15.11.2019 klo 12:58
Uutinen

Miten löytää se oikea? – Lue asiantuntijoiden vinkit sopivan tilitoimiston valintaan

Tilitoimisto on yrittäjän paras kaveri. Mutta mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon sopivan toimiston valinnassa? Haastoimme kaksi talousalan ammattilaista, Outi Haapamäen ja Harri Ruokokosken, jakamaan vinkkinsä.

Mistä lähteä liikkeelle tilitoimiston valinnassa?

Outi: ”Odotuksien tulee kohdata, molemmilla. Kirjanpitäjän on selvitettävä asiakkaalle toimintatapansa ja yrittäjän on ymmärrettävä oma roolinsa yhteistyössä. Kun toimitaan täysin sähköisesti, niin pärjätäkseen yrittäjällä on hyvä olla perusymmärrys tietotekniikasta.”

Harri: ”Yrityksen alkuvaiheessa monet yrittäjät tahtovat tehdä mahdollisimman paljon itse, mutta jos aikaa tai osaamista ei ole tarpeeksi, niin taloushallinto kannattaa ulkoistaa enemmän tilitoimistolle. Yrittäjän tulee hyväksyä, että iltaisin ja viikonloppuisin ei aina väsyneenä jaksa tehdä hallinnon asioita.”

Minkälaista ymmärrystä yrittäjällä itsellään olisi hyvä olla yrityksen taloudesta? Missä taas tarvitaan talousalan ammattilaisen apua?

Outi: ”Yrittäjä voi olla alansa huipputekijä, mutta talousasiat eivät olekaan niin hanskassa. Moni ei esimerkiksi tiedosta, että arvonlisävero tilitetään valtiolle siksi, että se kuuluu valtiolle eikä se suinkaan ole yrittäjän rahaa. Alv-maksupäiviksi on siis hyvä varata rahaa tilille. Tilitoimiston avustuksella voidaan käydä läpi, että yrityksen katteet ovat kunnossa ja ettei taloudessa ole liikaa ylimääräisiä rahareikiä. Yrittäjän on olennaista itse tiedostaa se, millä hinnalla myy työtään ja minkälaisia kustannuksia yritystoiminnan pyörittäminen vaatii joka kuukausi (kiinteät kulut) ja mihin pystyy valinnoillaan vaikuttamaan (muuttuvat kulut).”

Harri: ”Taloushallintopalvelut perustuvat täysin luottamukseen. Jos luottamus on saatu ja ansaittu, kannattaa luottaa tilitoimiston antamiin neuvoihin. Välillä törmää tilanteisiin, jossa yrittäjä uskoo puskaradiota tai ystävää, jolla ei ole vankkaa kokemusta talousalalta. Maalaisjärjellä pääsee toki jo melko pitkälle. Kirjanpito itsessään ei ole vaikeaa, mutta verotus on Suomessa monimutkaista. Yrittäjän ei tarvitse osata ulkoa verolakeja ja kaikkia kirjanpidon koukeroita, mutta perusideat hänen tulee ymmärtää. Verotus ei tule menemään oikein, mikäli kirjanpitoa ei ole tehty oikein.”

Mitä lisäarvoa talousalan ammattilainen voi tarjota yrittäjälle?

Outi: ”Tilitoimistoissa katsotaan talousasioita erilaisesta, monesti laajemmasta vinkkelistä. Vaikka asiakkaat ovat erilaisia, tietyt kustannukset ovat kaikilla aloilla samankaltaisia, esimerkiksi puhelinkulut ja vakuutusmaksut. Tilitoimisto voi vinkata kummallisen isoista puhelinlaskuista ja yrittäjä voi sitten hyödyntää tietoa haluamallaan tavalla. Tilitoimistoissa ollaan myös vahvasti ajan tasalla kirjanpitoon liittyvistä lakimuutoksista.”

Harri: ”25 vuoden urani aikana olen oivaltanut, että yrittäjät, joilla on taloushallinto ja hallinto kunnossa, heillä on pääsääntöisesti myös tulos kunnossa. Ajantasainen kirjanpito antaa tietoa tästä hetkestä ja luo pohjaa tulevaisuuden päätöksenteolle.”

Mistä kaikesta yrittäjä maksaa tilitoimistolle?

Outi: ”Yrittäjä maksaa tilitoimistolle tietotaidosta ja mitä suuremmassa määrin palvelusta, eli siitä että työ tehdään ajallaan ja oikein. Hyvä tilitoimisto tarjoaa sellaistakin palvelua, mitä yrittäjä ei osaa pyytää. Monelle yritykselle riittää varsin simppelit sovellukset ja sitä myöten kannattaakin miettiä kirjanpidon kulurakennetta.”

Harri: ”Tilitoimistot hinnoittelevat eri tavalla, mutta monesti hintaan vaikuttavat ohjelmat, jolla taloushallinto tehdään ja sen päälle tulee varsinainen työ, joka on pitkälti tai täysin käsityötä. Ohjelmistotalot voivat luvata, että järjestelmä tekee kirjanpidon puolestasi, mutta sellaista ei ole olemassakaan. Moderneilla ohjelmilla pystytään automatisoimaan asioita, mutta silti talousalan osaajaa tarvitaan nyt ja tulevaisuudessakin.”

Mistä yrittäjä tunnistaa hyvän tilitoimiston? Mistä voisi saada vinkkejä sopivan tilitoimiston valintaan?

Outi: ”Yrityksen ala ja koko voivat vaikuttaa sopivan tilitoimiston valintaan, sillä on toimistoja, jotka ovat keskittyneet esimerkiksi vain rakennusalan toimintaan, tai kuten me, mikroyrityksien palvelemiseen. Hyvä tilitoimisto osaa hyödyntää omia verkostojaan asiakkaan parhaaksi: yrittäjä voi saada vinkkejä esimerkiksi laki-, tilintarkastus-, vakuutus- tai pankkipalveluita tarjoavista yrityksistä.”

Harri: ”Tuttujen suositukset voivat auttaa sopivan tilitoimiston löytämisessä. Kannattaa lukea kunnolla tilitoimiston tarjouksen liitteestä tilitoimiston tiedot ja varmistua, että yritys on hoitanut omat asiat ja velvoitteet kunnolla. Auktorisoitu tilitoimisto on pääsääntöisesti aina tae, että yritys on kouluttanut henkilökuntaansa.”

Vinkit jakoivat:

Outi Haapamäki
yrittäjä, Helsingin Yrittäjien hallituksen jäsen
KT Kirjanpito Oy

Harri Ruokokoski
yrittäjä, Helsingin Yrittäjien hallituksen jäsen
HR-tilipalvelu Oy

Juttu on julkaistu alun perin Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -lehden numerossa 3/2019 (ilmestynyt 7.11.2019).