Perinteisten mallien mukaan tehdyt ryijyt ovat hittituote sisustuksessa. Fredrika Wetterhoff -säätiön toiminnanjohtaja Hillevi Kaarlenkaski ja toimitusjohtaja Kaarina Korventaka uskovat käsityöalan tulevaisuuteen.
22.9.2022 klo 07:30
Uutinen

Menestystä harvoille – käsityöammatit ja -yrittäjyys silti voimissaan

Fredrika Wetterhoffin 1885 Hämeenlinnaan perustaman työkoulun perintö luovien kädentaitojen ja yrittäjyyden edistämisessä jatkuu tänäkin päivänä.

Fredrika Wetterhoff -säätiö ja sen omistama Wetterhoff Oy kuuluvat Hämeenlinnan kaupunkikonserniin. Säätiö vastaa kiinteistöstä, tilojen vuokrauksesta yrittäjille ja tapahtumatuotannosta. Oy taas pyörittää käsityö- ja sisustuskauppaa historiallisen talon katutasossa.
– Korona sekoitti vuokraus- ja tapahtumatoimintamme. Yrittäjävuokralaisia on poistunut talosta ja talossa olevien yrittäjienkin kanssa on jouduttu joustamaan vuokrissa. Onneksi elonmerkkejä alkaa taas näkymään ja käsityöharrastuksen suosio näkyy myymälässä, kertoo säätiön toiminnanjohtaja Hillevi Kaarlenkaski.

Säätiön hallitus on käynnistänyt kaavoitusprosessin. Ainakin osalle kiinteistöä kaavaillaan tuottavampaa käyttöä, esimerkiksi asuntoja. Kaavamuutoksineen asia etenee kuitenkin vielä useita vuosia.
– Tiloja on kartoitettu arkkitehdin toimesta ja pyrimme kaikki historiallisesti arvokkaan materiaalin siirtämään esimerkiksi museokäyttöön tai vaikkapa kalusteita modifioimalla realisoimaan uusiokäyttöön. Kyllä me edelleen tiloja vuokraamme yrittäjille ja tulevaisuudessakin osa jää kiinteiksi liiketiloiksi, kuvailee Kaarlenkaski.

Kädentaidoista uniikkiin yritysideaan

Hillevi Kaarlenkaski – itsekin Wetterhoffin kasvatteja – on työurallaan toiminut kädentaidon toimialojen järjestöissä ja yrittäjyyshankkeissa sekä palveluyrittäjänä. Hän uskoo siihen, että alalla voi edelleen luoda ammattimaista uraa ja yrittäjyyttä.
– Jos oma yritysidea on riittävän uniikki ja brändi on houkutteleva, sillä pystyy hankkimaan leipänsä ja jopa menestymään maailmalla. Verkottuneessa maailmassa mahdollisuudet myyntiin ja maineeseen ovat jopa paremmat kuin koskaan.

Kaarlenkasken mielestä suomalainen pienyrittäjä on ahtaalla kaiken kustannusrakenteen tähden. Hän kaipaisi yhtiölainsäädäntöön päivitystä Suomessa.
– Kaipaisin joustavampia ja vähäbyrokraattisempia tapoja yrittämiseen. Osakeyhtiö voi olla pienyrittäjälle aivan turhan raskas, esimerkiksi tiukkoine kirjanpitovelvoitteineen. Osakeyhtiö pitäisi myös pystyä lopettamaan tai vaihtamaan vaikka toiminimeksi yksinkertaisemmin. Joku pienosakeyhtiö tai vastaava malli pitäisi saada luotua oy:n ja toiminimen välille.

Käsityöalan yrittäjillä valitettavasti niin palkkataso kuin eläkevakuutuksen työtulo ovat varsin heikolla tasolla. Ammatti vaatii kutsumusta ja elämän ideologiaa. Menestystarinoitakin on, mutta kaikki hyvätkään ideat eivät voi breikata.

Perinteiset tuotteet ja mallit uuteen kukoistukseen

Wetterhoff Oy:n puolella on toteuttu korona-aikana tuotekehityshankkeita ja siitä onkin poikinut myymälään parisen kymmentä uutta tuotetta käsityön ystäville ja harrastajille.
– Ryijy on tämän hetken superhitti. Niitä on myyty korona-aikaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Neulelankoja menee tasaisella syötöllä ja uutena tuotteena on tulossa myös tekemämme neule- ja käsityökirjat, vihjaa Kaarlenkaski.

Kaarina Korventaka aloitti Wetterhoff Oy:n toimitusjohtajana elokuussa 2022. Hän on toiminut käsityöalan eri tehtävissä ja toiminut useita vuosia viestintäyrittäjänä kustantaen suosittua Ihana-käsityölehteä. Ensimmäisten viikkojen kokemukset ovat olleet hyviä.
– Meillä on omat upeat ja kotimaiset tuotteet. Omassa historiassamme on paljon nostalgista mallistoa ja henkeä, mitä voimme nostaa uudelleen esiin. Toki uutena vetäjänä saatan vähän imagopölyjäkin pudistella, jotta saataisiin Wetterhoff uusienkin ihmisten tietoisuuteen, naurahtaa Korventaka.

Lue myös: