun kuntoilee, syö, juo ja nukkuu hyvin, pysyy itsekin kunnossa, Tuomas kertoo.

-Pyrin myös pitämään lomia säännöllisesti. Tulevia reissuja varten pitääkin tarkistaa vielä Lapin Yrittäjien tarjoamat jäsenedut esimerkiksi hotelliöistä ja polttoaineesta, Tuomas listaa.

Nokituomaksen yrittäjä ja aktiivinen moottoripyöräharrastaja Marko Tuomas korostaa yksinyrittäjien verkostojen tärkeyttä: -Ainakin täällä pohjoisessa Suomessa nuohoojilla on hyvät verkostot keskenään.

Yrittämistä opintojen ohella

Toinen lappilainen yksinyrittäjä on Ilona Liikanen. Hän pyörittää Lapin Yrittäjiin kuuluvaa ja nimeään kantavaa yritystä; Tmi Ilona Liikasta. Liikanen on syntyperäinen sodankyläläinen, hierojaksi valmistunut personal trainer sekä pian fysioterapeutin paperit omistava yksinyrittäjä.

-Perustin oman yrityksen viitisen vuotta sitten, ja siitä asti olen tehnyt näitä hommia. Vuonna 2016 aloitin fysioterapeutin opinnot, minkä aikana olen hoitanut omaa yritystä aikataulun puitteissa. Tällä hetkellä minulla on käynnissä viimeinen harjoittelu, ja pian valmistun fysioterapeutiksi. Maaliskuussa aloitan taas täysipäiväisenä yrittäjänä. Opintojeni kautta haluan päästä kasvattamaan yritystoimintaani laajentamalla palveluitani, Liikanen iloitsee.

Liikanen on hoitanut omaa yritystään nyt noin kolmen vuoden ajan opintojen ohella. Hän ei koe tämän mallin tuottaneen ongelmia – päinvastoin. Epäsäännölliset opiskeluajat oli helppo sisällyttää työkalenteriin, kun töitä pystyi tekemään juuri silloin, kun itselle sopi.

-Tietysti oman jaksamisen kannalta on ollut haastavaa yhdistää yrittäjyys ja päiväopinnot toisella paikkakunnalla, mutta koin sen ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi. Lukkarit AMK:ssa saattoi vaihtua ihan heittämällä, ja palkallisena tämä olisi voinut olla ongelma. Nyt sain itse päättää omista työajoistani, Liikanen kertoo.

-Lisäksi itse sain minimoitua yritykseni kulut opintojeni ajaksi niin, että pärjään. Toki tiukimpina kuukausina avomieheni ja vanhempieni rahallinen tuki on ollut korvaamatonta. Sellaisella yrittäjällä, jolla on suuret kalustot ja isot toimitilat mutta ei välttämättä yhtä laajat tukiverkostot, voisi olla vaikeampaa lähteä toteuttamaan tällaista palettia, hän jatkaa.

Kasvua verkostoista

Yksinyrittäjäkyselyn mukaan yksi suurimmista yrityksen kasvun keinoista on oman osaamisen vahvistaminen. Näin vastasi 27 prosenttia vastaajista. Tätä Liikanenkin tekee parhaillaan. Kaikista suurimpana kasvun kehittämisen keinona on kuitenkin mainittu verkostoituminen. Kumppaneiden kanssa verkostoitumista haluaa toteuttaa 44 prosenttia kaikista vastaajista, minkä sekä Tuomas että Ilona allekirjoittavat.

-Itse työskentelen Polar Gym Oy:n tiloissa, ja paljon pähkäilemme juttuja yhdessä tämän yrityksen työntekijöiden kanssa. Yksinyrittäjän on todella tärkeää huolehtia omista verkostoistaan laajemminkin. Yksi painava syyni liittyä Lapin Yrittäjiin oli se, että halusin päästä tutustumaan muihin paikallisiin yrittäjiin, Liikanen sanoo.

Yksinyrittäjän on tärkeää tavoittaa verkostojen lisäksi oma kohderyhmänsä. Tässä voi auttaa erilaiset markkinointitoimenpiteet. Liikanen kertoo, että ei ole tällä hetkellä markkinoinut omaa yritystään lähes lainkaan. Syynä tähän on se, että opintojen ohella yrittäessä hän joutuu jo nyt kieltäytymään asiakkuuksista. Liikanen kuitenkin aloittaa oman yrityksensä markkinoinnin, kun hän siirtyy takaisin täysipäiväiseksi yrittäjäksi.

-Nyt kun jatkan täysipäiväisenä yrittäjänä, on minulla suunnitteilla hommata yritykselleni omat verkkosivut ja aktivoitua somessa. Täysipäiväisenä yrittäjänä voin ottaa itselleni enemmän töitä, Liikanen miettii.

Liikasen mukaan yrittäjyydessä on parasta vapaus päättää siitä, mitä tehdään ja milloin. Aloitteleville yksinyrittäjille hän haluaa antaa vinkin, että työn lisäksi omaan vapaa-aikaan kannattaa panostaa. Joskus vapaa päätäntä oman työn raameista voi kääntyä itseään vastaan.

-Etenkin näin yksinyrittäjänä omista rajoista tulee huolehtia, se auttaa myös oman työn kehittämisessä. Lisävinkkinä haluan sanoa, että yrittäjän kannattaa heti alkuajoista asti hinnoitella itsensä oikein. Usein aloitteleva yrittäjä pyytää omasta palvelustaan liian vähän. Hintoja on vaikea lähteä nostamaan jälkeenpäin, Liikanen neuvoo.

Liity mukaan Yrittäjiin >>