YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Matkalaukkuun mahtuva sirkus
Perinteisessä sirkuksessa taiteilijalla on yleensä yksi numero, jota hän saattaa esittää vuosien ajan useissa sirkuksissa. Nykypäivänä taiteilija voi esittää useita esityksiä yhdessä sirkuksessa. ”1970-luvulla Ranskassa alkoi kehittyä uusi sirkus, jossa perinteinen sirkus yhdistyi tanssiin ja teatteriin. Nykysirkusesitykset rakennetaan jonkin teeman ja taiteilijoiden osaamisen ympärille. Esitys voi olla oikeastaan minkälainen tahansa”, Petteri kertoo.
Esimerkkinä Petteri kertoo karvanoppasirkuksesta, joka kehitettiin ulkoilmaesitykseksi. Se on rakennettu auton ympärille: Yhteen autoon mahtuu koko esitys lavasteineen ja esiintyjineen. Auto on kulkuvälineen lisäksi myös esiintymislava.
AMMATTIMAISEMPAA SIRKUSTA
Petteri aloitti sirkusharrastuksen 1992. Harrastuksesta kehittyi hänelle ammatti: Petteri on ollut telttojen pystyttäjä, ääni- ja valoteknikko, klovni, tulennielijä, jonglööri, sirkustaiteen opettaja ja tuottaja. Hänelle on tuttua myös sirkusteltan kanssa kiertäminen. Nykyään hän keskittyy taiteen tuottamiseen. ”Kun aloitimme, Suomen sirkusala oli aika järjestymätön kenttä. Olemme Maksimin kanssa olleet kehittämässä sen rakenteita. Haluamme luoda sirkusalalle toimivan rakenteen, kehittää toimintaa ja löytää nuorille taiteilijoille tavan työllistyä”, hän kertoo.
Petterin uranmuutos esiintyjästä tuottajaksi oli seurausta hänelle käyneestä tapaturmasta. Hän purki sirkustelttaa esityksensä jälkeen vuonna 2012. Purkaessa hänen ranteensa vääntyi niin pahasti, että jongleeraus sai jäädä vuodeksi. Vuoden sisään mahtui useita lääkärikäyntejä, diagnoosin etsimistä sekä taisteluja leikkaukseen pääsystä ja korvauksista vakuutusyhtiön kanssa. ”Lopulta päätin keskittyä sirkustaiteen tuottamiseen, jota olin tehnyt jo vuosia esiintymisen ohella”, Petteri kertoo.
ESPOON OMA SIRKUS
Nuoruutensa Petteri asui Espoossa. Kannusillan väestönsuoja ja Kannusali ovat olleet hänelle tärkeitä harjoittelupaikkoja 90-luvulta asti. Koska kaupungista on puuttunut ammattimainen sirkustoiminta, Petteri perusti Espoon sirkuksen kesällä 2016. Sirkusta rahoittavat Taiteen edistämiskeskus, säätiöt ja Espoon kaupunki. ”Markkinoimme toimintaamme toistaiseksi Facebookissa ja Instagramissa. Liput myymme Tiketin kautta. Toivomme, että Espoon sirkuksesta kasvaa yhteisöllinen juttu meille espoolaisille”, Petteri kertoo.
Sirkus pyrkii tarjoamaan taidetta moneen makuun. Taiteilijat ja aiheet vaihtuvat usein. Haastattelua tehdessämme ensi-iltaansa odotti muun muassa L’Avventura-seikkailu, jossa lattiaan piirtyvät viivat luovat esiintymiselle tilan ja lavasteet. Katsojalle luodaan illuusio 1-, 2- ja 3-ulotteisista tiloista. Valot, nouseva katsomo ja peilit auttavat muuttamaan kuvakulmia ja tuomaan uutta perspektiiviä ja ulottuvuuksia esitykseen. ”Tämän esityksen lavasteet mahtuvat matkalaukkuun – esitys on helppo viedä myös ulkomaille!” Petteri hihkuu.
MARAKATIT EIVÄT KASVA PUISSA
Sirkus Finlandialla on iso brändi ja katsojakunta, mutta pienempiä nykysirkusryhmiä ja näytöstoimintaa tunnetaan Suomessa vähemmän. Heitä Maracat Caravan pyrkii tuomaan tunnetuksi. Petteri kuvaa edustettaviaan ”luoviksi ja työteliäiksi ihmisiksi, joilla on jotain erityistä annettavaa”. He painottavat esiintyjien valinnassa taiteellista osaamista, esiintymisen tasoa ja kiinnostavuutta. ”Keskinäinen luottamus on myös meille tärkeää, emme voi sitouttaa ihmisiä suurella rahalla”, Petteri toteaa. Tällä hetkellä Maracat Caravan tekee töitä kahden sirkusryhmän, Clunker Circus’in ja Sirkus Aikamoisen kanssa. Sen lisäksi he edustavat yksittäisiä taiteilijoita.
Petteri pyörittää Clunker Circusin ja Espoon Sirkuksen yritystoimintaa: maksaa palkat, myy keikat, hoitaa laskutuksen, teknisen tuotannon, logistiikan ja niin edelleen. Esiintyjät voivat keskittyä esiintymään. Rahoituksen hankkiminen on kuitenkin haastavaa. ”Emme ole yhdistys, joten toimintamme poikkeaa muista taiteen vapaalla kentällä toimivista. Koska teemme asioita uudella tavalla, rahoituksen hakeminen on välillä haastavaa”, Petteri kertoo.
OPPI MAAILMALTA
Yli 60 % Maracat Caravanin tuloista tuli viennistä vuonna 2014. Clunker Circusin taiteen tuoreus ja kierrätysteema ovat innostaneet katsojia eri puolilla Eurooppaa. Toimintaa on yhteensä kahdessatoista Euroopan maassa Suomen lisäksi, Kiinaankin aiotaan suunnata. ”Sirkus ei voi kasvaa Suomessa, jos sitä ei esitetä ja kehitetä aktiivisesti. Kesän näytöksissä Tapiolassa katsojia oli 20-50 per esitys. Muualla Euroopassa katsojia voi olla useita satoja per näytös”, Petteri kertoo.
Vaikka Suomessa alan kehittäminen on ollut vaikeaa, he eivät luovuta. ”Saan tehdä sitä mitä oma sydän haluaa ja mihin on intohimoa. Silloin jaksaa mitä vain!” Petteri kertoo elämäniloisella äänellä. ”Olen uskaltanut ottaa riskejä ja tavoitella unelmia. En halua joutua katumaan, etten ole yrittänyt”, hän kiteyttää.
PETTERIN KOLME SELVIYTYMISKEINOA YRITTÄJILLE OMIIN KOKEMUKSIIN PERUSTUEN:
1. USKO OMAAN TEKEMISEESI
Määrittele, missä olet hyvä, mitä haluat tehdä ja mitä haluat tavoitella. Kulje määrätietoisesti tavoitettasi kohti. Vaikka muut sanoisivat mitä, muista oma päämääräsi ja juttusi: arvioi itse, oletko oikeassa vai väärässä ja ota silti neuvoista onkeesi.
2. SÄILYTÄ NÖYRÄ ASENNE
Ole avoin oppimaan ja kehittymään. Vaikka tuntuisi, että osaat oman työsi, kannattaa silti kuunnella muilta neuvoja. Älä tee omia juttuja sokeasti ja ole ylimielinen. Et välttämättä osaa kaikkea paremmin kuin muut. Aina voi oppia muilta ja kehittyä.
3. TEE TÖITÄ
Jos yrittäjäksi haluaa, pitää olla valmis tekemään töitä yrityksensä eteen. Yrittäjän tie ei ole helppo kulkea. Elämässä on hyvä olla muutakin kuin työ. Pidä jaksamisestasi, itsestäsi ja lähimmäisistäsi huolta. Löydä tasapaino kaikkeen.
Juttu on julkaistu Business Espoo 2017-lehdessä, jota pääsee lukemaan myös verkossa >
Teksti: Elina Mäkinen Kuva: Jari Hudd