2.10.2019 klo 14:39
Uutinen

Ilmasto-opas yrittäjille: 80 vinkkiä kuinka taistelet ilmastonmuutosta vastaan

Suomen Yrittäjät on julkaissut Yrittäjän ilmasto-oppaan. Siinä esitellään 80 yksinkertaista keinoa, joilla yrittäjä voi hidastaa ilmastonmuutosta – ja myös pärjätä kilpailussa.

Yrittäjän ilmasto-oppaassa vinkit on jaettu aihealueittain: energian käyttö, kierrätys, liikkuminen, hankinnat, toimisto, vesi ja ruoka, henkilöstö, asenteet ja päästökompensointi.

Yksi esimerkki energiavinkeistä liittyy lämpotilaan: Vähennä energiankulutusta alentamalla työpaikkasi sisälämpötilaa. Kolmen asteen ero entiseen voi tuottaa jopa 20 prosentin säästön energiankulutuksessa.

Selvää energiansäästöä syntyy myös, kun vaihtaa loisteputket led-valoihin.

Miksi erityisesti yrittäjien pitää ja kannattaa taistella ilmastonmuutosta vastaan?

– Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan myös talouden kehitykseen. On kaikkien etu, että ilmastonmuutosta hillitään ja pahimmilta skenaarioilta vältytään, sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Sampo Seppänen.

Sano viisi helppoa käytännön konstia, joilla yrittäjä voi hillitä omalta osaltaan ilmastonmuutosta?

– Tämä riippuu siitä millä alalla yrittäjä on ja mikä liiketoimintakonsepti on. Tehokkaalla energian ja materiaalien käytöllä voi saavuttaa kustannussäästöjä ja parantaa bisneksen kannattavuutta, ekonomisti Sampo Seppänen muistuttaa.

– Asiakkaiden ympäristötietoisuus lisääntyy. Tähän voidaan vastata ilmastotoimilla ja näin erottautua markkinoilla, Seppänen sanoo.

Mitä sanot yrittäjälle, joka toteaa, että ”eivät minun tekoni ilmastonmuutokseen vaikuta”?

– Jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan päästökehitykseen. Yksittäisen ihmisen teoilla on kokonaisuuteen pieni merkitys, mutta kun muutkin tekevät on vaikutus jo suuri, Seppänen painottaa.

Yrittäjän ilmasto-oppaasta löytyy tähän konkreettinen vinkki: Muista, että yksilön teoilla on merkitystä. Jos miljoona ihmistä jättää joka päivä kuukauden ajan tulostamatta yhden A4-arkin, säästämme yli 100 000 kiloa paperia. Puhumattakaan musteesta ja koneen muista kuluista.

Päivittäisillä valinnoilla on väliä kotona ja töissä

– Päivittäisillä valinnoillamme on väliä sekä kotona että töissä. Pienistä ratkaisuista voi syntyä suuria virtoja – jopa ilmiöitä, joilla muutetaan maailmaa. Yrittäjän ilmasto-opas on saatavilla myös englanniksi, jotta yrittäjät ympäri maailmaa voivat hyödyntää oppaan vinkkejä, Suomen Yrittäjien viestintäjohtaja Taru Jussila kertoo.

– Pk-yrittäjän näkökulmasta kirjoitettua apu- ja vinkkimateriaalia ei juuri ole olemassa. Toivomme, että tästä on hyötyä pk-yrittäjille muuallakin kuin Suomessa, Jussila sanoo.

Miten Suomen Yrittäjät aikoo jatkossakin ottaa huomioon ilmastonmuutoksen ja toimet sen hillitsemiseksi?

– Vaikutamme jatkuvasti poliittisiin prosesseihin. Tavoitteena on, että kun tiukkoihin ilmastotavoitteisiin pyritään, ne toteutetaan kustannustehokkaasti. Tehotonta sääntelyä vältetään, jotta yrittäjille syntyvä kustannustaakka on mahdollisimman pieni, ekonomisti Sampo Seppänen kertoo.

– Meillä on Yrittäjissä myös työn alla laajempi ohjelma tähän liittyen, ja se on tarkoitus julkaista ensi vuoden alkupuoliskolla.

Lataa Yrittäjän ilmasto-opas

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi