Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Muuttoala ei ole niin fyysistä kuin usein luullaan.
Hyvinkääläisen Muuttohaukat Oy:n muuttotyöntekijäty työn touhussa. Kuva: Meeri Utti

Muuttoyritys ottaisi lisää naisia töihin: ”Ei lähtökohtaisesti unelma-ammatti”

Menestyneen muuttofirman perustajan mukaan muuttotyö ei ole niin fyysistä, kuin moni saattaa kuvitella.

Kun Totte Vivolin lapsena seurasi isänsä muuttokeikkoja ja yrityksen pyörittämistä perheen autotallista käsin, hän ei voinut vielä arvata, millainen menestystarina yrityksestä syntyy.

Nyt Hyvinkäällä toimiva Muuttohaukat Oy pyörittää yli viiden miljoonan euron liikevaihtoa, työllistää yli 70 ihmistä ja tekee yli 700 000 euron voitollista tulosta.

Vivolin otti viime vuoden marraskuussa vastuulleen toimitusjohtajan tehtävät. Veli Jani Vivolin vastaa avainasiakkuuksista.

– Kun isäni Matti perusti yrityksen 31 vuotta sitten, perheessä ei ollut automaattisesti selvää, että pojat jatkavat joskus toimintaa. Kokeilimme ensin vähän muutakin, mutta lopulta tämä oli luonnollinen valinta. Olemme hyviä tässä, Totte Vivolin kertoo.

Tämä artikkeli on julkaistu Yrittäjä Plus -lehden numerossa 2/2023. Tilaa lehti tästä!

Lapsuudessa isä-Matti oli yksinyrittäjä, joka teki muuttoja yksin. Kun pojat tulivat koulusta kotiin, he saattoivat auttaa luovuttamalla kotipihalla muuttolaatikoita niitä hakemaan tulleille asiakkaille.

– Siitä se lähti. Olen 10-vuotiaasta lähtien ollut lomatkin muuttofirman töissä. Sen jälkeen olen nähnyt kaikki mahdolliset roolit tässä yrityksessä, Vivolin muistelee.

Kovin pitkään muuttofirma ei pärjännyt vain yrittäjän voimin. Apumies palkattiin noin vuoden kuluttua perustamisesta. Sohvien kantaminen oli tämän jälkeen paljon helpompaa.

Nykyisin Matti Vivolin on yrityksessä hallituksen puheenjohtajan roolissa ja hänen vaimonsa Sari vastaa henkilöstöhallinnosta. Muuttohaukat työllistää toista sataa henkilöä.

Muutakin kuin kantamista

Muuttoala on muuttunut paljon 30 vuodessa, vaikka toiminta perustuu edelleen tavaroiden siirtämiseen paikasta toiseen. Yksi merkittävimmistä muutoksista koskee työnteon ergonomiaa.

– Apuvälineitä käytettiin jo 30 vuotta sitten, mutta nykyään aivan eri mittakaavassa. Nykyään ergonomiasta pidetään huolta paremmin. Nostokärryt, kantoliinat ja rullakot ovat aktiivisessa käytössä, Vivolin kertoo.

Samalla perehdytyksen merkitys on korostunut muuttotyöntekijöiden rekrytoinnin yhteydessä. Se tarkoittaa, että työntekijät opastetaan oikeisiin työtapoihin muun muassa loukkaantumisten välttämiseksi.

– Käytännössä on niin, että muuttohommia ei voi tehdä kovin montaa päivää, jos työ tehdään väärin. Selkä on nopeasti kipeä.

Muuttohaukat on onnistunut perehdytyksessä ja työnohjauksessa, sillä sairauspoissaoloja on vähän. Loukkaantumisia on vähentänyt esimerkiksi autojen perälautojen eli nostimien  yleistyminen.

– Takavuosina niitä oli harvassa autossa, nykyään jokaisessa. Se helpottaa paljon tavaroiden nostamista, Vivolin tietää.

Naisilla väärä ennakkoluulo?

Fyysisestä työstä huolimatta muuttotyöntekijän ei tarvitse olla lihaksikas voimanostaja. Suurempi merkitys on sitkeydellä ja jäntevyydellä.

Vivolinin mukaan heti ei saa väsähtää.

– Portaiden nousua on paljon. Toki hyvä fyysinen kunto edesauttaa ja tässä työssä se joka tapauksessa paranee.

Naiset ovat edelleen vähemmistössä muuttotyöntekijöiden keskuudessa. Tämä on seurausta siitä, ettei naispuolisia hakijoita ole tarpeeksi. Ilmiön taustalla voi olla väärä käsitys muuttoalan fyysisestä kuormittavuudesta.

– Muuttopalvelutyö ei lähtökohtaisesti ole naisten unelma-ammatti. Taustalla on ehkä väärä ennakkoluulo, sillä muuttaminen on paljon muutakin kuin tavaroiden kantamista. Toimistomuutot vaativat paljon valmistelevaa työtä kuten kalusteiden ja kulkuväylien suojauksia. Työ ei välttämättä ole aina niin fyysistä kuin ajatellaan. Tästä huolimatta meillä on muuttotöissä toistakymmentä naista.

Empaattisuus tärkeässä roolissa

Muuttoalalla huolellisuus on tärkeässä roolissa. Se tarkoittaa etenkin hyvää asiakaspalvelua.

– Tavaroiden on pysyttävä ehjinä, kun ne muutetaan paikasta toiseen. Sen jälkeen tulee hyvä asiakaspalvelu. Olemme lähteneet siitä, että haluamme ymmärtää asiakasta.

Tämä tarkoittaa Vivolinin mukaan sitä, että muuttopalvelun työntekijä pyrkii aistimaan asiakkaasta, millainen suhtautuminen kussakin tilanteessa on sopivaa. Joskus asiakkaalla voi olla hankalia syitä muuttoon, joista hän ei halua avautua.

– Sanotaan, että muutto voi olla ihmiselämän kolmanneksi stressaavin asia. Stressaavampia ovat läheisen kuolema ja avioero. Joskus muuttamisessa on mukana jompi kumpi näistä kahdesta. Jos asiakkaalla on avioero taustalla, muuttohenkilöiden pitää olla erityisen herkkänä ja tuntosarvet pystyssä. Se vaatii empaattisuutta. Sitten on myös paljon odotettuja muuttoja, jotka ovat muuttajalle iloisia tapahtumia.

Yrityksen hyvä maine syntyy monen tekijän summana. Muuttofirmassa asiakkaan palaute voi olla kitkerää, jos tärkeä maljakko rikkoutuu tai muutto ei muusta syystä suju toiveiden mukaisesti. Vivolinin mukaan vahinkoja sattuu, mutta onneksi harvoin.

– Haastava muutto voi yrityksen kannalta tarkoittaa esimerkiksi yksittäisiä hankalia kalusteita. Joskus tiedot eivät pidä paikkaansa siltä osin, mitä asiakkaan kanssa on sovittu. Jos olemme sopineet, että asiakas pakkaa tavarat etukäteen eikä niitä olekaan pakattu, muutto yleensä siirtyy ja joudumme perimään lisähintaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen