YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.9.2021 klo 07:38
Uutinen

Tuoreen duon videomuotoon tehty käyntikortti ylitti yrittäjien odotukset

Ei ole ollut helppoa olla muusikko viime aikoina. Harvan, jos minkään alan ammattilaisten koronakurimus on ollut yhtä synkkä. Tämän tietävät turhankin hyvin myös Annukka Nevalainen ja Piia Kärnä, taiteilijanimeltään Piia Kristiina. He ovat esiintyvänä duona varsin tuore tulokas, mutta itsensä he ovat elättäneet musiikilla jo vuosia. Kun korona kerran oli säikäyttänyt keikkakalenterit olemattoman ohuiksi, päätti Duo Primadonnat -nimellä esiintyvä kaksikko panostaa markkinointiin. Piian säveltämästä Day of Dreams -häämarssista tehtiin keväällä musiikkivideo, joka toimii nyt sekä kaksikon että mukaan lähtevien yhteistyökumppaneiden käyntikorttina. Lopputulos on kaikkien katsottavissa YouTubessa, ja se on poikinut keikkojakin.

Tämän tarinan alkujuuret yltävät parin vuosikymmentä taakse Polvijärvelle. Suomen-tietäjät toki sijoittavat sen automaattisesti oikein, mutta meille Googlea tarvitseville kerrottakoon sen löytyvän Pohjois-Karjalasta, noin 50 kilometrin päässä Joensuusta. Annukka ja Piia ovat molemmat kyseisen kunnan kasvatteja. He olivat samaan aikaan yläasteella mutta eivät vielä tuolloin mitään bestiksiä. Ikäeroakin oli peräti kaksi vuotta, joka on yläasteaikana melkoinen määrä.

Onkos toi se?

Sen verran samoja käytäviä oli kulutettu, että toisensa naiset tunnistivat, kun he sattumalta törmäsivät toisiinsa – tulevaa ajatellen ehkä hieman kohtalokkaan kuuloisesti – häissä. Avioliiton satamaan oli tuolloin astumassa Annukan miehen veli, joten hän oli paikalla kutsuvieraana. Piia puolestaan oli duunissa, vähemmän yllättävästi muusikkona.

– Naistenhuoneen jonossa taisimme varmistaa olevamme ne, joiksi toisiamme otaksuimme ja päädyimme vaihtamaan kuulumisia, Annukka kertaa.

Tämä toisiinsa törmääminen tarkoitti nykyisen maailmanajan tapakulttuuriin kuuluvasti ystävystymisessä seuraavaa askelta – eli Facebook-toveruutta. Sillä tasolla kaksikon suhde säilyikin pitkään. Toistensa julkaisuista tykkäiltiin kyllä, mutta ei siinä tuolloin mihinkään kirjeenvaihtoon alettu – duunikuvioista nyt puhumattakaan.

Tämä tamperelaisravintola tuli tutuksi

Musiikki oli kolahtanut kumpaiseenkin jo lapsuudessa. Piia aloitti pianonsoiton harjoittelun 8-vuotiaana, ja samoissa vuosimäärissä soittimeen tarttui myös Annukka. Hänen instrumenttina oli pianon lisäksi viulu, josta myöhemmin tulikin hänelle se the instrumentti.

Moni muukin aloittaa soiton saman ikäisenä, mutta Piian ja Annukan kohdalla siitä tuli myös pääsääntöinen tulonlähde. Ja tämä puolestaan on tarkoittanut tutustumista yrittäjyyteen. Eniten Piia on rahaa vastaan ehtinyt esiintyä tamperelaisessa Astor-ravintolassa. Siellä elävä musiikki on ollut osa ravintolaelämystä jo pidempään – tai siis oli ainakin koronaan asti.

– Olin 2002 Astorissa esiintymässä osana salsa-tanssiryhmää, jolloin huomasin, että siellä oli piano. Kävin tiedustelemassa, mitenkä sitä pääsisi soittamaan, ja sain ravintolasta heidän pianistivälittäjänsä yhteystiedot. Hommiin pääsin miltei saman tien, hän taustoittaa.

Aivan pariin iltaan soitot eivät jääneet, sillä Piia ehti soittaa Astorissa peräti 18 vuotta.

Vakipaikat edesauttoivat yrittäjäksi ryhtymistä

Astor-vuosien aikana Piiasta tuli myös yrittäjä.

– Ensimmäiset viisi vuotta toimin välittäjäni Janne Viitaniemen kautta, mutta kun hän oli 2007 karsimassa tätä sivuhaaraa omasta liiketoiminnastaan, hän tiedusteli, olisinko kiinnostunut siitä. Hän kun muisti, että olin aiemmin kysynyt häneltä, millaista on yrittäjänä toimiminen, Piia muistelee. Yhden yön miettimisajan jälkeen päätös oli tehty.

– Yrittäjäkurssin aloitinkin sitten heti jo parin päivän päästä, hän muistaa. Päätöstä edesauttoi se, että tiedossa oli jo ainakin yksi valmis asiakas.

– Onneksi en muutenkaan ole sellainen uhkakuvia pähkäilevä tyyppi. Minulla oli yrityksellä kivijalkana tuttu ja turvallinen Astor, ja ajattelin saavani sen rinnalle muitakin asiakkaita, hän jatkaa. Niin kävikin. Esimerkiksi Paapan kapakassa Piia ehti soittaa 12 vuotta. Myös se loppui kuitenkin viime vuonna kuin seinään leikaten.

– Pandemia muutti kaiken. Yhtäkkiä minulla oli vain tyhjyyttä ja tilaa.

Opetushommia, osuuskuntailua ja opiskelua

Myös Annukan työhistoria on vahvasti musiikkipainotteinen. Kokemusta on kertynyt niin palkkatyössä kuin yrittäjänäkin. Ansioluettelosta löytyy merkintöjä useammastakin musiikkiopistosta. Palkkatöiden jälkeen hänestä tuli osuuskuntayrittäjä Epilässä toimivassa Sointula-musiikkikoulussa. Moni tuntee sen Maija Salon musiikkikouluna, eli sen entisellä nimellä. Annukalla hurahti siellä kokonainen vuosikymmen.

– Tämä kokemus sai minut innostumaan musiikin lisäksi entistä enemmän liiketoiminnan kehittämisestä, hän taustoittaa.

Kokemukset yrittämisestä innostivat hänet opin tielle, jonka hedelmiä poimittiin 1,5 vuotta sitten. Tuolloin Annukka sai kouraansa kauppatieteellisen MBA-tutkinnon. Sen myötä Annukka testasi siipiään aivan toisella sektorilla ja päätyi toviksi töihin esimerkiksi terveysteknologian startupiin.

Kuva: Ida Leino

Useamman vuoden paussi musiikista

Annukan tapauksessa suhde musiikkiin olikin tovin kokonaan katkolla.

– Kai minulle tuli jonkinlainen yliannostus musiikkia. Opetin paljon, ja jotenkin minulta katosi kokonaan ilo soittamisesta ja musiikista ylipäätänsä, hän kertoo. Kyllästyminen ajoittuu suurin piirtein samoihin aikoihin, kun nykyinen duo tapasi niissä häissä.

– Häät olivat 2013, ja muistan, että tuolloin olin itse jättämässä viulua kokonaan tauolle, Annukka miettii. Seuraavan kerran Annukka kaivoi viulun esille tositarkoituksella vasta huhtikuussa 2020.

–  Minun tuli lopulta kuitenkin ikävä taidetta ja soittamista.

Hääbongaus juolahti mieleen

Kipinä viulun ääreen roihahti Sorin Sirkuksessa, jossa Annukka on edelleen duon lisäksi töissä.

– Eräs sirkuksen akrobatian opettaja kysyi, voisiko hän tulla minulle viuluoppilaaksi. Se oikeastaan sai minut itsenikin taas innostumaan viulunsoitosta, Annukka kertoo. Ilman paussia yhteismusisoinnit Piian kanssa olisivat voineet jäädä soittelematta.

– Sen verran pitkäksi tauko oli venähtänyt, että minulla oli vaikeuksia aloittaa. Mahdollista soittokaveria tuumiessani mieleeni juolahti sitten Piia, ja niinpä sitten soittelin hänelle. Onneksi Piia oli ajatukselle hyvin vastaanottavainen, hän taustoittaa.

Ensimmäistä yhteistä soittokertaa tosin jouduttiin odottelemaan pitkään. Tautitilanne oli sellainen, että samaan sisätilaan kaksikko uskaltautui vasta kesäkuussa. Kun sitten soiton makuun päästiin, huomattiin yhteispelin sujuvan paremmin kuin hyvin. Duo oli syntynyt, joskin nimen se sai vasta lokakuussa. Vuoden lopulle oli sovittu keikkojakin, mutta ne peruuntuivat epidemian jälleen kiihtyessä.

MASKEERAUKSESTA VASTASI Elina Kymäläinen oman yrityksensä Meikkistudio ElinaK:n tiloissa. Tuolissa on meikkausvuorossa mallina debytoinut Sushila Kandel. Kuva: Ida Leino

Häämarssi tuli vasta viulun lisäämisen myötä

Epävarma tilanne kismitti kaksikkoa, mutta luovuutta hankala tilanne ei onnistunut lannistamaan. Päinvastoin. Piia innostui säveltämään, oikeastaan ensimmäistä kertaa elämässään.

– Siinä oli varmasti itseilmaisun ja luovuuden paloa. Kun vakityöt loppuivat, niin se muusikkoidentiteetti oli löydettävä uudestaan, Piia perustelee. Biisinteko sujui mukavasti. Se videoksi päätynyt häämarssi putkahti nuottiviivastolle marraskuussa 2020.

– Siitä tuli kappale ihan vahingossa. Istuin pianon ääreen ja aloin tapailla teemoja. Lopulta Day of Dreams valmistui kahdessa päivässä, Pia kertoo. Kuten usein ennenkin, Piia oli lähettänyt luonnosvaiheessa kappaleen ”levyraadilleen” eli whatsapp-ringille, jolta hän tiesi saavansa suoraa palautetta. He näyttivät vihreää valoa. Kipale ei tosin pianoversiona vielä itsekään tiennyt olevansa häämarssi.

– Kun lisäsimme siihen viulun, se olikin todella niin häämarssi kuin häämarssi voi olla, Piia kertoo. 

Tuumasta toimeen

Idea häämarssille tehtävästä musiikkivideosta sai pontta sosiaalisesta mediasta. Primadonnat seurasi Instagramissa helsinkiläistä, Iloveparty-nimistä juhlafirmaa, joka oli vakuuttanut Piian ja Annukan omilla postauksillaan. Samankaltaista otetta kaivattiin myös omaan markkinointiin.

– Koska me emme olleet kovinkaan vanha duo, markkinointia tarvittiin, Piia kertoo ja myöntää, että ensimmäisenä idean videosta heitti Annukka.

– Ja mitä enemmän asiaa ajattelimme, sitä enemmän vakuutuimme saavamme mieleenpainuvan ja näyttävän käyntikortin paitsi meille, mahdollisesti myös muille yrityksille, Annukka kertoo. Härkää tartuttiin sarvista. Yrittäjät ottivat yhteyttä suoraan juhlafirmaan, joka vastasikin häävideolla nähdyistä somisteista.

– Ensimmäinen etäpalaveri videosta käytiin heidän kanssaan 17. helmikuuta, hyvin numerot muistava Piia kertoo.

Sana kiirii

– Juhlafirman kautta saimme hyviä kontakteja esimerkiksi videokuvaukseen, mutta otimme käyttöön myös verkostomme täällä Tampereella, Annukka kertoo.

Yksi melko varhaisessa vaiheessa mukaan lupautuneista yhteistyötahoista oli Kultasepänliike Nagual ja sitä pyörittävät Johanna Väänänen ja Jari Tynkkynen. Heidän tuotantoaan on nähty julkisuudessa aikaisemminkin. Linnan juhlien lisäksi kaksikon suunnittelemia koruja on nähty jopa Golden Globe-gaalassa. Hämeenpuistossa Hjorthinkulman talossa yrittävälle pariskunnalle Piia oli tuttu entuudestaan. He kun olivat entisiä naapureita.

– Meitä kiinnosti myös produktion tarjoama tunnettuuden kasvu. Erikoisliikkeelle kaikki näkyvyys on toki hyvästä, Väänänen vahvistaa. Lumipallo lähti vyörymään. Yksi kontakti johti toiseen, se kolmanteen ja niin eteenpäin.

– Nagualin kautta mukaan saatiin esimerkiksi meikeistä vastannut yrittäjä, Annukka ja Piia kertovat. Tamperelaisosaamiseen luotettiin myös vaatetuksessa. Videolla nähtävät Primadonnien asut ovat nimittäin Tredun tekstiilialan ja muodin opiskelijoiden käsialaa. Morsiamen hääpuku on tamperelaisen hääalan pienyrittäjän Ompelimo Jennar:n suunnittelema ja valmistama.

– Upeaa oli, että mukaan saatiin niin paljon erilaista pirkanmaalaista osaamista, duo kiittelee.

KULTASEPÄNLIIKE NAGUAL vastasi häävideon korustuksesta. Kuva: Ida Leino

Kuvauspäivästä ei draamaa puuttunut

Varsinaiset kuvaukset, jotka tehtiin Pikkupalatsin tiloissa Hämeenpuistossa, oli 25. huhtikuuta. Pelkkiä onnistumisia päivä ei pitänyt sisällään, vaan Murphyn lait osoittivat toimivuutensa. Vaikeudet alkoivat jo aamupäivästä, jolloin kuvauspaikalle matkalle olleen Annukan auto sanoi sopimuksensa irti Sorsapuistossa. Lisäksi toisella somistajista jalka kramppasi sen verran pahasti, että sitä piti käydä näyttämässä Acutassa asti.

Kaiken kruunasi se, että kuvauksia varten lainassa ollut arvokellokin pääsi tippumaan lattialle, jolloin sen näyttö koki kovia. Varakellolla ja vakuutuksella siitäkin kuitenkin selvittiin. Sellainenkin ongelma tuli vastaan, että videota varta vasten tehdyn korvakorun käyttäjän korva osoittautui liian lihaksikkaaksi (!).

– Jo tehtyä korua piti modifioida vielä iltamyöhään kuvausta edeltäneenä yönä, Nagualin yrittäjät kertovat.

Odotukset ylittyivät

 Haasteista huolimatta kuvaukset saatiin onnistuneesti pakettiin, ja editoitu video näki päivänvalonsa 10. toukokuuta.

– Videosta tuli hienompi kuin olin osannut kuvitellakaan. Siitä kiitos kuuluu isolle porukalle, joista kaikki ylittivät odotukseni aina koruja, pukuja, kukkia ja miljöötä myöten, Annukka kertoo. Samoilla linjoilla on Piia.

– Kyllä tätä linkkiä on ollut mukava jakaa eteenpäin, ja saamamme palaute on ollut erittäin hyvää, Piia jatkaa. Myös Nagualin yrittäjät antavat kiitosta kokonaisuudelle.

– Erittäin hyvällä energialla koko tämä paletti on pyörinyt ja organisoitu koko ajan. Tässä projektissa on aidosti ilo ollut olla mukana.

Hieno hetki heinäkuussa

Videon sekä tietysti myös koronatilanteen ansiosta mennyt kesä on ollut duolle jo varsin hyvä. Etenkin heinäkuussa pitkä odotus palkittiin useampanakin keikkana.

– Eksoottisin yhteydenotto tuli Espanjasta, josta tanssiyhtiö halusi videon perusteella pyytää meidät sinne yhteiskeikalle, Annukka naurahtaa.

Heinäkuussa Primadonnat pääsivät myös todistamaan hienoa hetkeä, kun heidän luomansa häämarssi soitettiin ensimmäistä kertaa osana kirkkohäitä. Annukka ja Piia näkivät kaiken aitiopaikalta, sillä he vastasivat itse vihkitilaisuuden musisoinnista.

– Morsian oli ihastunut meidän soittoomme Facebookissa, ja kun me sitten esittelimme myös tämän marssimme hänelle, hän ihastui siihen heti. Kieltämättä se oli aika hieno tunne, Piia kertoo.

 

Katso video YouTubessa >

Teksti: Ville Kulmala

Kuvat: Jenni Tuominen ja Ida Leino

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessö 17.8.2021