Kattofresko
23.6.2022 klo 10:31
Uutinen

Leppiniemen perheen firmat toimivat Parkanossa, koti löytyy naapurikunnasta

Monenmoista on sisustussuunnittelija Miranna Leppiniemi ehtinyt tehdä, ja siis nimenomaan yrittäjänä. Kyseiseen lajiin tuli ehkä henkistä tuuppausta lapsuudenkotoakin, sillä hänen isänsä Markku Mäkinen on kihniöläisen Kankarin Kalusteen perustaja ja pitkäaikainen yrittäjä. Miranna on omalla yrittäjäurallaan ehtinyt toimia paitsi parturikampaajana myös sisustussuunnittelijana, ja löytyypä yrityksen pihapiiristä puutarhakin. Yrittäjäpolkua hänen kanssaan taivaltaa myös aviomies Jari.

Pirkanmaan Yrittäjä -lehti saapui juttelemaan Mirannan kanssa hänen Smile-nimisen yrityksensä toimistossa. Se sijaitsee Parkanossa, noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Yrittäjän mukaan näihin neliöihin on tultu 2019. Hän puhuu monikossa, koska samassa tilassa toimii myös hänen miehensä Jari Leppiniemen yritys. Siviilielämässä saman katon alle Leppiniemen pariskunta muutti jo 1990-luvun puolella, mutta yrityselämässä hynttyyt lyötiin yhteen vasta vuonna 2016. Ja kun kerran samoihin tiloihin oltiin tulossa, se jo paikkansa vakiinnuttanut Smile otettiin myös miehen yritystoiminnan nimeen.

– Ajattelimme, että helpompi se on kuin joku Jarin Kaluste tai vastaava, yrittäjä tuumaa.

Junayhteydelle kiitos

Yrittäjäkokemusta avioparista merkittävästi enemmän on Mirannalla. Hän kun teki tällä saralla debyyttinsä jo 1998, joskin ala oli silloin aivan toinen. Hän valmistui parturi-kampaajaksi vuonna 1998 ja pisti saman tien pystyyn oman liikkeen. Se tapahtui Kihniössä, joka on edelleen perheen kotikunta. Koulutuksen hiusalalle hän hankki Tampereelle yksityisessä Finnish International Hair and Beauty Collegessa. Se kävi hyvin siitäkin huolimatta, että etäopiskelu nykyisessä muodossaan oli tuolloin vasta kaukainen tulevaisuudenvisio. Hyvä jos verkkoyhteys oli puolessa suomalaistalouksista.

– Junalla pääsi ja pääsee täältä Tampereelle reilussa puolessa tunnissa, hän mainostaa.

Sekään ei ollut este, että Leppiniemen taloudessa elettiin samaan aikaan niitä kuuluisia ruuhkavuosia eli lapsiperheaikaa. Poikia siunaantui perheeseen kolme, joista ensimmäiset kaksi juuri 90-luvun puolivälin tienoilla.

Smile puutarha yrittäjä Miranna Leppiniemi
MIRANNA LEPPINIEMEN yritykseen kuuluu myös puutarha. Sellaiseen ratkaisuun päädyttiin, koska yrityksen Parkanosta löytämässä liiketilassa oli jo entuudestaan pihassa kasvihuone. Kesän korvalla se oli täynnä komeaa kukkaloistoa.

Tukkaterapiaa

Parturintuoli ja kaikki tarvittavat tykötarpeet löytyvät nyt myös Smilen toimistolta, mutta vähiin ovat hiustyöt jääneet viime aikoina.

– Enemmänkin se on harrastus ja jonkinasteista terapiaa tänä päivänä, hän myöntää.

Se, että kampaamotyö ylipäätään alkoi jäädä kakkoseksi, johtui työn fyysisyydestä. Hiushommissa kun kroppa on koetuksella. Mirannalla selkä oli alkanut oirehtia sen verran selkeästi, että hän tiesi tuskin lopun elämäänsä näissä hommissa kestävänsä.

Ala vaihtuu, ja taas kutsuu Tampere

Suunnitelman B toteuttamiseen vaadittiin jälleen opiskelua. Ja taas opinahjo löytyi Tampereelta. Tällä kertaa Tampereen ammattikorkeakoulusta, jossa Miranna suoritti ensin sisustussuunnitteluassistentin ja melkein heti perään sisustussuunnittelijan ammattitutkinnon. Osasyy uravalintaan oli se, että hän pohti vielä tosissaan tuolloin, olisiko perheyhtiö hänen tuleva polkunsa.

Sitä se ei ollut, mutta ei oppi hukkaan mennyt. Päinvastoin sisustussuunnittelu tuntui alana päivästä yksi alkaen oikealta. Molemmat sisustustutkintonsa hän suoritti työn lomassa. Se oli mahdollista, koska itse opiskelu oli iltapainotteista ja iso osa siitä tapahtui itseoppimiseen pohjautuen. Vuosikymmen sitten kun nettikin löytyi jo miltei joka taloudesta. Muutenkin tietotekniikka oli sekä opissa että työssä isossa osassa, sillä varsinainen suunnittelutyö tapahtuu käytännössä ruututyönä.

– Assaripuolella opeteltiin ensin kevyemmän Ketchup-ohjelmalla piirtäminen ja jatko-opissa sitten ArchiCAD-ohjelma, jota myös arkkitehdit pitkälti käyttävät suunnittelutyössään, yrittäjä kertoo.

Nimen tuplamerkitys

Se yrittäjälle oli jo tutkintoa aloittaessaan selvää, että yrittäjänä hän työskentelisi jatkossakin. Tältä pohjalta syntyi Smile, jonka nimeä voi pitää monimerkityksellisenä. Englanniksi hymyä tarkoittava sana kun pitää samalla sisällään myös piiloviestin siitä mitä firma tekee.

– Suunnittelu MIranna LEppiniemi, yrittäjä painottaa.

Mirannalla oli uutta toimintaa perustettaessa alkavan yrittäjän ikuinen dilemma eli asiakkaiden löytäminen. Vähitellen heitä alkoi kuitenkin löytyä. Hyvänä harjoitteluna tulevaa varten toimi se, että hän pääsi jo opiskeluaikanaan piirtämään samaan aikaan suunnitteilla olleen perheen oman huvilan.

– Siihen tein 3D-kuvat, hän kertoo. Varsinaisen lopputyönsä hän teki matkailulegenda Kalevi Keihäsen aikanaan perustamaan Pyhäniemen matkailukeskittymään. Sen uudistamissuunnitelmat Miranna piirsi kokonaisuudessaan.

Smile Miranna Leppiniemi työpöytä
SMILEN TOIMITILAT ovat kerrassaan komeat, kuten tietysti sisustussuunnittelua tekevältä yrittäjältä voi odottaakin.

Hyvä työ puhuu puolestaan

Vähitellen tilauksia alkoi sadella enenevissä määrin.

– Heti alussa oli iso huvilaprojekti, jossa muutettiin kattokaltevuutta ja muutakin. Aika paljon tuli tehdyksi myös vanhempien mökkien tilojen uudelleensuunnittelua toimivammiksi, hän muistelee. Miranna pääsi siis heti alusta alkaen isompien vonkaleiden saalistukseen.

– Kylpyhuoneiden, saunojen ja tilojen toimivuuden muuttamisia oli paljon. Yksi kiva kohde oli myös sellainen, jossa vanhan pariskunnan nuoremmalle sukupolvelle jättämä omakotitalo muutettiin kesäasunnoksi, hän jatkaa alkutaipaleen muisteluaan.

Ja tehty työ oli hänelle tehokkainta uusasiakashankintaa. Ja siis se, että tyytyväiset asiakkaat kertoivat kokemuksistaan naapureilleen, sukulaisilleen ja ystävilleen. Niin niitä tilauksia alkoi kertyä.

Entäs Jari?

Mutta mennään sitten aviomiehen eli Jarin stooriin. Hänestä tuli yrittäjä vuonna 2016. Hänen työnsä pohjautui pitkälti hänen pitkään kokemukseensa keittiöprojekteista. Jari oli valmistunut rakennusmestariksi, mutta päätynyt pitkäksi aikaan keittiöiden projektimyyntihommiin. Omassa firmassa ideana kuitenkin oli myynnin lisäksi myös hoitaa keittiöiden asennukset. Siihen pätevyyttä antoi paitsi suoritettu tutkinto myös oman isän oppi. Hänen kanssaan tuli nuorempana vietetyksi työmailla tunti jos toinenkin.

Keittiöiden tekemisen osalta myös Jarin hommiin kuuluu suunnittelua. Ja toki monesti sitten kaksi Smilea yhdistävät projekteissa osaamisensa. Itse asiassa Jarin ensimmäinen työkeikka itsenäisenä yrittäjänä oli kihniöläisen grillin keittiön uudistaminen. Sen yleissuunnittelu oli taas Mirannan käsialaa.

Miranna Leppiniemi työmaa
ME TEIMME Mirannan kanssa työmaavisiitin, ja yrittäjä vaihtoi kuulumisia remontin toteuttajien kanssa. Kauneuhoitolan muutto isompiin tiloihin työllistää myöhemmin
myös toisen Leppiniemen pariskunnan osapuolen. Alakerrasta löytyvät sosiaalitilat ja keittiö, jotka ovat Jarin tulevaa työmaata. Nyt sen aloittamiseen on vielä useampi viikko.

Hunajainen muutto

Sittemmin yhteisiä kohteita on ollut lukuisia. Kuinkas ollakaan sellainen on juuri nyt meneillään, ja vieläpä omalla paikkakunnalla. Kauneushoitola Hunajaisen toimipisteen muutto isompiin tiloihin on hyvä esimerkki parhaillaan käynnissä olevasta yhteistyömaasta. Me käymme Mirannan kanssa pyörähtämässä siellä. Hän on itse tehnyt sinne sisustussuunnitelman, ja Jari tekee kiintokalusteet. Lisäksi Jarin työmaa-alueeksi tulee myös alakerran sosiaalitiloihin piirrettyjen keittiö- ja myyntitilojen toteuttaminen. Mikä parasta, se alun perin valittu nimi käy hyvin myös uuteen tilanteeseen. Ja oikeastaan nimilyhenne istuu myös nykyiseen tekemiseen.

– Suunnittelu ja MIttaus LEppiniemi, Miranna kertoo, tietysti hymyssä suin.

Jari on kaksikosta enemmän maailmalla. Esimerkiksi haastattelupäivänä hänellä on työmaa Pirkkalassa. Muutenkin hänen työnsä sijoittuvat Mirannaa laajemmalle reviirille. Sen verran hyvin keittiöhommia on riittänyt, että Jari otti äskettäin itselleen vakituisen työmiehen. Eikä koronan vaikutus ole muutenkaan ollut kummoinen oikeastaan mihinkään Smilen sektoriin.

– Aluksi oli toki hiljainen tovi, mutta sitten kun toiminta lähti taas käyntiin, niin koteihin ja vapaa-ajan asuntoihin panostaminen ehkä vain lisäsi työmääräämme, Miranna kertoo, kun ajelemme työmaavisiitiltä takaisin toimistolle.

Parkanon padel-halli Miranna Leppiniemi
PIIPAHDIMME MYÖS aiemmalla työmaalla. Parkanon padel-halli on Mirannan suunnittelema.

Suutarinlapsen kengät ja niin pois päin

Mirannan toimisto on sisutukseltaan sellainen, että ilman ikkunoista näkyvää puutarhaa ja vehreää luontoa, voisi aivan hyvin kuvitella olevansa helsinkiläisen trendimainostoimiston tiloissa. Sisustus on viimeisen päälle. Seinällä on komeaa vanhaa tiilipintaa, katosta löytyy frescoa, ja valaisimet ovat nekin kuin suoraan muotilehdistä. Tila itsessään on tarjonnut tähän hienot puitteet.

– Tämä rakennus on vanha autotalli, ja tuosta ovesta mentiin sitten entiseen hevostalliin, Miranna esittelee.

Tähän osoitteeseen muutettiin 2019. Aikaisemmin Jarilla oli toimisto Parkanon teollisuusalueella ja Mirannalla Kihniössä. Tilaan yrittäjät ovat tyytyväisiä, mutta sijainti voisi olla parempikin.

– Kyllähän tämä vähän syrjään jää, mutta aika harvassa ne varsinaiset heräteostajat suunnittelutoimisoissa ovat, Miranna toteaa.

Toisaalta sijainti vaikuttaa enemmän vielä käsittelemättä jääneeseen toimialaan eli puutarhaan. Smilen yritystoimintaan kun lukeutuu myös sellainen haara.

Smile puutarha kesätyöntekijä
JO NELJÄNÄ kesänä puutarhalla hommissa ollut Elina Paulasalo opiskelee Tampereella sähkö- ja automaatioinsinööriksi. Todennäköistä onkin, että suvena 2023 yrittäjä joutuu löytämään uuden osaajan. Tänä kesänä Elina kuitenkin pitää kukat kuosissa.

Puutarhaa unohtamatta

Smile Puutarhan syntymiseen vaikutti se, että nykyisen tilan pihasta löytyi jo valmiiksi kookkaanpuoleinen kasvihuone. Ei se ihan paraatikunnossa ollut, mutta fiksattavissa kylläkin. Ja kun vuokralaisena oli sisustussuunnittelija, löytyi tähän osaamista vähän niin kuin omasta takaa.

– Halusin tehdä tästä omannäköiseni ja siis puutarhaliikkeen, missä itse haluaisin asioida, Miranna kertoo.

Puutarha toimii osa-aikaisesti eli luonnollisesti kesäisin.

 – Kokeilimme pidempääkin kautta, aina lokakuulle saakka, mutta se oli liian pitkä aika. Nyt avasimme äitienpäivänä ja jatkamme juhannuksen tienoille. Kylmä sää on vähän verottanut asiakkaita, mutta eiköhän se tästä lähde, hän arvelee.

Miranna Leppiniemi puutarha
SMILEN PUUTARHAN toiminta ajoittuu kesäkauteen.

Piha- ja puutarhasuunnittelu lukeutuu sekin Smilen repertuaariin.

– Pystyn määrittelemään kulut, kasvualueet sekä nousut ja korkeudet, mutta ammattipuutarhuri yhtistyökumppanina katsoo kasvipuolen asiat, hän kertoo.

Mirannalla on ollut puutarhassa apuna jo neljänä kesänä hyvä vakituinen kesätyöläinen. Ensi vuonna tosin pitänee etsiä uusi, sillä sähkö- ja automaatioinsinööriksi opiskeleva Elina Paulasalo on todennäköisesti toisen opiskeluvuotensa jälkeen siirtymässä oman alansa hommiin.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 14.6.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala