19.10.2019 klo 12:59
Uutinen

Mika Anttosen mukaan kaikki eivät voi asettaa ilmastotekoja ykköseksi: ”Minullakin oli aika, kun piti ostaa Campingia”

Mika Anttonen on huolestunut lasten ilmastoahdistuksesta ja muistuttaa samalla, että jokainen yritys ei voi ottaa vastuuta maailman parantamisesta.

Yrittäjäpäivillä Lahdessa puhunut energiayhtiö ST1:n perustaja Mika Anttonen kiteytti kahteen sanaan oman yrityksensä tärkeimmän päivittäisen tehtävän.

– Vahva kassavirta. Vain silloin voi tehdä jotain muiden hyväksi.

Heti perään hän lisäsi, että ilman arvoja ja tarkoitusta on vaikea jaksaa aloittaa työt joka aamu.

– Jos haluaa saada jotain merkityksellistä aikaan, on hienoa, jos pystyy kiteyttämään yrityksen merkityksen yhteen lauseeseen. Mutta ennen kuin alkaa miettiä maailman pelastusta, täytyy pitää huolta omasta yrityksestä. Vain vahvan kassavirran omaava yritys pystyy tekemään tärkeitä päätöksiä yhteiskunnan hyväksi.

Anttonen ei ole aina ollut yhtä hyvässä tilanteessa kuin nyt. Silloin tasainen kassavirta oli huomattavasti tiukemmassa.

– Olen itsekin ollut tilanteessa, että pankinjohtajalle ei riittänyt mikään. Muistan kysyneeni erään kerran, haluaako hän vielä kalsarit. Ei halunnut.

– Tärkeintä on pitää huolta omasta yrityksestä, työllistää ja maksaa veroja, jotta voidaan pitää yllä terveydenhuoltoa ja koulutusta.

Anttonen muistuttaa, että ilmastonmuutoksen miettiminen päivittäisessä toiminnassa ei ole mahdollista läheskään kaikille yrityksille.

– Siinä vaiheessa kuin aloin toimia itse näin, minulla oli jo ihan kunnon elintaso. Ei tarvinnut miettiä kaupassa, ostanko kabanossia vain campingia. Pystyin ostamaan kabanossia. Olen siis käynyt läpi tilanteen, että ei tarvinnut miettiä joka päivä maailman parantamista. Tärkeintä on saada sitä ennen oma yritys kuntoon.

”Tätä ongelmaa startupit eivät ratkaise”

Anttosen mukaan energia-alan on itse luotava ratkaisuja ilmastotekojen eteen.

– Tätä ongelmaa startupit eivät ratkaise. Ilmastonmuutos on tosiasia, mutta maapallon väkiluku on ympäristöongelmien juurisyy. Syntyvyydestä on kuitenkin vaikea puhua osin inhimillisistä syistä. Jos kyse olisi jostain eläimestä, ongelmaan olisi jo puututtu.

Anttosen mukaan ei ole käytännössä mahdollista sijoittaa uusiutuvaan energiaan niin suuria rahamääriä kuin mitä pitäisi, jotta nykyinen ilmastotavoite saavutetaan.

– Emme yksinkertaisesti pysty investoimaan sellaisia rahamääriä, koska se merkitsisi talouden romahdusta. Se on sama asia jos sanoisin työntekijöille, että nyt pitää tsempata niin että jokainen juoksee ensi kesänä satasen alle 5 sekuntiin. Meillä ei esimerkiksi ole paikkoja tuulivoimalle sitä määrää mitä tarvitsemme eikä niitä kytkentöjä nykyiseen sähköjärjestelmään.

Anttonen lyttää ainakin osittain biopolttoaineet, joista on povattu yhtä ratkaisua ilmastonmuutokseen.

– Biopolttoaineet eivät ole ratkaisu mihinkään. Otetaan esimerkiksi lentoliikenne. Koko maapallolta löytyy 3-4 miljoonaa tonnia käytettävissä olevia bioraaka-aineita lentokoneiden käyttöön. Pelkästään viime vuonna lentoliikenteen polttoaineen kulutus kasvoi 13,5 miljoonaa tonnia.

Merkittävimpänä ratkaisuna hän pitää maapallon metsittämistä.

– Se tarkoittaa, että Saharan kokoinen alue pitäisi metsittää. Sen kokoisia alueita kyllä löytyy. Samalla tukisimme afrikkalaisten elämää ja ehkäisisimme tulevaisuudessa uhkaavaa pakolaisvirtaa. Afrikassa väestön määrä kasvaa 30 miljoonalla joka vuosi.

Metsittäminen on Anttosen mukaan ensiarvoisen tärkeää, koska ilmakehässä on miljardeja tonneja hiiltä, joka sieltä pitäisi saada pois.

– Ainoa tapa saada se takaisin maaperään on luonnon oma keino eli fotosynteesi.

”Surullista että lapset ahdistuvat”

Anttonen on seurannut läheltä nuoremman polven ahdistuneisuutta ilmastoasioista.

– On surullinen asia, että lapset ahdistuvat. Se ei millään tavalla edistä tätä asiaa. Itselläni on kolme lasta, joista yksi on vielä koulussa. Nuorimmainen tuli kerran koulusta ja kysyi, koska talomme jää veden alle.

Yleisölle Anttonen korosti, että ahdistuminen ei ratkaise ongelmia.

– Tässä täytyisi nyt kaikkien laittaa vähän jäitä hattuun. Maapallo ei tule tuhoutumaan. Voi tulla luonnonkriisejä, joissa ihmisten määrä vähenee. Meidän on uskottava siihen, että pystymme hoitamaan asian rauhanomaisesti. Jos menetämme tulevaisuudenuskomme, emme ole toimintakykyisiä hoitamaan itse ongelmaa.

Lataa Yrittäjien ilmasto-opas täältä! Lue myös Suomen Yrittäjien viestintäjohtaja Taru Jussilan blogi aiheesta.

Kuva: Aki Loponen

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi