YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

YEL-tarkistukset jatkuvat vuodenvaihteen jälkeen
Vuodenvaihteessa voimassa oleviin YEL-työtuloihin ja pakollisen vakuuttamisen ala- ja ylärajatyötuloihin tehdään indeksikorotus. Kuva: Getty Images
2.1.2024 klo 07:02
Uutinen

Näin YEL-tarkistukset jatkuvat tänä vuonna – ”Työtulolaskurin korjaus ei paikkaa ongelmaa”

Parjattu YEL-työtulolaskuri on jatkossakin puutteellinen, Yrittäjien asiantuntija arvioi.

YEL-tarkistukset jatkuvat vuoden 2024 aikana. Viime syksynä eläkevakuuttajat tarkistivat alle 15 000 euron suuruisia YEL-työtuloja. Alkavana vuonna tarkistusvuorossa ovat yrittäjät, joiden YEL-työtulo on alle 25 000 euroa vuodessa. Yhteydenoton voivat ne saada yrittäjät, joiden työtuloon ei ole tehty merkittävää muutosta viimeisten kolmen vuoden aikana ja joiden vakuutus on ollut voimassa vähintään kolme vuotta.

Työtuloa saa jatkossakin nostaa enintään 4 000 eurolla, mikä tarkoittaa YEL-maksun nousemista noin 80 eurolla kuukaudessa. Olemme aikaisemmin kertoneet, että merkittävä osa yrittäjistä on tarkastusten yhteydessä valinnut 4 000 euron korotuksen työtuloon.

Kuuntele kaikki oleellinen YEL-tarkistuksista Yrittäjän podcastista!

Voimassa oleviin YEL-työtuloihin ja pakollisen vakuuttamisen ala- ja ylärajatyötuloihin tehtiin vuodenvaihteessa indeksikorotus. YEL-työtulon rajat tarkastetaan vuosittain niin sanotulla palkkakertoimella. Yrittäjän eläkevakuutuksen alaraja vuonna 2024 on 9010,28 euroa. Työttömyyskassaan liittymisen alarajana oleva YEL-työtulo on ensi vuonna 14 803 euroa.

– On hyvä muistaa, että indeksikorotus on eri asia kuin meneillään olevat tarkastukset, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén huomauttaa. 

YEL-laskurissa edelleen ongelma

Osa eläkevakuuttajista on aikaisemmin myöntänyt, että YEL-työtulojen laskennassa apuna käytettävä laskuri on puutteellinen. Myös Suomen Yrittäjät on kritisoinut laskuria.

Eläkeyhtiöiden YEL-työtuloehdotuksiin korjauspyyntöjä lähettäneet yrittäjät ovat halunneet tarkentaa eläkeyhtiöltä saamaansa liikevaihtoarviota tai kommentoida työpanoksensa määrää.

– Laskuri ei osaa ottaa yrittäjän yksilöllistä tilannetta huomioon. Siksi on tärkeää, että yrittäjä käy saamansa työtuloehdotuksen läpi ja tekee tarvittaessa korjauspyynnön, Veritas Eläkevakuutuksen palvelupäällikkö Jaana Lehikoinen kommentoi marraskuussa Yrittajat.fille.

Laskurin kehittänyt Eläketurvakeskus on myöntänyt, että osassa liikevaihtotietoja on ollut korjattavaa. Laskurin tarjoama työtulosuositus on joissain tilanteissa ottanut huomioon liikevaihtotietoja myös sellaisista yrityksistä, joista yrittäjä ei omista mitään vaan toimii yrityksessä vain johtavassa asemassa kuten hallituksen jäsenenä.

Eläketurvakeskus kertoi lokakuussa muuttavansa laskuria osaomistajuuden rajauksen osalta siten, että liikevaihtotietoja otetaan huomioon vain niistä yrityksistä, joissa yrittäjällä on merkittävä omistus.

– On hyvä, että laskuria kehitetään. Nyt tehdyillä korjauksilla pyritään siihen, että jatkossa mukana olisi paremmin tunnuslukuja vain sellaisesta yritystoiminnasta, jossa henkilö on yrittäjäasemassa. Tämä on toki parannus, muttei edelleenkään paikkaa perusongelmaa eli sitä, että yrittäjän työpanoksen arvoa ei voi suoraan laskea yritystoiminnan liikevaihtotiedoista tai alan mediaaneista palkka- ja liikevaihtotiedoista, Hellstén sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen