Markus Seppänen.
Kuva: Jenna Lehtonen
15.11.2022 klo 20:18
Uutinen

Näin tilitoimistoa pyörittävä Markus, 38, yhdisti yrittäjyyden ja lapsiperhearjen: ”On sallittua tehdä alemmalla temmolla asioita”

Profitcount-tilitoimiston toimitusjohtaja Markus Seppänen vähensi lapsen myötä operatiivista työntekoa. Enää 40-tuntiset työviikot eivät tunnu tavoittelemisen arvoisilta.

Syksyinen aamu on vasta valkenemassa Helsingin kantakaupungissa, kun yrittäjä Markus Seppänen työntää lastenrattaita kohti päiväkotia. Kyydissä istuu kaksi ja puolivuotias Amanda-tytär, joka tunnistaa tutun vaahteranlehdillä täyttyneen puiston jo kaukaa. Samaan päiväkotiin hänet on tuotu ensimmäistä kertaa alle vuoden ikäisenä.

– Amanda aloitti päiväkodissa heti, kun se oli mahdollista. Moni kummeksuu sitä, mutta ratkaisu osoittautui meidän kohdallamme hyväksi. Päiväkotimme on ihan timanttinen.

Profitcount-tilitoimistoa luotsaavalle Seppäselle ja hänen yrityskauppojen parissa työskentelevälle vaimolleen oli alusta saakka selvää, että vanhempainvapaat jaetaan perheessä mahdollisimman tasaisesti, jotta Amandan suhde molempiin vanhempiinsa saa vankan pohjan. Käytännössä se tarkoitti sitä, että Seppäsen puoliso jäi kotiin kuukautta ennen lapsen syntymää ja sen jälkeen he molemmat viettivät suunnilleen puoli vuotta intensiivistä vauva-arkea.

– Kotiin jääminen ei ollut vaimon päätös, vaan meidän yhteinen. Halusin rakentaa lapseeni tunneyhteyden ja olla vaimoni uran tukena. Kaikkien äitien ei tarvitse olla kotona pitkään, Seppänen sanoo.

Markus Seppänen.
Seppänen on perhevapaauudistuksen puolestapuhuja. ”Se lisää tasa-arvoa ainakin teoriassa.”

Aluksi häntä huolestutti, miten asiakkaat ottavat vastaan uutisen perheenlisäyksestä. Pelko osoittautui kuitenkin täysin turhaksi. Kannustusta ja kehuja tuli eniten juuri sellaisilta tahoilta, joilta sitä ei olisi osannut heti odottaa.

– Moni asiakas sanoi, että tulen hyötymään tästä, kun lapsemme on teini-ikäinen. Jotkut onnittelivat hyvästä päätöksestä ja kertoivat, etteivät osanneet aikoinaan itse toimia samoin. Eihän isyysvapaa ollut kovin tavallista vielä esimerkiksi 1970-luvulla.

Psykologiaa vanhempainvapaan aikana verkossa opiskellut yrittäjä miettii monen asian kohdalla mieluummin ihmisiä kuin euromääriä. Siksi hän tiedostaa myös sen, miten kauaskantoisia vaikutuksia sillä on, että isä merkitsee kasvavalle lapselle muutakin kuin etäistä hahmoa ja loittonevaa selkää.

Kerran viikossa toimistolle

Nykyään yli kymmenkunta ihmistä työllistävän tilitoimiston toimitusjohtaja kertoo, että yrityksen ainoana omistajana hän ei voinut jättäytyä töistä täysin pois edes vanhempainvapaan aikana. Toimivaksi ratkaisuksi osoittautui se, että Seppänen vieraili toimistolla kerran viikossa, jolloin hänen äitinsä tuli hoitamaan Amandaa perheen kotiin Lauttasaareen.

– En voinut irrottautua omasta yrityksestäni 100-prosenttisesti. Mietin tarkkaan ne asiat, jotka voin hoitaa isyysvapaalla. Tämä toimi hyvin, koska pystyin ilmoittamaan Kelalle päivät, jolloin tein töitä.

Seppänen kertoo, että rattaissa istuva Amanda on tuonut mukanaan ennen kaikkea iloa ja sellaista rakkautta, josta hänellä ei aikaisemmin ollut tietoakaan. Lapsen myötä tehokkaaseen työelämään on tullut vääjäämättä tietynlaista vastapainoa.

– Yrittäjyys ei ole mikään sprinttimatka. Olen luopunut siitä ajatuksesta, että minun pitäisi olla koko ajan tehokas. On sallittua tehdä alemmalla temmolla asioita.

Yli 40-tuntiset työviikot eivät enää houkuttele samalla tavoin kuin joskus ennen. Tuloksenteon sijaan vaakakupissa painavat nyt toisenlaiset asiat, kuten esimerkiksi oma jaksaminen. Siksi Seppänen ei halua ylläpitää työympäristöä, jossa tavoitellaan ainoastaan jatkuvaa liikevaihdon kasvua. Mieluummin hän ylläpitää työympäristöä, jossa on hyvä olla.

– Joku voi olla kanssani eri mieltä. Haluan kuitenkin kannustaa muitakin yrittäjiä tähän ja olen valmis väittelemään asiasta, Seppänen virnistää.

Ihminen – edes yrittäjä – ei ole robotti, ja myös luovuudelle on järjestettävä aikaa. Hyvät ideat harvoin syntyvät pakottamalla. Seppäsen kohdalla ne syntyvät usein harrastusten parissa, kuten saunan lauteilla tai mentorin kanssa keskustellessa. Suomen Saunaseuraan, Pörssiklubiin, Suomen paistinkääntäjiin ja Helsingin Yrittäjien hallitukseen kuuluva yrittäjä korostaa vapaa-ajan merkitystä myös parisuhteessa.

Markus Seppänen.

Etenkin pienten lasten vanhempien kannattaa varata kahdenkeskistä aikaa ja tehdä töitä sujuvan arjen ja avioliiton eteen. Seppänen vinkkaa, että hänen perheessään siivooja ja lastenhoitaja ovat auttaneet yhtä paljon kuin järjestelmällinen kalenterinhallinta. Se tarkoittaa joka sunnuntaista hetkeä, jolloin seuraavan viikon ohjelma lapsen nukuttamisesta arkiruokailuun valmistellaan ennakkoon.

– Meidän perheemme kohdalla suunnitelmallisuus vähentää epävarmuutta ja lisää onnellisuutta.

Aivan, kuten rattaissa istuva Amanda.

Yrittäjä, neuvontapalvelumme on apuna arjessasi

Yrittäjäjärjestön jäsenenä et jää yksin pohdintojesi kanssa, sillä lähes sata asiantuntijaamme on apunasi vain puhelinsoiton päässä. Kysy vaikka perhevapaauudistuksesta, työlainsäädännöstä, verotuksesta, harhaanjohtavasta markkinoinnista tai muusta yritystoimintaasi liittyvästä. Me autamme ammattitaidolla, ota siis yhteyttä matalalla kynnyksellä. Neuvontapalvelu on avoinna arkisin klo 8–18 numerossa 09 229 222. Kerrothan jäsennumerosi soittaessasi neuvontapalveluun. Tutustu palveluun tästä.

Etkä ole vielä jäsen? Liity jäseneksi nyt, niin saat tämänkin palvelun käyttöösi. Liity mukaan tästä.

TEKSTI & KUVAT Jenna Lehtonen